Założycielu tego tematu zapomniałeś spytać się o karty pamięci i akumulatorki do lampy i aparatu.
![]()
Założycielu tego tematu zapomniałeś spytać się o karty pamięci i akumulatorki do lampy i aparatu.
![]()
No i "Tak trzymać!" :-)
A przy zdjęciach: jedź na maxa ISO bo czego nie zrobisz - nie odszumisz a odwrotnie - owszem.
Ustaw niedoświetlenie 2 a nawet 3 działki. Lepiej ciemne niż poruszone. Przy czym - ważniejsze są czytelne i kolorowe światła niż szczegóły w cieniach - te ostatnie wcale nie dają klimatu.
Ustaw pomiar światła z całej matrycy - przy szerokim kącie liczy się całość kadru bardziej niż detal.
Używaj najszerszych ogniskowych bo ... błędy AF są najmniej widoczne.
Ja bym uważał z lampą: wystaje, zwiększa "urazowość" sprzętu - a i tak wprowadza własny, niekontrolowany "klimat".
Podpieraj się, podpieraj i jeszcze raz: podpieraj. W takich warunkach "sprzęt lata w łapach" a zdjęcia...
Detale - detale też się liczą na imrezach: stajesz z boku z np 70-200 2.8 IS II i łapiesz. I z tym szkłem - duuuuzo wychodzi! Ze starszymi - też. Z boku akcji masz przewagę: możesz się podeprzeć,możesz nawet mieć statyw w strategicznym miejscu! - i nikt cie nie kopie ;-)
Generalnie: ostrość jest priorytetem z tego zdjęć. I ciekawi ludzie.
Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.
Ja bym nie brał tej 50...to diabelnie wymagające szkło a już raczej nie do reporterki w trudnych warunkach oświetleniowych. 16-35/2.8 I - bo tańszy od II a zalety tego ostatniego ujawniają się na całym polu obrazowania. Szeroki; nie deformuje niepotrzebnie jak fiszaj; ładnie oddaje kolory i kontrasty; świetnie AF -uje a i 35mm jest naprawdę ładne!
Jedno mi jeszcze przyszło do głowy: ja w takich warunkach lubię korzystać z Angle Finder bo nawet minimalne obniżenie aparatu do poziomu piersi - przy robieniu zdjęć szerokim kątem i z bliska - zdecydowanie poprawia kadr i pozwala uniknąć tzw. ptasiej perspektywy. No i trzymanie aparatu niżej niż twarz - nie zwraca tak uwagi fotgrafowanych.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A - i SPRZĘTU PILNUJ!!!!!
Ostatnio edytowane przez hekselman ; 20-01-2011 o 11:57 Powód: Automerged Doublepost