Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 101

Wątek: Tanie body a drogie obiektywy- różnice

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No dobra panowie, tyle, ze tak z zycia wziete. Fota z 500d i przykladowo 50L wyglada duzo gorzej od foty z 5d z chociazby jakims manualem.

Piatki sa o wiele mniej wymagajace od szkiel niz cropy, wiec mozna z czystym sumieniem do nich klasc tanie obiektywy. Mam radoche z manuali, a chociazby 70-200/4 robi zyletke, jakiej na cropie nie widzialem.

Oczywiscie mowa o duzych plikach.

Przy zmniejszeniu do 2mpix nie widac zadnej roznicy miedzy 40d z 50/1,8 a 5d mark ii z 17-40 i 70-200. Oczywiscie wszystkie mocno przymkniete.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Czyli lekko podsumowując - teoretycznie lepiej kupić "tańszy" (nie chodzi tu o taniego tamrona/sigme/canona za 600zł) lecz coś z lepszej choć nie najwyższej półki a lepsze szkła kupować już do lepszej puszki

Lub kupić droższe szkła teraz i kupić lepsze body później
    Wszystko zależnie od potrzeb,tak?

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez olek.tbg Zobacz posta
    Wszystko zależnie od potrzeb,tak?
    Tak.

Możesz także wziąć pod uwagę opinie innych forumowiczów, którzy decydują się na korpus lepszy ale z niższej półki xxxD np. 450D i do tego dobierają szkła.
    Nie tyle, co patrzą na szybkość, ale na ciężar. Taki 30D czy 50D z gripem i 70-200/4L jednak trochę waży.

Najlepiej utworzyć 2 kolumny :
    Pierwszą zatytułować "Korpus" i zadać sobie kilka pytań odnośnie body. Chociażby czego oczekujesz. szybkość czy lekkość itd, itd.

W drugiej zamieścić jakie szkła chcesz używać. Trzeba w końcu coś wybrać.

Musisz pamiętać, że są kompromisy i nie ma wszystko mającego aparatu z obiektywem, który będzie mało ważył, miał stabilizację i światło 1.4 lub 1.2

No i kolejne podstawowe pytanie; Czy to musi być Canon? Nie chce psiaczyć na Canon'a bo dla mnie jest to bardzo dobry system i dostarcza mi wiele dobrego, ale nie tylko on jest producentem. Jest jeszcze nikon czy inne systemy. Porozglądaj się i zastanów

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    moim zdaniem 90% zdjecia to szkło.. puszka 500D może i nie jest najwyższych lotów... ale akurat zdjęcia robi bardzo ładne... zaryzykowałbym że lepsze niż 30D... ale mniej poręczna... jednak to sporo nowsza konstrukcja niż nawet średniozaawandsowane a 3 letnie puszki. inna sprawa że podepniesz większą eLkę pod to body to Ci rękę złamie... grip będzie niezastąpiony
    to jest w ogole bardzo ciekawe zagadnienie. 3-4 lata temu ludziska tu na forum puszkę o nzawie 350d wychwalali pod niebiosa, byli nią niebo wzięci. Tera 500d to puszka ledwo średniej jakośi, co tylko pstryka fotki i tyle. ja proponuję konestatorom puszek trzycyfrowych zajrzeć nastonę juzy i zobaczyć jakie ten facet robił fotki np. 350-ką... ciekawe ilu z was takie robi swoimi xd czy xxd?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Domyślnie

Generalnie masz tu podane krańcowe rozwiązania. Jedni odradzają kupowanie drogich szkieł, inni polecają ...

Ja powiem tak : miałem 500D, najpierw z kitem C18-55 IS, zmieniłem go na C15-85 IS, może to nie L jeszcze, jednak to dość drogie szkło wypuszczone jako "kit" do Canona 7D, gdyż ta matryca ma duże wymagania ...

