Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48
Jeżeli masz możliwość, to pożycz od kogoś, lub poszukaj w jakimś sklepie ze starymi książkami czegoś w stylu "Fotografia w praktyce amatorskiej", lub "ABC fotografii". Tamte książki mniej koncentrowały się na sprzęcie, a więcej na istocie fotografii. W wielu współcześnie wydawanych książkach też są rozdziały o zasadach fotografowania, ale w większości są to poradniki korzystania z PhotoShopa czy LightRooma.
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Tak to jest, Pan w sklepie doradził, iż canon najlepsze zdjęcia "robi" a tu taki klops... Swego czasu Akademia Fotografii organizowała jednodniowe kursy podstaw. Naprawdę warto odżałować te parę złotych, bo sucha teoria nabyta z książek w tym wypadku może niewiele pomóc, a może wystarczy poprosić jakiegoś znajomego entuzjasty fotograficznego żeby poświęcił parę godzin i pokazał od czego zaczynać taką zabawę w fotografię. Metoda prób i błędów jest bardzo skuteczna, ale czasochłonna i dla cierpliwych, a obawiam się że przy dziecku jest to niewykonalne...![]()
Autorze skoro nie wrzucasz sampli to sądzę, że zostałeś przekonany do tego, że to Ty popełniasz błędy przy robieniu zdjęć.
Jak zauważyłeś nikt nie zwraca uwagi na twoją prośbę o przeprowadzenie prelekcji na temat używania aparatu i nie ma się co dziwić forum to nie szkoła czy kurs.
Niestety ale nikt nie da Ci tutaj gotowych lektoratów z robienia zdjęć co najwyżej możesz liczyć na adres szkoły/kursu albo tytuły lektur do przeczytania.
Ciekawe co by zrobił sprzedawca w sklepie gdybyś do niego z tym pytaniem wystartował xD być może nie sprzedałby Ci tego Canona...
po przesiadce z kompatka (Fuji S9600) na 550d byłem na początku wręcz zawiedziony, ale im więcej poczytałem tego forum, a przede wszytkim popratykowałem to już teraz jestem baaardzo zadowolony, na początku też myśalełm, że być może coś nie tak z aparatem, ale teraz już wiem, że to jednak nie naparat...
uważam, że jak poczytasz i poćwiczysz to wraz z biegeim czasu będzie coraz lepiej![]()
szambonur, a od czego zaczynać? Nie zawsze ktoś, kto coś robi dobrze, umie swoją wiedzę innym ludziom przekazać...
C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:
To by tłumaczyło dlaczego potem ludzi się czepiasz...
Dajcie "autorowi wątku" spokój. Aż z ciekawości zapytam. Sami też nie mieliście wpadek ze sprzętem i od razu po narodzinach wiedzieliście wszystko włącznie z kupnem i sprzedażą.
Trzeba pamiętać jedno...: Jakby nie patrzeć, ***** z tyłu"
*- nikogo nie wyzywam tylko cytuję![]()