Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Wątek: [test] Carl Zeiss 50/1.4 ZE

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Prosilbym aby dyskusja, powrocila do opisywania walorow obiektywow.

Domyślnie

Myślałem, żeby kupić tego Zeissa ale jednak pozostanę przy Sigmaluxie. Światło to samo a bokeh z Sigmaluxa dużo bardziej "creamy". Zeiss ma lepszy efekt 3D no ale coś za coś... zawsze będą kompromisy.
    Także 50mm Zeissa sobie daruję.
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Waddinxveen

Domyślnie

Mam tego zeissa od 24 grudnia; taki prezent sobie na imieniny i pod choinke zrobilem
    Moje body to 5d i EOS 3. Potwierdzenie ostrosci to delikatnie mowiac lipa. Ale mnie to nie przerazilo i zamontowalem EE-s matowke. Bylo od razu lepiej, a teraz czekam na dwie rozne matowki z Haoda, zza oceanu. W koncu naucze sie jak dodawac zdjecia i zaprezentuje pare pstrykow. Nie robie zdjec w rawach, nie mam czasu i ochoty na jakakolwiek obrobke i po lekkim kadrowaniu wysylam do wydruku.
    To co mnie szczegolnie ujelo to kolory i kontrast (wielu nie dowierza, ze to czyste jpegi)
    No i ..lubie dotykac ten pierscien ostrosci i nim krecic, krecic i krecic. Mnie to sprawia tak wielka przyjemnosc, ze na Wielkanoc sprawie sobie kolejny prezent w postaci Distagona 21 f/2.8

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Dziwne. U mnie potwierdzenie ostrości działa idealnie...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Waddinxveen

Domyślnie

Moze zle sie wyrazilem z tym potwierdzeniem ostrosci; chodzi mi o to, ze czasem zaczynalo pikac, poruszylem pierscieniem minimalnie i dalej pikalo. Tak jakby nie bylo roznicy, a jednak na zdjeciach byla. Jestem okularnikiem, dlatego kombinuje z tymi matowkami, wiem jednak, ze warto, bo efekty na zdjeciach tak dla mnie, jak i znajomych, ktorzy je ogladaja sa niesamowite. W niedziele ma byc sloneczna pogoda, a ze zakupilem kilka rolek Velvii 50, wiec juz nie moge sie doczekac

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Waddinxveen

Domyślnie

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Przepraszam za nieudane proby wstawienia zdjecia
    Nareszcie sie udalo
    Wczoraj odebralem skany z malego obrazka na portrze 400; z tego co pamietam wykonane zostalo na przeslonie 2.8, bez zadnych filtrow i oczywiscie planarem
    Tak bardzo polubilem to szklo, ze nie zdejmuje je z analoga
    Ostatnio edytowane przez adam-nl ; 12-02-2011 o 15:57 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Ciekaw jestem, jakby Takumar SMC 50/1.4, wypadł w konfrontacji z tym szkiełkiem ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Ciekaw jestem, jakby Takumar SMC 50/1.4, wypadł w konfrontacji z tym szkiełkiem ?
    Pytaj na pw mialem jednoczesnie oba i jeszcze kilka innych 50tek

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Tu masz porównanie ale z super takumarem:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=69513
    Ciekawe, czy takumar SMC jest duzo lepszy od super takumara?
    Na allegro jest obecnie oferowany tylko jeden egzemplarz takumara smc 50/1,4 za 656pln - ciekawe czy jest warty takiej ceny?
    Ostatnio edytowane przez Sunders ; 13-02-2011 o 15:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pewex Zobacz posta
    ja pozwole sobie zapytac o roznice ZE, a C/Y =)
    Do C/Y trzeba dokupić adapter, a ZE ma bagnet EF i nie wymaga adaptera.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów