Ile tej GO zyska w stosunku do tego co ma? 1EV? Przecież ma w tej chwili 50/2,8. Jeśli mała GO to coś dłuższego np. 85mm czy 100mm. Ale to już nie te koszty. Aby sensownie wydać pieniądze zaproponuję dozbieranie do EF 70-200/f4L o ile jest taka możliwość (używany 1600-1800zł). Ewentualnie EF 70-210/3,5-4,5 i to byłby chyba dobry krok.
I "piękny" święcący pięciokątami bokeh w gratisie![]()
To już kwestia wykorzystania. Brak źródeł światła w tle - brak prostokątów. Bokeh faktycznie należy do specyficznych. Niektórzy nazywają go paskudnym, ja uważam go za "niepokojący". Słodkich zdjęć blondynkom (z kontrą na włosach) tym nie zrobisz, ale jeśli np. chcesz wywołać efekt horroru z udziałem brunetki, to jest jak znalazł
![]()
Wiadomo, obiektyw z rodzaju "must have" albo chociaż "must try"ale posiadając przyzwoity zoom z 50mm i 2,8 można (moim zdaniem) racjonalniej zagospodarować te 400zł.
Akurat nie dawno zakupiłem już lampę 430 EX II xD i szczerze to na czasach rzędu 200/250 z ręki ostrośc wydaję mi się nie najgorsza , piszę ,,wydaje mi się " bo nie miałem porównania z innymi. Co do tematu nad ta 50'tką się jeszcze zastanawiam ale szczerze to bardziej mnie kusi 85/1.8 , (lubię efekt tła-papki ;] ) szczególnie że w cropie zyskuje ogniskową rzędu 135mm co już chyba można nazwać małym tele
Nic nie zyskujesz, 85 jest nadal 85 a jedyna różnica to to, że musisz odejść tak daleko jakbyś używał 135. Uważnie jednak przetestuj 85/1,8 na 50D bo ja (i nie tylko jak, jest na forum duży wątek pt. "Nowy 85/1,8 i front (albo back) focus" warto przeczytać) na takim zestawieniu miałem gigantyczny front focus.