Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Wątek: Jak to jest z tymi KIT-ami?

Uzależniony

Domyślnie

Białe jest gorsze to bzdura jakich mało. To samo można powiedzieć o 5d2 czy 50d, które też sprzedawane były w białym boxie. Ktoś kto pisze o wyższości szkieł w firmowych pudełkach nad białymi chyba ma nierówno pod sufitem.

Senny, jako kupujący masz prawo do wszelkich fanaberii.

Dopiero zaczyna Awatar Senny
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Nawet do głowy by mi nie przyszło kwestionowanie Twoich praw, toć żyjemy w wolnym kraju i robimy ze swoimi pieniędzmi co nam się podoba Niemniej pozwolę sobie być odmiennego zdania (do czego też mam prawo) i nie przywiązywać wagi do opakowań.

Pozdrawiam.
    Mam więc i ja wersję w białym pudełku C70-300 mm f/4-5.6 IS USM i sobie chwalę jak na moje potrzeby. A testów nie robiłem żadnych. Tylko focę. Wersja BOX też nie da gwarancji że szkło jest OK. Po prostu wolałbym BOX'a, podobnie jak kupując używane auto, wolałbym aby wszystkie szyby były oryginalne, a ich oznaczenie roku było zgodne z rocznikiem auta co dawało by mi "niemal" pewność że auto nie miało większego dzwonu. Z naciskiem na "niemal":-D
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta

Senny, jako kupujący masz prawo do wszelkich fanaberii.
    Tu akurat się zgadzam w 100%.
    Ostatnio edytowane przez Senny ; 27-11-2011 o 21:24 Powód: Automerged Doublepost
    wymarzony fullfrejm z jasnym słoikiem, reszta bez znaczenia

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Senny Zobacz posta
    Zamieściłem to ogłoszenie ponieważ jako kupujący mam prawo wyboru. Chyba że się mylę
    Oczywiście nie przekreślam wersji KIT. Zarówno jeden jak i drugi trzeba sprawdzić jeśli kupuje się używkę. Ale to chyba oczywiste. Zakładam też że w przyszłości z różnych powodów będę chciał go sprzedać więc wersja BOX "wydaje" się łatwiejsza w odsprzedaży. Z naciskiem na "wydaje się".:-D
    tyle że weź pod uwagę że:
    1. jak ktoś kupował sam obiektyw to (przynajmniej w Polsce) sądzę że stosunek obiektywów w białym pudełku do pudełka oryginalnego jest pewnie jak 10 do 1..
    czyli może być zdecydowanie mniej potencjalnych sprzedających
    2. Ja jak kupowałem swój egzemplarz to sprzedawca przy mnie otworzył pudełko "zbiorcze" czyli 5d KIT i z niego wyjął 24-105 w oryginalnym pudełku Canona (nie w białym) - więc obiektyw był KITowy czy nie

co do "wydaje się" to masz absolutną rację
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    tyle że weź pod uwagę że:
    1. jak ktoś kupował sam obiektyw to (przynajmniej w Polsce) sądzę że stosunek obiektywów w białym pudełku do pudełka oryginalnego jest pewnie jak 10 do 1..
    czyli może być zdecydowanie mniej potencjalnych sprzedających
    Widać to dokładnie na Allegro. Praktycznie same białe pudełka. Niezależnie czy nowe czy używki. Nie upieram się przy BOX'ie tak jak napisałem wcześniej. Pewnie w końcu kupię po prostu C24-105 bez znaczenie koloru pudełka. Zastanawia mnie jednak rozrzut cenowy wersji KIT'owych gdzie nówkę można kupić za ok. 2700-2800 z grwarancją EU a "obśmianą" tu wersją BOX - http://www.euro.com.pl/obiektywy/can...tml?from=ceneo

