Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Prośba oocenę 16-35 vs. 24-105

Domyślnie Prośba oocenę 16-35 vs. 24-105

Witam, zmieniłem jakiś czas temu system z Nikona na Canona, na pierwszy ogień zakupowy poszły dwa szkła jak w tytule.

Dziś zrobiłem kilka zdjęć (wiem, wiem mało) porównawczych, zwłaszcza pod kątem 16-35 (znanej przypadłości z ostrością i ogólną jakością).

Obiektyw mogę zwrócić ale nie wiem czy jest sens, ponieważ nie mam porównania.

Wszystkie zdjęcia ostrzone na znaczek Opla, wszystkie na 25 mm f/4.

http://goorange.nazwa.pl/tmp/optyczne/elki

Przepraszam za nieprofesjonalizm i dziękuję za pomoc.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Witam, zmieniłem jakiś czas temu system z Nikona na Canona, na pierwszy ogień zakupowy poszły dwa szkła jak w tytule.

Dziś zrobiłem kilka zdjęć (wiem, wiem mało) porównawczych, zwłaszcza pod kątem 16-35 (znanej przypadłości z ostrością i ogólną jakością).

Obiektyw mogę zwrócić ale nie wiem czy jest sens, ponieważ nie mam porównania.

Wszystkie zdjęcia ostrzone na znaczek Opla, wszystkie na 25 mm f/4.

Przepraszam za nieprofesjonalizm i dziękuję za pomoc.
    Poprawiłem link

Ostatnio edytowane przez GoOrange ; 18-01-2011 o 20:52 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

No, wyszły ostrzejsze zdjęcia z C16-35, poza tym mniejsza CA. Tak chyba miało być , na czym polega problem?
    Mogłeś chociaż zrobić zdjęcia na pełnej dziurze przy 16 mm i na nieskończoność (np kawał odległego widoku), można by ocenić rogi a tak... Niepełny ten test.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    No, wyszły ostrzejsze zdjęcia z C16-35, poza tym mniejsza CA. Tak chyba miało być , na czym polega problem?
    Mogłeś chociaż zrobić zdjęcia na pełnej dziurze przy 16 mm i na nieskończoność (np kawał odległego widoku), można by ocenić rogi a tak... Niepełny ten test.
    OK ale czy rogi nie są zbyt słabe w porównaniu do 24-105? Jak oceniasz ostrość, bo ja nie umiem odróżnić które ostrzejsze?

Wreszcie sakramentalne pytanie, czy ten egzemplarz trzyma normę? Mam jeszcze kilka dni na zwrot / wymianę...

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Wynik raczej oczywisty. Gdyby były jeszcze 100% cropy z centrum i któregoś rogu to można by bardziej zobaczyć przewagę optyczną 16-35 :-D.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Wynik raczej oczywisty. Gdyby były jeszcze 100% cropy z centrum i któregoś rogu to można by bardziej zobaczyć przewagę optyczną 16-35 :-D.
    Ale ja tam widzę na brzegu kadru przewagę 24-105 i na tej podstawie mam wątpliwości... Ślepy jestem czy jak

Piszę z iPada więc nie mogę poszaleć z obróbką itp.

Dopiero zaczyna

Domyślnie 24-105

Ten obiektyw akurat mam i uważam, że ostrzy tak samo jak mój. 24-105 nie czepiam się. Co do drugiego - nie wypowiadam się. Zastrzegam się,że moja opinia jest b.subiektywna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biesik Zobacz posta
    Ten obiektyw akurat mam i uważam, że ostrzy tak samo jak mój. 24-105 nie czepiam się. Co do drugiego - nie wypowiadam się. Zastrzegam się,że moja opinia jest b.subiektywna.
    O 24-105 się nie martwię ponieważ bardzo mi się podoba, bardziej pytam o 16-35, niby wiadomo że to nie najlepsza elka (potrzebuję światła i szerokości z 50D) ale nie wiem czy od czytania wątków o jakości i jej rozrzucie w tym przypadku nie głupieje już...

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    O 24-105 się nie martwię ponieważ bardzo mi się podoba, bardziej pytam o 16-35, niby wiadomo że to nie najlepsza elka (potrzebuję światła i szerokości z 50D) ale nie wiem czy od czytania wątków o jakości i jej rozrzucie w tym przypadku nie głupieje już...
    Masz rację, wątki na temat 16-35 to jakiś obłęd
    Na szczęści przymuszony zapotrzebowaniem na światło kupiłem to szkiełko i jestem bardzo zaskoczony na plus.
    Być może to tylko początkowe zauroczenie ale najchętniej bym go nie ściągał z korpusu
    5DII l 50D l 16-35II l 24-70 l 28-135 l 50 1.4 l 85 1.8 l 2x580 EXII l Sherpa 600R

Domyślnie

maretsky, moge poprosic o jakies sampelki? Moze bedzie prosciej porownac...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Ja również uważam że to bardzo przyzwoite szkło.
    A generalnie to najwięcej narzekają Ci którzy nigdy nie mieli danego szkła czy aparatu.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów