Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Canon 50/1.8 do Tamrona 17-50 (vc)?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    ...albo zapragniesz lepszych 50mm
    Alr to akurat jest raczej kwestia charakteru niż obiektywu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ile tej GO zyska w stosunku do tego co ma? 1EV? Przecież ma w tej chwili 50/2,8. Jeśli mała GO to coś dłuższego np. 85mm czy 100mm. Ale to już nie te koszty. Aby sensownie wydać pieniądze zaproponuję dozbieranie do EF 70-200/f4L o ile jest taka możliwość (używany 1600-1800zł). Ewentualnie EF 70-210/3,5-4,5 i to byłby chyba dobry krok.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ile tej GO zyska w stosunku do tego co ma? 1EV? Przecież ma w tej chwili 50/2,8. Jeśli mała GO to coś dłuższego np. 85mm czy 100mm. Ale to już nie te koszty. Aby sensownie wydać pieniądze zaproponuję dozbieranie do EF 70-200/f4L o ile jest taka możliwość (używany 1600-1800zł). Ewentualnie EF 70-210/3,5-4,5 i to byłby chyba dobry krok.
    Dobry krok w celu zmniejszenia GO???

Odnośnie 50/1.8 - w praktyce będziesz korzystał zapewne z największych otworów z zakresu 2-2.2 - w stosunku do 2.8 to niewiele. 50/1.8 ma natomiast inne zalety - na cropie daje bardzo czysty i równy obrazek na całej klatce.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

I "piękny" święcący pięciokątami bokeh w gratisie

Uzależniony

Domyślnie

I "piękny" święcący pięciokątami bokeh w gratisie
    To już kwestia wykorzystania. Brak źródeł światła w tle - brak prostokątów. Bokeh faktycznie należy do specyficznych. Niektórzy nazywają go paskudnym, ja uważam go za "niepokojący" . Słodkich zdjęć blondynkom (z kontrą na włosach) tym nie zrobisz, ale jeśli np. chcesz wywołać efekt horroru z udziałem brunetki, to jest jak znalazł

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wiadomo, obiektyw z rodzaju "must have" albo chociaż "must try" ale posiadając przyzwoity zoom z 50mm i 2,8 można (moim zdaniem) racjonalniej zagospodarować te 400zł.

Domyślnie

Wiadomo, obiektyw z rodzaju "must have" albo chociaż "must try" ale posiadając przyzwoity zoom z 50mm i 2,8 można (moim zdaniem) racjonalniej zagospodarować te 400zł.
    czyli morał jeden... lepiej kupić np. lampę
    było.. C550D, C7D, C28, T17-50VC, Takumar 50SMC, Zenitar 16, S8, S14. Teraz jest tylko lepiej

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Morfii Zobacz posta
    czyli morał jeden... lepiej kupić np. lampę
    A już kupisz lampę, to nie wstydź się wrócić z pytaniem, czy do takiego zestawu warto dokupić jasną pięćdziesiątkę.

Coś już napisał Awatar YouCan92
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    A już kupisz lampę, to nie wstydź się wrócić z pytaniem, czy do takiego zestawu warto dokupić jasną pięćdziesiątkę.
    Akurat nie dawno zakupiłem już lampę 430 EX II xD i szczerze to na czasach rzędu 200/250 z ręki ostrośc wydaję mi się nie najgorsza , piszę ,,wydaje mi się " bo nie miałem porównania z innymi. Co do tematu nad ta 50'tką się jeszcze zastanawiam ale szczerze to bardziej mnie kusi 85/1.8 , (lubię efekt tła-papki ;] ) szczególnie że w cropie zyskuje ogniskową rzędu 135mm co już chyba można nazwać małym tele
    5DmkII + słoiki + inne akcesoria + pomysł

Blog osobisty

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nic nie zyskujesz, 85 jest nadal 85 a jedyna różnica to to, że musisz odejść tak daleko jakbyś używał 135. Uważnie jednak przetestuj 85/1,8 na 50D bo ja (i nie tylko jak, jest na forum duży wątek pt. "Nowy 85/1,8 i front (albo back) focus" warto przeczytać) na takim zestawieniu miałem gigantyczny front focus.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów