Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Canon 500D + kit brak ostrości i głębi kolorów

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Co do ostrości - w trybie "zielonym" jest ona ustawiona na "wylosuj sobie sam, durny aparacie". Zmień tryb, jak radzi N00bek, na AV i ustaw wybór ręczny pola ostrości. Ustaw centralny punkt ostrzenia i na razie tylko nim celuj - tam gdzie Ty chcesz mieć ostro, nie aparat.

Używaj lampy wbudowanej tylko w ostateczności - w większości wypadków tylko zepsuje Ci zdjęcie.

Większość fatalnych początkowych zdjęć wynika z tego, że nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo ludzkie oko jest czułe w stosunku do matrycy aparatu. Unikaj mocno kontrastowych kadrów typu człowiek w oknie.
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar szambonur
    Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Tak to jest, Pan w sklepie doradził, iż canon najlepsze zdjęcia "robi" a tu taki klops... Swego czasu Akademia Fotografii organizowała jednodniowe kursy podstaw. Naprawdę warto odżałować te parę złotych, bo sucha teoria nabyta z książek w tym wypadku może niewiele pomóc, a może wystarczy poprosić jakiegoś znajomego entuzjasty fotograficznego żeby poświęcił parę godzin i pokazał od czego zaczynać taką zabawę w fotografię. Metoda prób i błędów jest bardzo skuteczna, ale czasochłonna i dla cierpliwych, a obawiam się że przy dziecku jest to niewykonalne...

Domyślnie

Autorze skoro nie wrzucasz sampli to sądzę, że zostałeś przekonany do tego, że to Ty popełniasz błędy przy robieniu zdjęć.

Jak zauważyłeś nikt nie zwraca uwagi na twoją prośbę o przeprowadzenie prelekcji na temat używania aparatu i nie ma się co dziwić forum to nie szkoła czy kurs.

Niestety ale nikt nie da Ci tutaj gotowych lektoratów z robienia zdjęć co najwyżej możesz liczyć na adres szkoły/kursu albo tytuły lektur do przeczytania.

Ciekawe co by zrobił sprzedawca w sklepie gdybyś do niego z tym pytaniem wystartował xD być może nie sprzedałby Ci tego Canona...

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

po przesiadce z kompatka (Fuji S9600) na 550d byłem na początku wręcz zawiedziony, ale im więcej poczytałem tego forum, a przede wszytkim popratykowałem to już teraz jestem baaardzo zadowolony, na początku też myśalełm, że być może coś nie tak z aparatem, ale teraz już wiem, że to jednak nie naparat...
    uważam, że jak poczytasz i poćwiczysz to wraz z biegeim czasu będzie coraz lepiej

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

szambonur, a od czego zaczynać? Nie zawsze ktoś, kto coś robi dobrze, umie swoją wiedzę innym ludziom przekazać...
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Las3k Zobacz posta
    szambonur, a od czego zaczynać? Nie zawsze ktoś, kto coś robi dobrze, umie swoją wiedzę innym ludziom przekazać...

Ja zawsze sprawdzam o której jutro wschodzi słońce i nastawiam budzik 1,5 godziny wcześniej...

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szambonur Zobacz posta
    Ja zawsze sprawdzam o której jutro wschodzi słońce i nastawiam budzik 1,5 godziny wcześniej...
    To by tłumaczyło dlaczego potem ludzi się czepiasz...

Dajcie "autorowi wątku" spokój. Aż z ciekawości zapytam. Sami też nie mieliście wpadek ze sprzętem i od razu po narodzinach wiedzieliście wszystko włącznie z kupnem i sprzedażą.

Trzeba pamiętać jedno...: Jakby nie patrzeć, ***** z tyłu"

*- nikogo nie wyzywam tylko cytuję

Miasto
    za siedmioma górami...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    To by tłumaczyło dlaczego potem ludzi się czepiasz...
    Oj tam czepiasz od razu..., udzieliłem tylko dobrej rady co by światła szukać, bo pytał od czego zaczynać...

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    Aż z ciekawości zapytam. Sami też nie mieliście wpadek ze sprzętem i od razu po narodzinach wiedzieliście wszystko włącznie z kupnem i sprzedażą.
    Ja zaczynałem od kółka fotograficznego w Młodzieżowym Domu Kultury i aparatu jak w stopce ... ale wtedy nie było, o zgrozo internetu
    CMEHA - reszta to upgrade

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gtrade1 Zobacz posta
    WItam Serdecznie
    Jestem posiadaczem aparatu 500d + kit
    Niestety wszystkie zdjęcia wychoszą bez ostrości i głębi kolorów czyli fatalne.
    Przeczytałem wiele postów lecz nie znalazłem gotowej odpowiedzi na swoje pytannie.
    ...i łatwo nie będzie.
    Proponuję za Szambonurkiem, oddać się literaturze.
    To działa na poprawę ostrości, kolorystyki i ograniczenie literówek w poście.
    Wiem, wiem. Czepiam się .
    ....C50E....C40D

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów