no to właśnie ten mały dodatkowy palnik - przydatne, aczkolwiek da się bez tego żyć.
wygląda tak...
no to właśnie ten mały dodatkowy palnik - przydatne, aczkolwiek da się bez tego żyć.
wygląda tak...
50D+grip, kilka szkiełek i gratów typu "akcesoria foto"...
suma ogniskowych obiektywów nie przedłuży męskości...
wielkość matrycy nie ogranicza wyobraźni...
[SIGPIC][/SIGPIC]
stałem kiedyś przed wyborem canon 430 czy metz48 poużywałem po kilka godzin jedną i drugą... akurat miałem od kogo pożyczyć i... metz mi bardziej siadł w łapie... mam go do dzisiaj i nie ciągnie mnie do zmiany... metz robi na prawdę dobre lampy i zawsze trochę tańsze od canona
Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
dziękuję wszystkim za pomoc w wyborze, już zdecydowałem się na Metz-a 50 AF-1 to na pewno będzie dobry wybór i oczywiście jak już pomacam i po focę z lampką, opisze swoje wrażenia.
Pozdrowionka
a ja dodam tyle że metza 50 obsługuje się fatalnie. Na pewno kwestia przyzwyczajenia. Mam jeszcze metza 58, tutaj tez psy wieszali na obsłudze ale po kilku dniach cała obsługa wchodzi w krew. Metz trochę pozmieniał w gałkologii obydwu lamp stad moje utrudnienia ale lampki fajne.
Obydwie mam już jakiś czas i odpukać nie widzę problemów z palnikiem, ba nie widzę żadnych problemów w obu przypadkach.
Też się zastanawiałem pomiędzy 430 a 50 ale od mocy głowa nie boli więc wziąłem metza.
pozdr.
Sam stałem przed podobnym wyborem, mimo iż posiadam 380EX potrzebowałem drugiej lampy(domowe studio+plener).Wybór padł na Metz 50 AF-1, która to poza mocą, ceną zakup za 750 czyli ok 100zł taniej niż 430EX II posiada funkcję servo wyzwala się nawet na drugą kurtynę lampą wbudowaną bądź systemowąodpadł zakup pixeli tr-332 (400zł). Pewnie że lampa będzie pracować na M ale na początek to wystarczy, zawsze można na sanki zapiać i cieszyć sie ETTL II z 50D. W przyszłości napewno Pixel TR-332 i dwa odbiorniki, choć czytałem że Metz i tak dostosuje się do słabszej 380EX lampy.
Byłem użytkownikiem Metza teraz mam Canona, różnic zbyt wielkich nie zobaczysz. Każdy wybór będzie dobrym.
EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII