Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Wątek: Jak to jest z tymi KIT-ami?

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

Ktoś tu na forum kiedyś pisał o tym dlaczego obiektyw z jednym body ostrzy idealnie, a z innym bywa BF/FF. W skrócie chodziło o to że każdy sprzęt ma określone normy, które dopuszczają minimalne odchylenia od "idealnego" wzorca (np w zakresie od -2 do +2). Zwykle wszystko działa ok, problem pojawia się wtedy, gdy dajmy na to spotka się obiektyw z "normą" -2 i body z +2 i konieczna jest kalibracja.
    Stąd też moje podejrzenie, że Canon sprzedając zestawy z kitem "paruję" obiektyw z body tak, żeby nie było problemu. Po rozczłonkowaniu zestawu mogło się zdarzyć, że konieczna była kalibracja, a w myśl zasady zadowolony klient powie o tym 2 osobom a niezadowolony 10 plotka o gorszych kitach szybko się rozniosła

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Z tym, ze przy takim jak powyzej zalozeniu o parowaniu body i kitow, to nalezy jeszcze przyjac, ze za skladanie tych zestawow w calosci odpowiadaja swistaki.

Domyślnie

Może małe i delikatne łapki japońskich robocików?
    To chyba nie problem przypisać do konkretnego obiektywu (a dokładnie do jego nr seryjnego) informację o "odchyleniach"?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Domyślnie

Pewnie nie jest to problem, jezeli nie bylaby to produkcja masowa. Natomiast jezeli faktycznie fabrykasklada zestawy dobierajac body i kit do siebie, to wracamy do poczatku, bo rozbijanie tego zestawu jest bledem...
    Natomiast przekonany jestem, ze tak nie jest i dobor zestawow jest w gruncie rzeczy losowy. Opinia o wyzszosci obiektywu w bialym, rozowym lub kolorowym pudelku to zwykly kit...

Domyślnie

Dlaczego rozbijanie miałoby być błędem?
    Jest taka sam szansa na problemy z BF/FF przy obiektywi z zestawu jak i "pełnej" wersji. Tyle że jak ktoś kupi taniej wersję z białego pudełka to najwidoczniej gratis dostaje bonus w postaci paranoi (no bo przecież skoro taniej to coś musi być nie tak) a wtedy to oczywistym jest fakt, że to wina białego pudełka

Początki nałogu Awatar swallow77
    Miasto
    Kristiansand, Koszalin

Domyślnie

Ciekawe z tymi zestawami...

Ale jeśli spojrzeć na organizację produkcji w fabrykach łożysk tocznych to właśnie takie mogłoby mieć uzasadnienie.
    Elementy łożysk tocznych muszą mieć wymiary mieszczące się w polu tolerancji o szerokości nawet poniżej 0.5 mikro m. Opłacalna produkcja to elementy o polu tolerancji około 30 mikro m - i takie niedokładności są akceptowalne w produkcji. Dzięki temu że produkcja jest masowa, jest ona opłacalna. Gotowe elementy (niedokładność wykonania dotyczy np. średnicy czy długości; kołowość, cylindryczność czy sferyczność jest wykonana bardzo dokładnie, ale to jest łatwiejsze) są mierzone i sortowane tak, żeby łożysko po zmontowaniu zawierało tylko takie elementy jakby były wykonane z tolerancją 0.5 mikro m. A cały ten proces tak wygląda z powodu niższej ceny pomiarów i sortowania niż wykonywania elementów w tak wąskim polu tolerancji.

Nie wiem jak jest u Canona w tym względzie - ale bym się nie zdziwił, gdyby optymalizowali w ten sposób zestawy. Ale raczej optymalizowali, żeby zestaw był lepszy, a nie montowali obiektywy czy puszki, które im się w normach dokładności nie zmieściły - przecież użytkownicy zaawansowanych lustrzanek i elek raczej mają więcej niż ten jeden kitowy obiektyw.

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

Domyślnie

ja kupilem w bialym pudelku byl jako kit do 5d mk1 sam mam 5d mk2 i smiga az milo
    Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Bywalec
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Wczoraj otrzymałem wylicytowany obiektyw 24-105L w białym pudełku do 5d mk2. Nawet mi do głowy nie przyszło że może być gorszy od tego w kolorowym pudle.Jest dobry chociaż zakupiłem używany,super ostrzy.Dostałem go bez CD , co na niej może być?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Dostałem go bez CD , co na niej może być?

O jakie CD Ci chodzi? Do obiektywu?

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Na tym CD jest pudełko (biało-czerwone) do 24-105, w wersji do druku. Można sobie wydrukować i poskładać...

Sorry, ale spiskiem mi tu wieje....100 chińczyków siedzi, psuje obiektywy, po czym wkłada je do białych pudełek.
    Ostatnio edytowane przez MariuszM ; 16-12-2011 o 00:28
    Biegam, bo lubię

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów