Juz chyba wiem w czym problem. Na filmiku pana Janusza udało mi sie znaleźć fragment z rozwinieta zakladka PLIK. W jego angielskiej wersji PS'a jest PLACE, a u mnie w tym samym miejscu w polskiej wersji PS'a jest ZASTĘPOWANIE i działa tak samo jak nazwane w Biridg'u UMIEŚĆ.
Czyli w polskich wersjach:
Photoshop: PLIK->ZASTĘPOWANIE = Bridge: PLIK ->UMIEŚĆ
Zamieszali z tłumaczeniem!
30D 17-40 50 85
Szkoda, że nie wszedłem tu wcześniej.
Swego czasu długo szukałem tego polecenia i do dzisiaj nie rozumiem, skąd tłumaczom wzięło się tak niefortunne.
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Jak w (nowej) warstwie utworzyć zaznaczenie przepałów ?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Już sobie poradziłem, przepraszam za zamieszanie...
Mam inny "problem" - otóż gdy mam aktywą maskę (po inwersji przepałów) włączam Obraz->Dopasowania->Krzywe... i pojawia mi się krzywa (liniowa) ale nie ma podglądu histogramu, dlaczego... jak go włączyć ?
Ostatnio edytowane przez YaneC ; 22-01-2011 o 16:15 Powód: Automerged Doublepost
Ale w tym sęk, że ja chcę zmienić krzywą maski..
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Obejrzyj sobie filnik http://www.dfv.pl/warsztaty-photoshop-2.html?id=619
Ostatnio edytowane przez YaneC ; 29-01-2011 o 18:11 Powód: Automerged Doublepost
Pewnie już doszedłeś do tego ?
Ale dla zainteresowanych:
Nie widzisz histogramu bo (masz maskę jednolitego koloru), walnij trochę kleksów na masce kolorem odwrotnym do koloru maski i histogram zacznie się pokazywać.
Podepnę się, co by nie mnożyć wątków.
Problem dotyczy ACR, chodzi o funkcję "Pędzel korekty", otóż:
"malowanie" pędzlem po zdjęciu pozostawia ślad (np. w przypadku korygowania ekspozycji) - to jest oczywiste
ale to "malowanie" pozostawia na zdjęciu zabarwienie (do wyboru 4 odcienie ciepłe i 4 zimne) - kolor wybiera się w panelu po lewej stronie, 7 pozycja - "kolor",
i pytanie:
co zrobić, aby zabarwienia wogóle nie było, czyli np. rozjaśniam lub ściemniam fragment zdjęcia bez wpływu na jego kolorystykę?
Z góry dziękuję za pomoc!
Fiu fiu
hmm,
głupie pytanie?
czy nikt nic nie wie?
A może nic się z tym nie da zrobić?
Fiu fiu
ja takich problemów chyba nie mam :P spróbuje w PS na krzywych się pobawić, lepsza kontrola nad efektem.
ja mam natomiast inne pytanie:
wołam RAW-a na dany WB otwieram element jako smart object, później powielam warstwę smart object i otwieram ją w ACR chcąc zmienić WB na inny, nadaję zmianę i wtedy PS poprawia WB na dwóch warstwach a nie tej skopiowanej - nadmienię że dzieje się to w ACR 6.3 po aktualizacji PS CS5, na oryginalnym ACR wszystko było dobrze.