I jak kilku kolegów wyżej wspomniało, nie tylko "ostrość" ma znaczenie. W tym przypadku zyskałem kilka rzeczy, tj. zakres ogniskowych (te 3 mm od dołu bardzo dużo znaczy, góra też jest ważna), lepsze kolory oraz genialną stabilizację (latem zrobiłem wieczorem zdjęcie właśnie 500D i tym szkłem na 15 mm ... 1s z ręki, jest tu do obejrzenia w dziale Obiektywy).

I w tym momencie powinieneś dostrzec różnicę pomiedzy szkłami ... Jeżeli nie, to zapraszam na PW lub GG.

Ktoś powie, że to nie jest dobre szkło na spacerzooma, bo tylko 85 mm od góry ... Owszem, z tym się trzeba zgodzić. Jest to kompromis jakościowy na rzecz uniwersalności ... Też bym chciał mieć szkło 10-1200 mm IS, ale jeszcze go nikt nie skonstruował, a gdyby nawet, to pewnie będzie ważyć ćwierć tony

Od siebie dodam jeszcze, że jak zainwestujesz w dobre szkła, to je będziesz miał długo, a puszkę możesz co dwa/trzy lata unowocześniać. Wskazane jest wybranie jednak najpierw rodziny puszek : crop czy FF. Ja zacząłem od cropa 4 lata temu i na razie się nie zanosi na FF, po prostu nie robię ślubów czy innych iwentów, a do portretów to co mam jest całkiem OK.

Więc jak sobie zakupisz np. C15-85 i do tego C70-200/4 (IS) to masz obsadzone większość potrzeb ... Można to jeszcze uzupełnić o C85/1.8 i masz śliczną i niedrogą portretówkę...

Myślę, że taki zestawik spełni 98% potrzeb amatora fotografii (puszkę już masz). I nie wywoła potrzeby zaciągania hipoteki

Co do innych firm to podzielę uwagę kolegów : masz Canona, trafiasz z AF (generalnie), masz inne ... jest różnie. Zresztą nie tylko AF jest problemem. Więcej o tym znajdziesz w dziale Obiektywy.

Any question ?? Zapraszam na GG

J.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Polecam.

Odpowiedz na pytanie założyciela wątku.

http://www.youtube.com/user/DigitalR...28/hk5IMmEDWH4
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziwie się, że nikt jeszcze nie zapytał konkretnie o co chodzi-tak chyba byłoby łatwiej doradzić.

A z własnego doświadczenia wiem, że gro ludzi z puszkami xxxD i eLkami to Ci, którzy zaczynają przygode z foto, a zaszli już na tyle daleko, że albo wiedzą iż ze słoikami czeka ich dłuższy mariaż, albo sa wymagający względem sprzętu - jakbym dziś miał kupować puchę byłoby to xxD/xD, ale tego nie wiedziałem jakiś czas temu, natomiast z biegiem czasu wiedziałem doskonale do czego mi są potrzebne i czego wymagam od kupowanych szkieł...

Domyślnie

Zaraz dojdziecie do wniosku, że aparat i obiektyw jest niepotrzebny a wystarczy Photoshop i parę pluginów.
    Dobre szkło poznaje się na pierwszy rzut oka.
    Pozdrowienia
    Canon i kilka szkiełek

Początki nałogu Awatar olek.tbg
    Miasto
    Tarnobrzeg

Domyślnie

Dzięki za link do filmu Daje dużo do myślenia

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikkor Zobacz posta
    Zaraz dojdziecie do wniosku, że aparat i obiektyw jest niepotrzebny a wystarczy Photoshop i parę pluginów.
    Dobre szkło poznaje się na pierwszy rzut oka.
    Pozdrowienia
    Sprawdź sobie co młodzi z photoshopa wyciągają... Wydaje mi się, że gdyby adobe wypuściło aparat zintegrowany z photoshopem i komputerem przez wifi czy inne źródło łączności to by młodzież od razu kupowała...
    Byś miał zawalone wszystkie fora - jakie to fajne...

Niestety ale zdjęć porównawczych z cropa tak prędko nie rozpoznasz

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów