Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 101

Wątek: Tanie body a drogie obiektywy- różnice

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

L-ka a kit to nie tylko różnica w jakości obrazka, to także różnica w precyzji działania. Przy statycznym kadrze, dużych przesłonach, statywie różnice bądą mniejsze ale tam gdzie liczy się szybkość uchwycenie chwili ( a takie fotografię z reguły są najciekawsze ) kit może sobie wogóle nie poradzić.
    Co do pierwotnego pytania to: w czasach analogowych odpowiedź była jasna - inwestuj szkła i klisze. Teraz kupując body kupujesz również bardzo ważny odpowiednik kliszy więc nie do końca można ignorować jakość samego aparatu.

Domyślnie

A co ze zdjęciem z takiej L po obróbce? Z kita wystarczy obrobić 2 razy? To z kamery otworkowej 6 razy żeby dorównać dobremu szkiełku? To po co nam była fotografia kolorowa, jak można zawsze w postprodukcji pokolorować wb?
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Hola hola, nie rozpędzajcie się. Autor wątku zapytał czy jest różnica widoczna za fotkach między szkłami za 1000-2000 a Elkami. Nic o kicie nie pisał. Moim zdaniem różnica jest ale w przypadku fotek do netu czy odbitek 10-15 nie na tyle znaczna by warta była dwa czy trzy razy tyle za szkło. Co innego komfort pracy takim szkłem, możliwości w ekstremalnych warunkach oświetleniowych itp. A szkło Canona za 2000 to już raczej kit nie jest. Nie Elek za 2000 parę jest wysokiej jakości.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Być może sprecyzuję jeszcze raz moje pytanie : chodziło mi o to, czy jeśli przeglądajac zdjęcia na komputerze i nie przerabiając je różnice będa bardzo zauważalne cały czas używając body 500d

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Co prawda to prawda.

Do autora watku - jakies konkretne szkla miales na mysli?
    Bo faktycznie - ponizej 2000pln ten mozna kupic elki.

Co do roznic - wg mnie nie ma znaczenia czy to mala odbitka czy fota do netu.
    Wazne do czego ma byc takie szklo i w jakich okolicznosciach pracowac.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Heilsberg Zobacz posta
    ....Moim zdaniem różnica jest ale w przypadku fotek do netu czy odbitek 10-15 nie na tyle znaczna by warta była dwa czy trzy razy tyle za szkło....
    Kolor i kontrast (czasami też dystorsje i aberracje) tu jest różnica, bo z ostrością to różnie bywa.
    W dużym uogólnieniu, "jakość" obrazka jest podobna jeśli zestawimy ze sobą zooma serii L i "amatorską" stałkę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Konkretnie-żadnych. Miałem raczej na myśli "półkę" jakościową, oraz to, czy drogie szkła do taniego body to dobra inwestycja.
    Myślę jednak, że jak narazie dowiedziałem się już tego co chciałem

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

[QUOTE=mateuszkaratysz;922764
    Ja nigdzie nie napisałem, że jestem przeciwnikiem L-ek
    [/QUOTE]

Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Jestem przeciwnikiem kupowania L-ek
    Cytat Zamieszczone przez mateuszkaratysz Zobacz posta
    Takie jest moje stanowisko
    To już to poprawiłeś. Dobrze wiedzieć.

Jakby nie patrzeć, body często odgrywa dosyć ważną rolę. Jeżeli ktoś potrzebuje wysokiego ISO i szybkości to na pewno dobierze także odpowiednią puszkę.

Stara zasada brzmi: "Dobieraj zawsze szkła do puszki. Zamiast puszkę do szkieł. Szkła zostają na całe życie, a puszkę zawsze możesz zmienić"

Znam wiele osób, co zdecydowało się na takiej zasadzie na gorsze body lepsze szkła. Nie żałują ani grosza wydanego, a w ostatniej fazie zebrania szklarni zmieniają tylko body i cieszą się jakością.

Znam też takich, co korpusy dobierali najpierw. Potem kompletowali szkła (patrz ja!)

Znam też tych, co mają i to i to i dodatkowo kupują stare korpusy by sprawdzić pod dobrą szklarnią. np 1d

Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Już rozumiem Więc jednak warto kupować droższe-zazwyczaj lepsze szkła pod warunkiem ,że będziemy pewni iż będą pasowały do naszych przyszłych puszek
    Jeszcze jedna ostatnia rzecz-już chyba na zasadzie ciekawości
    To samo zdjęcie,ten sam kadr,ta sama puszka - 2 szkła
    a) KIT 18-55 IS dodawany do zestawu z 500d http://e-cyfrowe.pl/canon-ef-s-18-55...is-p-6108.html
    b) KIT 17-40 L http://e-cyfrowe.pl/canon-ef-17-40mm...sm-p-1439.html
    Czy różnica będzie bardzo widoczna? Z góry uprzedzam ,że nie planuje kupować obiektywu według usłyszanej w tym temacie lub nie zamierzam kupować go juz teraz. Tak jak mówiłem, ciekawość
    Jeśli pytanie jest bezsensowne-proszę o pouczenie mnie

Domyślnie

Różnica będzie widoczna jak 18-55 nie trafi lub nie zdąży z AF.

Jak kupisz L to nie zawsze masz gwarancję jakości (tanie L). Mi np 28-70 2.8L tak sobie pracuje z 40D. Tamron 17-50 jest zdecydowanie ostrzejszy. Ale jak koledzy już mówili, "ostrość to nie wszystko". Przyjdzie czas na 1D lub na analoga, to się wtedy 28-70 przyda. A przez ten czas nie straci przecież na wartości.
    C5DIII,| C20/2.8, C28/1.8, S35/1.4, C50/1.4, C100/2.0

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów