Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: eos 500d opóźnienie migawki

Domyślnie

Więc może po kolei
    1. Oddzieliłem AF od ekspozycji jak radził jaś, co któryś strzał nadal z opóźnieniem (obiektyw kit Canon 18-55 IS)
    2. Zgadzam się że tryb P i Tv mają ograniczenia, tylko czy aparat jakoś to sygnalizuje? Czy opóźnienie może być takim sygnałem? I dla czego w dokładnie tych samych warunkach ten sam aparat po odpuszczeniu spustu i ponownym go przyduszeniu robi zdjęcie szybko i bezbłędnie... ISO z reguły jest AUTO więc aparat ma sporo stopni swobody. Często same warunki do robienia zdjęć są doskonałe, przynajmniej jak dla mnie, no i ciągle ta myśl, że kiedyś tak nie było choć to może być subiektywne odczucie)!!!
    3. nie chciałem nic sugerować ale to co pisze mxw brzmi sensownie, aparat ma ponad 12 tyś przebiegu (z czego co najmniej 2tys. to zdjęcia testowe mające wyjaśnić czy usterka nadal występuje), to chyba nie jest dużo na 13 miesięcy używania.
    4. posiadam taniego chińskiego pilota IR, tyle że praktycznie zawsze używam 2s opóźnienia, popróbowałem natychmiastowego wyzwalania migawki no i fakt że opóźnienie jest niezauważalne, więc trop zdaje się być dobry, nie mam gripa aby to potwierdzić
    Myślę że potrzebuje jeszcze troszkę czasu aby to potwierdzić, nie jest to proste gdyż można trzasnąć 50 zdjęć bez zająknięcia a potem seria kolejnych 10 będzie każde z wnerwiającą spóźnioną migawką- sęk w tym że ciężko znaleźć w tym jakąś zasadę, przynajmniej ciężko dla mnie.
    Bardzo wam dziękuje za wszystkie dotychczasowe sugestie, choć wszystkie nowe nadal mile widziane. Teraz zabieram się do sumiennego i konsekwentnego testowania.
    Odezwę się jak ustalę coś na dobre.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzesiua Zobacz posta
    4. posiadam taniego chińskiego pilota IR, tyle że praktycznie zawsze używam 2s opóźnienia
    Tego trochę nie rozumiem... możesz "inaczej"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chasm Zobacz posta
    Tego trochę nie rozumiem... możesz "inaczej"
    Przepraszam może to był zbyt duży skrót myślowy. Pilot IR który posiadam ma kilka przycisków i dwa tryby wyzwalania migawki- z dwu sekundowym opóźnieniem (praktycznie zawsze tego używam) oraz natychmiastowo (zapomnialem że w ogóle taki istnieje).
    Po serii testów wczoraj, utwierdzam się w przekonaniu, że to wina spustu.

Przy okazji czy ktoś z was korzystał z serwisów Canona poza Polską? Bo tak się składa że obecnie mieszkam w UK więc raczej "Żytnia" odpada.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Jak na moje to po skoro robisz w trybie Av lub P i masz dwa dwięki klapiącego lustra to po prostu masz bardzo mało światła i aparat automatycznie dobiera Ci długi czas naświetlania... Ustaw 1/100 w trybie Tv, lub 1/100 i f/3.5 w trybie M i wtedy sprawdzaj czy nadal masz "opóźnienie"

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów