Główne zasady to:
Jeśli oświetlenie jest żarowe (żarówki, halogeny) to filtr POMARAŃCZOWY.
Jeśli oświetlenie jest fluorescencyjne (świetlówki) to filtr ZIELONY.
Jeśli oświetlenie jest mieszane, to wybierz w zależności od tego, które dominuje.
Jeśli oświetlenie jest barwne to rzecz gustu![]()
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
to znaczy, że dane filtry mogą jeszcze podkreślić barwne oświetlenie? jeśli tak to w zasadzie może przejdźmy na chwilkę do tematu jakie filtry wybrać...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Takie np.? I do tego rzepy
Ostatnio edytowane przez Beny! ; 19-01-2011 o 12:59 Powód: Automerged Doublepost
Alternatywa fisha to Zenitar o ktorym juz Ci napisali, kolory filtrow tez juz znasz z powyzszych odpowiedzi![]()
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4
filtry założone na lampę mają zrównać temperatury barwowe lampy i otoczenia - i dzięki temu np. przy świetle żarowym i pomarańczowym filtrze możesz w aparacie ustawić balans bieli na żarowe - niwelując tym samym wszechogarniającą żółć. W przypadku gdy na lampie nie ma filtra ustawiając WB na żarowe część zdjęcia oświetlona lampą byłaby strasznie niebieska.
No jeśli to można nazwać winietą. Sigma 8mm to fish kołowy dający obraz TYLKO w kółku wpisanym w kadr FF za to 180 wzdłuż i wszerz. 15 mm to też kółko tylko opisane na klatce FF i 180 jest tylko po przekątnej. 8 mm to idealny do panoram tych z gatunku QTVR.
www.sigmaphoto.com
"Designed for use with full frame digital SLR cameras....." :-)
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Nie potraktuj tego personalnie autorze wątku - trochę oftopowo przychodzi mi refleksja jak cię wybrali do takich zdjęć? Dzielny jesteś że sie podejmujesz; dobrze że uczysz - ale jakie kryteria sa brane teraz przy zlecaniu roboty?...Ufff....
dlaczego miałbym się obrazić
Właściwie to jest tak, zdjęcia są do zrobienia, ja jedynie przestraszyłem się samego faktu, a wątek jest swego rodzaju opcją upewnienia się.
Co do samej pracy - zobaczymy efekty i porozmawiamy. Nadal podkreślam, że się nie oburzam Twoim pytaniem.
A Wam wszyscy Panowie - dzięki za pomoc!