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Senny Zobacz posta
    Widać to dokładnie na Allegro. Praktycznie same białe pudełka. Niezależnie czy nowe czy używki. Nie upieram się przy BOX'ie tak jak napisałem wcześniej. Pewnie w końcu kupię po prostu C24-105 bez znaczenie koloru pudełka. Zastanawia mnie jednak rozrzut cenowy wersji KIT'owych gdzie nówkę można kupić za ok. 2700-2800 z grwarancją EU a "obśmianą" tu wersją BOX - http://www.euro.com.pl/obiektywy/can...tml?from=ceneo
    ta wersja nie jest "obśmiana" bo niczym się nie różni.. mechanizm jest prosty

szkło z KITa kosztuje około 100Euro taniej.. dla nas (w sensie Polaków) to sporo kasy, dla sprzedawców to też parę złotych więcej zarobku.. ale dla mieszkańców tzw. Zachodu (daleko na zachód jest też Japonia ) te parę euro dużej różnicy nie robi więc tam jest to popularniejsza forma.. poza tym sprzedawca który puszcza szkło z KITa zostaje z puszką którą też musi sprzedać.. wiadomo że też będzie trochę taniej.. BTW ciekawe czy jak na pudełku z 5D jest napisane KIT a nie kupiłem go z obiektywem to gorzej działa ?
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ta wersja nie jest "obśmiana" bo niczym się nie różni.. mechanizm jest prosty

szkło z KITa kosztuje około 100Euro taniej..
    Tak, ale dziś dysproporcje cenowe obu tech wersji "pudełkowych" to grubo ponad 100 euro. W skrajnym wypadkach różnica sięga ponad 1000-1500 zł. Jeśli jako użytkownik wersji KIT'owej jesteś, lub byłeś zadowolony z tego szkiełka wraz i innym użytkownikami wypowiadającymi się wcześniej, to być może jest to odpowiedź na pytanie zawarte w temacie tego wątku.

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

A ja podejrzewam że ta urban legend mogła powstać przez to, że obiektyw był kalibrowany pod konkretne body czyli to z zestawu. Mogło się gdzieś komuś zdarzyć, że taki obiektyw z innym body już tak dobrze nie działał, tzn wymagał kalibracji w serwisie

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    A ja podejrzewam że ta urban legend mogła powstać przez to, że obiektyw był kalibrowany pod konkretne body czyli to z zestawu. Mogło się gdzieś komuś zdarzyć, że taki obiektyw z innym body już tak dobrze nie działał, tzn wymagał kalibracji w serwisie
    ale gdzie i kiedy kalibrowany? w fabryce?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    szkło z KITa kosztuje około 100Euro taniej.. dla nas (w sensie Polaków) to sporo kasy, dla sprzedawców to też parę złotych więcej zarobku.. ale dla mieszkańców tzw. Zachodu (daleko na zachód jest też Japonia ) te parę euro dużej różnicy nie robi więc tam jest to popularniejsza forma..
    ja w sumie jestem ten "Zachod", chociaz Holandia to moze nie byc najlepszy przyklad bo tu ludzie, owszem, kase maja, ale to potomkowie kupcow i oni kazdego centa 15-razy obroca zanim pojda do sklepu, bo najwieksza cnota w tym kraju jest oszczedzic (i naprawde, Galicja czy Poznan to przy Holandii maly pikus!).
    i moze i ten 24-105 kosztuje 1/2 sredniej pensji, ale nie oszukujmy sie, ze biale pudelka nie schodza, bo wlasnie, ze schodza. w pierwszej kolejnosci. po co szanujacy pieniadze Wiatrak mialby wydac 1000 EUR jesli wystarczy 900 EUR? tego sie nie robi, bo to jest strata 100 EUR, a strata pieniedzy (strata = nieuzasadniony wydatek) to co, co Holendra boli fizycznie...

poza tym sprzedawca który puszcza szkło z KITa zostaje z puszką którą też musi sprzedać.. wiadomo że też będzie trochę taniej.. BTW ciekawe czy jak na pudełku z 5D jest napisane KIT a nie kupiłem go z obiektywem to gorzej działa ?
    ale obiektywy w wersji Bulk nie pochodza tylko i wylacznie z zestawow kitowych. to jest osobny produkt, ktory mozna tak samo zamowic jak Box...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 28-11-2011 o 10:22 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ale gdzie i kiedy kalibrowany? w fabryce?
    To w fabryce nie kalibruje się sprzętu?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaindox Zobacz posta
    To w fabryce nie kalibruje się sprzętu?
    nie wiem. obstawiam na to, ze w fabryce obiektywow kalibruje sie obiektywy, a w fabryce korpusow korpusy (jesli w ogole)
    www albo tez flickr

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów