Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Fotografia produktów, produktowa, packshoty

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Proszę Was o cenne porady :)

Witam wszystkich,
    chciałabym uzyskać od Was wsparcie w fotografii produktowej - odzież.

Wykonuję zdjęcia na aukcje - odzież używana - co wiąże się z robieniem co tydzień 150-300 zdjęć (dopiero zaczynam).

Jak na razie wychodzą mi mniej więcej takie zdjęcia:
    http://agordia.strefa.pl/D71D0669-20...6CB51330B.JPEG
    http://agordia.strefa.pl/61DBFE9C-48...3A7902B6C.JPEG
    http://agordia.strefa.pl/A6595430-72...7382990FC.JPEG
    http://agordia.strefa.pl/8C76048B-DB...5D8390D8C.JPEG
    http://agordia.strefa.pl/C53F8867-1A...16D07666D.JPEG

Największy problem mam z uzyskaniem autentycznego koloru odzieży, zwłaszcza fioletów (wychodzą niebieskie), bieli (albo prześwietlone, albo zszarzałe), zieleni i ogólnie cieplejszym kolorów.

Sprzęt:
    CANON PS SX130IS
    1x parasolka srebrna z żarówą 125/600W 5500K

Zdjęcia wykonuję na manualu, bez lampy błyskowej, wybierając często opcje wzmocnionych barw, ISO 100, lekki zoom.

Chciałabym robić zdjęcia w żywych, realistycznych barwach - myślę nad dokupieniem jeszcze parasolki - tylko czy to coś konkretnie pomoże? Lub softbox lepszy?

Bardzo proszę o rady )

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

No dodatkowe źródło światła nie zaszkodzi, moim zdaniem przy foto produktowej 2 źródła światła to minimum, dodatkowo do tego jeszcze blenda (nawet taka 60cm) i już można pobawić się w przyzwoite modelowanie światłem. A co do reszty Twoich rozterek to w kwestii kolorów proponowałbym zmienić ustawienia balansu bieli (ręcznie ustawić na temp lampy i trochę popróbować bo niekoniecznie lampa będzie trzymać podaną temp.) i niestety ale tanie lampy potrafią dawać zafarb, tutaj pozostaje walka obróbką (można stworzyć gotową akcję w programie do obróbki żeby masowo zdjęcia przerabiać). A co do bieli i szarości no to kłania się ekspozycja i odpowiednie ustawienie świateł, co w tym drugim przypadku przy jednej lampie może być trudne...

Coś już napisał Awatar Nippy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To zależy od produktu i oczekiwań klienta. Inaczej będziesz robić rzecz błyszczącą, gdzie klient ma duże oczekiwania, a inaczej matowy produkt dla klienta, którego zadowoli jakość z namiotu bezcieniowego. Minimalna stawka powinna się jednak zaczynać od 30 - 50 zł. Zależy to również od ilości zamawianych zdjęć. 50 kredek wyceniłbym inaczej, niż 1 zegarek, który ma być zrobiony ekstra, hi-fi i w kolorze

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To nie kwestia oświetlenia tylko aparatu lub oprogramowania do edycji zdjęć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

Tanie świetlówki zawsze w jakimś stopniu będą fałszować barwy, taka ich konstrukcja.
    Robisz na manualu, więc nie można zwalić niczego na automatykę aparatu, tylko co tam robi "white balance:auto"?
    Oprócz tego, że wyciąga sobie jakąś średnią z koloru tła, ubrania, i barwy światła?
    Musisz potrenować poprawne ustawienie ekspozycji, ustawić na sztywno WB.
    Jedno kontrastowe źródło światła nie jest najlepszym pomysłem (biała mogłaby być lepsza), czy przy wyższych czułościach jest bardzo źle (widziałem ISO100)?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ho ho ho ile pojęć, ustawień - a jeszcze jakiś czas temu robienie zdjęcia było dla mnie uchwyceniem ujęcia, naciśnięciem przycisku wykonania zdjęcia i gotowe

Dopiero od może 3 m-cy mam styczność z ISO, ustawieniami przysłony, migawki (czego w sumie jeszcze nie w pełni rozumie).

Posiadam poniższy zestaw oświetleniowy - planuję zakup drugiego identycznego - słusznie?
    http://allegro.pl/zestaw-studyjny-sw...014568514.html

Właśnie sprawdziłam blendy w wikipedii i na allegro - jak to się w ogóle montuje?

Jeśli zaś mowa o przeróbkach w programach graficznych, to zdecydowanie odpada - za duża ilość zdjęć, zbyt duża częstotliwość - chcę robić zdjęcia gotowe do wystawienia - zresztą mam też niezbyt obiektywny obraz zdjęć ponieważ korzystam z laptopa - trochę lipa.

Początki nałogu Awatar KUBAwo
    Miasto
    W-WA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cosma7 Zobacz posta
    Właśnie sprawdziłam blendy w wikipedii i na allegro - jak to się w ogóle montuje?
    .
    No tutaj masz pełną dowolność, w plenerze zazwyczaj jest trzymacz w studio możesz zastosować uchwyty na klipsy ( nazwa allegro: "uchwyt do blend") albo wykazać się odrobiną inwencji i o coś ją oprzeć, do czegoś przyczepić, na czymś postawić opcji w każdym razie jest wiele

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A czy bledna w zastosowaniu domowym jest konieczna? I czy softbox nie jest czymś podobnym do blendy - jeśli chodzi o rodzaj światła?

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cosma7
    A czy bledna w zastosowaniu domowym jest konieczna?
    Nie.
    Cytat Zamieszczone przez cosma7
    I czy softbox nie jest czymś podobnym do blendy - jeśli chodzi o rodzaj światła?
    I tak, i nie. Softboksem nie odbijesz światła w takim stopniu, jak np. blendą od strony srebrnej, za to przez blendę przepuścisz światło i w tym jest blenda podobna do softboksu.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

A jeszcze zapytam, czy ogólnie do fotografii produktowej lepszy jest softbox, czy parasolka srebrna oraz czy można mieszać, przykładowo: 1x parasolka z jednej strony, 2x softbox z drugiej strony (z tego co się orientuję lampy ustawia się po bokach manekina?).
    Jestem bardzo wdzięczna za każdą odpowiedź - cenię ogromnie Waszą wiedzę

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów