Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: [test] Carl Zeiss 50/1.4 ZE

Początki nałogu

Domyślnie

szczerze to to wygląda jakbyś robił zdjęcia słoikiem po musztardzie
    CA znika dopiero od 2.8?
    Mydło gorsze niż z 50 1.8
    weź może zrób jakieś zdjęcia przy świetle dziennym,
    w ogóle te Twoje zdjęcia są strasznie ciemne
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Bywalec Awatar zonk
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    no i tu widać walory tego szkła
    >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zonk Zobacz posta
    no i tu widać walory tego szkła
    Oglądam, oglądam i oglądam. Porównuję, porównuję i naprawdę nie widzę niczeco, co by mnie w tym rozmyciu powaliło. Wogóle nie widzę różnic, które można by nazwać istotnymi. No cóż, jednemu słoń nadepnął na ucho, mi widocznie nadepnął na gały. Wyraźnie jestem profanem lub w najlepszym przypadku rzemiechą ale nie artystą

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drfidel Zobacz posta
    Oglądam, oglądam i oglądam. Porównuję, porównuję i naprawdę nie widzę niczeco, co by mnie w tym rozmyciu powaliło. Wogóle nie widzę różnic, które można by nazwać istotnymi. No cóż, jednemu słoń nadepnął na ucho, mi widocznie nadepnął na gały. Wyraźnie jestem profanem lub w najlepszym przypadku rzemiechą ale nie artystą
    To może poczekaj na Voigtlander'a 58mm /f1.4 Nokton SL II. Z tego co widziałem ma najciekawsze rozmycie tła. Tyle że chyba na razie nie ma wersji do Canona ze sterowaniem przysłony. 20mm i 90mm są nowsze i mają wszystko jak te Zeissy. Mechanika i budowa też miód.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wogóle nie widzę różnic, które można by nazwać istotnymi.

Różnice w obrazkach są kolosalne, widoczne zwłaszcza na portrecie z zielenią w tle.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Zablokowany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Różnice w obrazkach są kolosalne, widoczne zwłaszcza na portrecie z zielenią w tle.
    Jak już czepiać się detali to Sigma daje najłagodniejsze rozmycie. Reszta prezentuje ten sam poziom. Rozmycie Zeissa jakieś takie łuskowate.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jak już czepiać się detali to Sigma daje najłagodniejsze rozmycie. Reszta prezentuje ten sam poziom. Rozmycie Zeissa jakieś takie łuskowate.
    No i trafiamy w sedno sprawy. Jednemu spodoba się bokeh Sigmy, a innemu owe "łuski" Zeissowe. Pozostałe 2 szkiełka też dają inne obrazki, z mniej charakterystycznym rozmyciem.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Powoli zaczyna się dyskusja w stylu ten system audio lepszy bo słychać jak gość grający na kontrabasie szura lewą nogą (tak, dokładnie słychać że to lewa a nie prawa noga). Co jest ważniejsze, muzyka czy dźwięki choć obecne i przez wprawne ucho i na dobrym sprzęcie jak najbardziej słyszalne to jednak nie związane z nią? Czy rozkładanie bokehu na czynniki pierwsze to nie jest takie doszukiwanie się szurania lewą a może jednak prawą nogą? Robiąc portret myślicie o tym żeby dobrze ukazać modelkę czy modela czy żeby bokeh wyszedł taki że innym szczeny opadną i na modelkę nawet nie spojrzą?

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Powoli zaczyna się dyskusja w stylu ten system audio lepszy bo słychać jak gość grający na kontrabasie szura lewą nogą (tak, dokładnie słychać że to lewa a nie prawa noga). Co jest ważniejsze, muzyka czy dźwięki choć obecne i przez wprawne ucho i na dobrym sprzęcie jak najbardziej słyszalne to jednak nie związane z nią? Czy rozkładanie bokehu na czynniki pierwsze to nie jest takie doszukiwanie się szurania lewą a może jednak prawą nogą? Robiąc portret myślicie o tym żeby dobrze ukazać modelkę czy modela czy żeby bokeh wyszedł taki że innym szczeny opadną i na modelkę nawet nie spojrzą?

Na portretach fotografia ani się nie zaczyna, ani się nie kończy.
    A znaczenie bokeh trudno przecenić...
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tylko trzeba znać umiar bo można zabrnąć w ślepą uliczkę, znam takich co słuchają dźwięków a nie muzyki i brną dalej bez opamiętania a jak już słyszą to szuranie lewą nogą to zastanawiają się czy jest taki sprzęt, który pozwoli usłyszeć ocieranie o nogawkę włosów na nogach. Chyba nie tędy droga. Patrząc na zdjęcie wyłącznie przez pryzmat jakości technicznej też można zacząć błądzić. Oczywiście pewien poziom trzeba trzymać jeśli chodzi o jakość ale bez przesady.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów