Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 50/1.8 do Tamrona 17-50 (vc)?

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie Canon 50/1.8 do Tamrona 17-50 (vc)?

Witam ! Posiadam Tamrona 17-50 z VC jestem bardzo zadowolony z tego obiektywu ale powiem szczerze, że mam ochotę na canon 50/1.8 i teraz pytanie do was (a szczególnie do posiadaczy obu tych obiektywów ) Czy widzicie znacząca różnicę w ostrości pomiędzy Tamronem przy pełnej na 50mm a stałka Canona 50/1.8 ? Chodzi o to czy jest sens inwestować w takie szkło? Rozumiem że z technicznego punktu widzenia stałka powinna byc dużo lepsza ale jak jest w praktyce? Body 50D
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez YouCan92 Zobacz posta
    Czy widzicie znacząca różnicę w ostrości pomiędzy Tamronem przy pełnej na 50mm a stałka Canona 50/1.8 ? Chodzi o to czy jest sens inwestować w takie szkło? Rozumiem że z technicznego punktu widzenia stałka powinna byc dużo lepsza ale jak jest w praktyce? Body 50D
    Tamron na 2,8 jest ostrzejszy od canona na 1,8. Żeby uzyskać ostrość zbliżoną do tej, którą uzyskasz tamronem na 50mm przy f/2,8 musiałbyś przymknąć canona 50/1,8 też conajmniej do f/2,8. IMO taka inwestycja nie ma sensu. Zbieraj lepiej na canona 85/1,8USM.

Bywalec Awatar Tomeksad2

Domyślnie

Tu można trochę poczytać http://www.canon-board.info/showthread.php?t=48638
    Ostrość to nie wszystko. Zresztą to co dla jednego jest ostre dla drugiego jeszcze nie jest. Ja swoją 50 - kę mam najczęściej na 2,0-2,2 i jest dla mnie wystarczająco ostra ( pomijam fakt, że AF czasem się pomyli ), bo kupiłem ją do portretu i zabawy z małą GO oraz żebym mógł robić zdjęcia w mieszkaniu w dzień bez lampy. Za te pieniądze 50-ka byłaby fajnym uzupełnieniem Tamrona i mimo swoich wad ( plastik, figlarny AF ) całkiem sympatyczne szkiełko dające nowe możliwości.
    W planach 5D Mk VII, 35 1,4L Mk IV, 85 1,2L Mk V, 135 2L Mk IV.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

5 razy tańsze szkło po prostu inaczej pracuje.I to w cale nie gorzej.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    UK

Domyślnie

Jak się zgodzę że mając Tamrona 50 jest średnio sensownym wyborem. Rzadko są sytuację żebym odczuwał potrzebę ściągnięcia Tamiego na rzecz 50/1.8. W dodatku masz wersje ze stabilizacją więc odpadają sytuację zamiany w momencie braku światła. Także jedynie będziesz ją używał dla lepszego rozmycia tła. Dodatkowo AF 50 mylne raczej bywa..
    Canon 7D, T17-50 f2,8EF 50 mm f/1.8 II, EF 70-200 F/4 L, 430 EXII

Bywalec Awatar christof
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mondragor Zobacz posta
    Jak się zgodzę że mając Tamrona 50 jest średnio sensownym wyborem. Rzadko są sytuację żebym odczuwał potrzebę ściągnięcia Tamiego na rzecz 50/1.8. W dodatku masz wersje ze stabilizacją więc odpadają sytuację zamiany w momencie braku światła. Także jedynie będziesz ją używał dla lepszego rozmycia tła. Dodatkowo AF 50 mylne raczej bywa..
    Umówmy się, że Tamron to uniwersalne jasne szkło, ale stałkę (przynajmniej w moim odczuciu) używamy głównie w okolicach pełnego otworu np ja tej plastikowej 50'tki na 2.0, 2.2 najczęściej i wtedy naprawdę nie ma czego porównywać - szeroko rozumiana "plastyka" zdjęcia jest dużo lepsza, mam te obiektywy już 3 lata, więc mówię z doświadczenia. Z drugiej strony ilość spudłowanych strzałów przez ten AF często zniechęca mnie to używania tego obiektywu... wiertarkowy Tamron jest tu dużo pewniejszy.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja mam dobra rade. Zamiast teoretyzowac - pozycz do szklo od kogos. Ma go chyba polowa posiadaczy Canonow. Podepniesz, porobisz zdjecia i zobaczysz czy Ci odpowiada. Ostrosc to nie wszystko. Ja tez mam 50mm pokryte przez zooma, a mimo to wzialem Canona 50mm. Nawet jak Ci sie cos odwidzi, jesli go nie zajedziesz, sprzedasz z minimalna strata. Na forum jest pare ofert sprzedazy...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    ostrołęka

Domyślnie

Ja zainwestowalem, pomimo, że ten zakres mam pokryty 'elką' i szczerze powiem, że 50 czasami się przydaje. Także polecam.
    1d, 30, 24-200/2.8l, 580ex

Uzależniony

Domyślnie

Kup - ten obiektyw nie kosztuje wiele.. Ponarzekasz na bokeh i mydło na 1.8, przeklniesz AF, zirytujesz się budową, po czym zrobisz kilka takich zdjęć, że złość ci przejdzie.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Kup - ten obiektyw nie kosztuje wiele.. Ponarzekasz na bokeh i mydło na 1.8, przeklniesz AF, zirytujesz się budową, po czym zrobisz kilka takich zdjęć, że złość ci przejdzie.
    ...albo zapragniesz lepszych 50mm

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów