Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon 20d i zakłócenia obrazu

Mieszany widok

ekoms
    Guest

Domyślnie Canon 20d i zakłócenia obrazu

Po ostatnim plenerze zauważyłem na zdjęciach z 20D pewien efekt. Po dużym skontrastowaniu zdjęcia oraz poddaniu nadmiernym wyostrzeniu pojawiają się pionowe regularne pasy na zdjęciu widoczne przy wielkości zdjęcia ok. 25-45%. Gdy oglądam zdjęcie w 25, 50, 75 czy 100% wielkości tego efektu prawie nie widać chociaż pewne zakłócenia występują. Czy ktoś się zetknął z takim zjawiskiem? Czy to jest wina matrycy?
    Mam też pytanie. Co to jest "banding"? Czy to rodzaj szumu? A może to ten szum tak się układa, że w pewnych powiększeniach widoczny jest jak pionowe linie.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

a czy przypadkiem nie podkrecales RAWa o kilka EV?
    najlepiej bedzie jak wytlumaczysz nam to na przykladzie

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

ekoms
    Guest

Domyślnie

Dzięki za lekarstwo. Trochę pomogło. Szkoda, że tylko 20 razy można tego lekarstwa użyć. Jednak mimo wszystko interesuje mnie dlaczego to powstało (założony filtr polaryzacyjny na obiektyw standardowy 17-85 czy też mało światła gdy używałem obiektywu 75-300).

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

powsało bo:
    1) niewłaściwie ustawiłeś ekspozycję na zdjęciu
    2) niewłaściwie wywołałeś RAWa, nadmiernie podbijając korektę ekspozycji na plus
    3) być może zastosowałeś obiektyw, który wzmaga w Canonach ten efekt (niektóre szkła z silnikiem USM)
    4) byc może coś poknociłeś przy WB. Złe ustawienie WB wzmaga, a poprawne zmniejsza efekt bandingu (chodzi o kolor niebieski)
    5) w specyficznych warunkach użycie lampy skutkuje dodatrkowym zwiększeniem efektu
    6) zastosowanie zbyt wysokiego ISO (patrz również punkt 1) pogarsza sprawę. Dbaj o poprawna ekspozycję.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

ekoms
    Guest

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Gdzie można więcej poczytać o tego rodzaju szumach matrycy?

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

w googlach

Uprawnienia umieszczania postów