Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: [GreenEvil] kocia magia

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GreenEvil
    tu sie zastanwiam, czy jednak nie za malo prawej strony dalam.
    Zastanów się raczej nad histogramem. Nie musisz od razu idealnie ustawiać ekspozycji - przy kotach (gdy nie śpią) to szczególnie trudne. Wtedy format RAW jest wybawieniem.

Cytat Zamieszczone przez GreenEvil Zobacz posta
    Znam zasady mocnych punktow i podzialu, jednak ich stosowanie przy probie zrobienia portretu kota konczy sie czesto na fatalnie przycietych uszach/wasach, lub innych przedziwnych kadrach, dlatego szukam rozwiazania przy pomocy madrzejszych
    Rozwiązanie to kadrować sporo szerzej i dopiero w trakcie obróbki przycinać wg zasad.

Generalnie wiele zasad ekspozycji i kompozycji łatwiej stosować w ujęciach spokojniejszych, pozowanych itp. Niestety koty i dzieci zaliczam raczej do reporterki a nie portretów .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa/Zielonka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Zastanów się raczej nad histogramem. Nie musisz od razu idealnie ustawiać ekspozycji - przy kotach (gdy nie śpią) to szczególnie trudne. Wtedy format RAW jest wybawieniem.
    Czyli jednak sa mocno za ciemne? Fakt, ze jakos przy kotach pasuje mi ekspozycja mniej wiejcej ok -1, -2/3 EV

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Rozwiązanie to kadrować sporo szerzej i dopiero w trakcie obróbki przycinać wg zasad.
    Ufff. Sproboje, choc - przyznam bez bicia, ze mam z tym problemy. Przyzwyczajenie z kliszy nakazuje kadrowac docelowo.

Dzieki wszystkim za uwagi, jak tylko odbiore aparat z serwisu i uda mi sie przydybac ktores z moich kociastych, pozwole sobie jeszcze Was pomeczyc.

Uprawnienia umieszczania postów