Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 101

Wątek: Tanie body a drogie obiektywy- różnice

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie Tanie body a drogie obiektywy- różnice

Witam !

Mam do Was drodzy forumowicze pytanie-mam nadzieję, że piszę w dobrym dziale
    Ciekawi mnie jedna sprawa - czy podpinając do body 500d obiektyw Canona za np 1-2 tys będzie strasznie duża różnica miedzy zrobieniem tego samego ujęcia np obiektywem z serii L, wartym już 3-4 tys.
    Czy różnice lepszego wyostrzenia na krawędziach,oddania kolorów będą aż tak widoczne przy amatorskim body?

Jeśli podobny temat już był prosiłbym o podesłanie linku do niego
    Szukałem, lecz nie znalazłem-być może wpisuję złe tagi w wyszukiwarce

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

zwykle lepiej sprawdza sie zestaw tanie body i dobre szkła niz odwrotnie, kazde pieniądze wydane na szkła daja radość:-D
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Domyślnie

Różnice będą i to bardzo widoczne pod warunkiem, że zdjęcia będzie się oglądać w pełnych rozmiarach jakimi pluje puszka oraz na odbitkach zwłaszcza tych wielkoformatowych.

Jeżeli robisz zdjęcia, które potem miażdżysz do rozmiarów 800x600 to różnic widać nie będzie zwłaszcza jeśli zdjęcie przejdzie przez obróbkę graficzną.

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

moim zdaniem 90% zdjecia to szkło.. puszka 500D może i nie jest najwyższych lotów... ale akurat zdjęcia robi bardzo ładne... zaryzykowałbym że lepsze niż 30D... ale mniej poręczna... jednak to sporo nowsza konstrukcja niż nawet średniozaawandsowane a 3 letnie puszki. inna sprawa że podepniesz większą eLkę pod to body to Ci rękę złamie... grip będzie niezastąpiony
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    moim zdaniem 90% zdjecia to szkło.. puszka 500D może i nie jest najwyższych lotów... ale akurat zdjęcia robi bardzo ładne... zaryzykowałbym że lepsze niż 30D...

Ja bym tak nie ryzykował...

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    zwykle lepiej sprawdza sie zestaw tanie body i dobre szkła niz odwrotnie, kazde pieniądze wydane na szkła daja radość:-D
    Zasadniczo tak, ale silenie się na zakup jakichś drogich szerokich kątów EF i używanie ich wyłącznie z cropem w zastępstwie standardu, mija się z celem. Moim zdaniem oczywiście

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    puszka 500D może i nie jest najwyższych lotów... ale akurat zdjęcia robi bardzo ładne... zaryzykowałbym że lepsze niż 30D...
    no ale czasem fotograf tez odgrywa jakąś role, czy nie?
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź

Czyli, jeśli dobrze rozumuje- jeżeli robię zdjęcia w pełnym rozmiarze z zamiarem przeglądania ich na komputerze lub w większych rozmiarach wysoka jakość szkła ma znaczenie . A jeżeli robię zdjęcia aby potem wydrukować je w rozmiarze np.10x15 do albumu lub zmniejszone wstawić na strony internetowe szkło warte parę tyś. podpięte do tej puszki nie będzie strasznie opłacalne,tak?

Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Zasadniczo tak, ale silenie się na zakup jakichś drogich szerokich kątów EF i używanie ich wyłącznie z cropem w zastępstwie standardu, mija się z celem. Moim zdaniem oczywiście
    eeee..... nie.... trche upraszczasz, sprowadzając szkła ef tylko do szerokich kątów sa jeszcze piekne stałki które cięzko zastapić...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Dzięki za odpowiedź

Czyli, jeśli dobrze rozumuje- jeżeli robię zdjęcia w pełnym rozmiarze z zamiarem przeglądania ich na komputerze lub w większych rozmiarach wysoka jakość szkła ma znaczenie . A jeżeli robię zdjęcia aby potem wydrukować je w rozmiarze np.10x15 do albumu lub zmniejszone wstawić na strony internetowe szkło warte parę tyś. podpięte do tej puszki nie będzie strasznie opłacalne,tak?
    Ni mniej ni więcej TAK

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów