Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567
Pokaż wyniki od 61 do 63 z 63

Wątek: Jak to jest z tymi KIT-ami?

Coś już napisał

Domyślnie

a ja kupilem 5d2+kit. razem smiga elegancko.
    zadziwie pewnie innych czytajacych ten watek, ale z dwoma innymi body, do ktorych podpinalem...tez smiga.
    malo tego: i w przeciwienstewie do tego, co bylo w jednym z pierwszych postow tego watku: jest woreczek!! ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

a ja kupilem 5d2+kit. razem smiga elegancko.
    zadziwie pewnie innych czytajacych ten watek, ale z dwoma innymi body, do ktorych podpinalem...tez smiga.
    Normalne IMHO.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie byłem w warszawskim sklepie Fotoit, mieli tylko jednego 24-105 w tzw. white box, etui i osłona były, brak instrukcji obsługi (względem wersji box). Miło i sympatycznie udostępnili do testów. Obiektyw testowałem z moim 5D mark II.
    No więc wykonanie, precyzja działania super, działanie stabilizacji super, szybkość autofokusa (nawet z 5D mark II który nie slynie z AF) po prostu kosmos, mam C50tkę 1,4 i miałem C15-85 oba z ultrasonikiem, ale ten w 24-105 to jest szybszy od myśli, naprawdę zanim się pomyśli, że to ma się przestawić to już jest przestawione. Szok. Z ostrością trafia nieźle, mały FF ale mikroregulacja na +2 pomogła. Załączam zrobione na miejscu kilka zdjęć. Na pierwszym zdjęciu napisu Lowepro widać że jest nieźle, a to pełna dziura 4.0 podobno przy ok. 5,6 dopiero jest naprawdę ostry.
    Natomiast nie kupiłem bo mnie mocno zdziwiła dystorsja na dłuższych ogniskowych, i nie wiedząc czy to jest problem tego egzemplarza, czy ogólnie tego modelu wstrzymałem się z zakupem, mają mieć bowiem niedługo większą ilość. A problem wygląda tak jak na kolejnych 4 zdjęciach dla 24,35,50 i 105mm, w linku wersje oryg. i poprawione w LR poprzez włączenie korekcji dystorsji, winiety i aberracji dla 24-105. Na 24 jest normalna beka jak dla szerokiego kąta, środek wybrzuszony - to nie problem. Dla 35mm linie szaf proste. Ale już od 50mm gną się w drugą stronę, środek obrazu się zapada. Czegoś takiego w 15-85 nie miałem więc mnie to zadziwiło. Włączenie korekcji poprawia ten problem w zasadzie idealnie, czyli znaczy chyba że tak ma być. Musiałbym spróbować na innych. Niestety także aberracja chromatyczna jest bardzo duża, widać to na drugim zdjęciu na środkowym fotelu. Lewa krawędź fotela fioletowa, prawa krawędź zielona. To samo na klamce szafy, lewa strona klamki zielona, prawa fioletowa. Napis Lowepro na pierwszym zdjęciu też jest fioletowo zielony na krawędziach. Korekcja w LR niestety niewiele zmienia, trochę zmieniają sie kolory tych krawędzi. Kiepsko. To dostrzegłem dopiero w domu.
    No i co tu teraz robić, szukać lepszego egzemplarza, czy innego szkła? Trochę mnie ten 24-105 na razie zniechęcił bo to niby L i kosztuje 3500zł a nie jest taki dobry, dochodzi jeszcze spora winieta, co też widać porównując zdjęcia z korekcją i bez, no ale mnóstwo ludzi używa jako kita do 5D i nie narzeka. Looknijcie proszę załączone fotki i dajcie znać co o tym sądzicie? Czy tak właśnie pracują Wasze dobre egzemplarze z białych pudełek, czy ten który ja testowałem rzeczywiście jest nie do końca sprawny i powinienem dalej szukać lepszego egzemplarza.

http://www.sendspace.com/file/9h3848

A ten tekst znalazłem na innym forum - bardzo pocieszające:
    "5D mark II jest cholernie wymagających aparatem i nawet szkła z kategorii L o świetle f4 (czyli te tańsze) niestety sprawiają problemy.
    Kupując to body musisz liczyć się z podobnym wydatkiem na obiektyw. W innym przypadku matryca wielkości 24mpx pokaże Ci co znaczą niedoskonałości optyczne obiektywu tak dobitnie, że nie zaśniesz. "

pzdr!

Strona 7 z 7 PierwszyPierwszy ... 567

Uprawnienia umieszczania postów