Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Fotografia produktów, produktowa, packshoty

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Zestaw do fotografii produktów

Hej,

W niedługim czasie będę miał za zadanie sfotografować wiele przedmiotów na białym tle (głownie obuwie). Jako, że chcę to wykonać porządnie to myśle o zainwestowaniu w sprzęt, który z pewnością mi się przyda w przyszłości. Co mi będzie potrzebne? Wiem, że namiot bezcieniowy, lampy itd. Problem jest taki, że nie mam żadnego rozeznania w tym temacie, więc może ktoś pomoże i coś poleci? Budżet nieduzy, ale myślę że wystarczy - do 400zł

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Początkowo używałem namiotu bezcieniowego (typu 'cube') i bardzo mocnych halogenów budowlanych. Problem był w tym, że takie lampy mocno nagrzewają otoczenie wokół. Plusem to, że widzisz, jak się ukladają cienie i ogólnie, jak wygląda scena. Później namiot i halogeny zamieniłem na parasolki i softboxy oraz światło błyskowe, komponując ujęcia na stole bezcieniowym.
    Wydaje mi się, że obie metody są dobre (fotografowanie na stole bezcieniowym i z użyciem namiotu). To od Ciebie zależy, czego chcesz używać. Namiot jak dla mnie jest trochę niewygodny i żeby robić zdjęcia z niskiej perspektywy, musisz wsadzać tam jakieś podstawki, bo inaczej się chyba nie da. Na stole bezcieniowym jest za to swobodniej, ale zajmuje też sporo miejsca (namiot można składać, ze stołem jest trochę więcej roboty).
    IMHO powiem Ci, że za 400 zł nie kupisz całego oświetlenia i namiotu (jeżeli fotografujesz obuwie, to namiot nie może być mały - przynajmniej musi mieć 60x60x60cm), bądź stołu, chyba że jakaś kaszana chińska, ale może Ci się to dość szybko podrzeć, albo rozlecieć. Mam tutaj na myśli oprawki i żarówki błyskowe (chyba najtańsza opcja), do tego statywy no i sam namiot... Może się zmieścisz w tej kwocie, ale ja nie polecam takiego sprzętu :-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

po zrobieniu trzech nieudanych serii okazało się że najważniejsze w tym wszystkim jest światło. Dobrze oświetlony przedmiot, bez ostrych cieni i z odpowiednio skontrastowanym tłem
    Dokładnie! Tak naprawdę nawet z kitowym obiektywem można robić dobre zdjęcia aukcyjne, światło jest najważniejsze - jeśli chcesz robić zdjęcia na krótkich czasach, możesz robić je ze statywu. Pomyśl o zestawie "lampa+softbox", to tego jasne tło, ewentualnie - to już w wersji bardziej wymagającej finansowo - taki stół bezcieniowy.

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kelpie Zobacz posta
    światło jest najważniejsze
    Zgadzam się, chociaż przy dobrej obróbce z gniota też można zrobić przyzwoite zdjęcia na aukcję internetową. Poniżej zdjęcia zrobione przy oknie na białej kartce w formacie A3.

Dopiero zaczyna Awatar gregmaslowski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nippy Zobacz posta
    Zgadzam się, chociaż przy dobrej obróbce z gniota też można zrobić przyzwoite zdjęcia na aukcję internetową. Poniżej zdjęcia zrobione przy oknie na białej kartce w formacie A3.

Dużo zależy ile masz zdjęć do zrobienia. Jeśli ze 200 packshotów, to ja się w obróbkę nie bawie.

jakieś tam canony

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Witam
    Też jestem na etapie kupna i wypatrzyłem na Allegro coś takiego http://allegro.pl/s60-800m-zestaw-be...412226479.html
    Oczywiście jest tego sporo, różnego kalibru, tańsze droższe, choć z drugiej strony zastanawiam się czy nie warto spróbować i zrobić coś we własnym zakresie.
    EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4L , 70-200/4L , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sbogdan1 Zobacz posta
    Witam
    Też jestem na etapie kupna i wypatrzyłem na Allegro coś takiego http://allegro.pl/s60-800m-zestaw-be...412226479.html
    Oczywiście jest tego sporo, różnego kalibru, tańsze droższe, choć z drugiej strony zastanawiam się czy nie warto spróbować i zrobić coś we własnym zakresie.
    Do małych przedmiotów, obuwia itp. będzie ok jak podwoisz światło - po dwie żarówki 85W na stronę, a od czoła błyśniesz lampą na aparacie.

Uprawnienia umieszczania postów