Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33

Wątek: sesja fotograficzna w Etiopii

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie jestem pewien, czy mi odpowiada ten sposób świecenia, żeby przebić światło zastane
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Domyślnie

Wyglada mi na probe nasladowania wyprawy joey lawrence'a

Domyślnie

Moim zdaniem błyskanie trochę nieporadne.

Ale kadrowo i sytuacyjnie jest super - dobrze się ogląda mimo płaskości fot.

Początki nałogu Awatar piotrr
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Gratuluję wyprawy i materiału - jakbyś potrzebował kiedyś kierowcy zmiennika to daj znać

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    nie jestem pewien, czy mi odpowiada ten sposób świecenia, żeby przebić światło zastane
    Cytat Zamieszczone przez calamus Zobacz posta
    Dokładnie - zdjęcia moim zdaniem nienaturalnie i zbyt mocno dopalone. Ale wyprawa fajna.
    tyle tylko że to było celowe zamierzenie aby wyróżnić i odciąć pierwszy plan czyli modela (poprawnie oświetlonego) od tła, które celowo rozmyłem i przyciemniłem (ok. 2 działki) aby nadać trochę klimatu tajemniczości. Przy okazji wydobyłem niebo i chmury, które normalnie byłyby białe, wypalone i niewidoczne. Wtedy naprawdę byłoby płasko i zwyczajnie. Ale może to kwestia gustu.

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkadiusz Zobacz posta
    tyle tylko że to było celowe zamierzenie aby wyróżnić i odciąć pierwszy plan czyli modela (poprawnie oświetlonego) od tła, które celowo rozmyłem i przyciemniłem (ok. 2 działki) aby nadać trochę klimatu tajemniczości. Przy okazji wydobyłem niebo i chmury, które normalnie byłyby białe, wypalone i niewidoczne. Wtedy naprawdę byłoby płasko i zwyczajnie. Ale może to kwestia gustu.
    zdajesz sobie sprawę, że modela od tła odcina się w trochę inny sposób niż Ty to zrobiłeś - lampą zabiłeś naprawdę dobre ujęcia. Niebo i chmury wyciągnąłbyś sobie bez problemu z RAWa. Często używam w plenerze lampy, ale staram się robić to z głową i zazwyczaj przy silnym słońcu by wyrównać trochę kontrasty nie tracąc jednocześnie plastyki.

calamus
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkadiusz Zobacz posta
    tyle tylko że to było celowe zamierzenie aby wyróżnić i odciąć pierwszy plan czyli modela (poprawnie oświetlonego) od tła, które celowo rozmyłem i przyciemniłem (ok. 2 działki) aby nadać trochę klimatu tajemniczości.
    Problem w moim mniemaniu polega na tym, że przez takie mocne doświetlenie postaci zrobił się rozjazd temperatury światła głównego (pierwszy plan) i zastanego (drugi plan). Trochę to wygląda jak nie od kompletu...

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez calamus Zobacz posta
    Problem w moim mniemaniu polega na tym, że przez takie mocne doświetlenie postaci zrobił się rozjazd temperatury światła głównego (pierwszy plan) i zastanego (drugi plan). Trochę to wygląda jak nie od kompletu...
    no coś a'la montaż w PS
    postać sfotografowana w studiu i wklejona na landszafcik

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Odnoszę podobne wrażenie jak przedmówcy. Do samego sposobu świecenia i ujęć nic nie mam, a nawet zazdroszczę, ale razi ta widoczna różnica temp światła... Zdjęcia Joey L nie mają tego mankamentu przez co dużo lepiej się prezentują...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów