Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Jak to jest z tymi KIT-ami?

Uzależniony Awatar italy

Smile EF 24-105mm f/4L IS USM

witam, chcialbym uzyskac informacje odnosnie tego obiektywu.juz poczytalem chyba wszytsko o nim, jednak wiem ze sa w sprzedazy 2 wersje tego obiektywu, jeden to sprzedawany w bialym podelku white box, koszt ok 999 euro
    http://www.ilfotoamatore.it/Scheda_A....asp?art=CA645
    i ten sam ale drozszy o ok 100 euro http://www.ilfotoamatore.it/Scheda_A....asp?art=CA858
    wiem ze te sprzedawane w bialych pudelkach to tzw KIT od canona 5D i bardzo czesto sa one z wadami optyki
    pytanie brzmi, jesli zakupie drozszy w tzw bialo czerwonym pudelku , jak moge byc pewny ze dany obiektyw nie zostal podmieniony, tzn KIT wlozony do pudelka bialo czerwonego a ktos sobie po prostu uzywa swiadomie model drozszy nie KIT
    czy sa jakies moze sposoby sprawdzenia po numeracji ze to sa obiektywy nie-KITowe?
    to znalazlem na sieci:
    Kilka dodatkowych informacji o EF 24-105mm f/4 L IS USM.
    Na poczatek troche o numeracji obiektywow Canona.
    Na tylnym pierscieniu obiektywu (choc nie na wszystkich) znajduje sie numer. Przykladowo: UV0502
    Pierwsza litera jest pierwsza litera nazwy miejscowosci gdzie wykonano dany produkt.
    I tak:
    U = Utsunomiya, Japan
    F = Fukushima, Japan
    O = Oita, Japan
    Druga litera jest rokiem wykonania. I tak:
    A = 1986, 1960
    B = 1987, 1961
    C = 1988, 1962
    D = 1989, 1963
    E = 1990, 1964
    F = 1991, 1965
    G = 1992, 1966
    H = 1993, 1967
    I = 1994, 1968
    J = 1995, 1969
    K = 1996, 1970
    L = 1997, 1971
    M = 1998, 1972
    N = 1999, 1973
    O = 2000, 1974
    P = 2001, 1975
    Q = 2002, 1976
    R = 2003, 1977
    S = 2004, 1978
    T = 2005, 1979
    U = 2006, 1980
    V = 2007, 1981
    W = 2008, 1982
    X = 2009, 1983
    Y = 2010, 1984
    Z = 2011, 1985
    Pierwsze dwie cyfry to miesiac wykonania. W tym przypadku bedzie to maj (czasami zero moze byc pominiete).
    Ostatnie dwie cyfry to kod wewnetrzny Canona.
    Po wiecej informacji odsylam do: link (bardzo ciekawa strona!).
    Obiektywy EF 24-105mm f/4 L IS USM, ktore posiadaja numer mniejszy niz UT1000 maja problemy z przejaskrawieniem (flare). Usterka ta jest usuwana w serwisach Canona calkowicie bezplatnie lacznie z przesylka.
    bede wdzieczny za podpowiedz , dziekuje

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez italy Zobacz posta
    wiem ze te sprzedawane w bialych pudelkach to tzw KIT od canona 5D i bardzo czesto sa one z wadami optyki
    Skąd masz informację że z wadami? Wersja w białym pudełku jest tańsza bo cena rozczłonkowanego zestawu kitowego jest niższa niż suma body + obiektyw w osobnych pudełkach. Miałem kiedyś 24-105 z "rozkitowanego" zestawu i był to doskonały optycznie egzemplarz, niczym nie odbiegający od egzemplarzy sprzedawanych osobno.
    Ostatnio edytowane przez MMM ; 24-11-2011 o 23:54

Domyślnie

link się nie podlinkował

Historia z tymi wadliwymi sztukami jako kit brzmi mocno wątpliwie

Uzależniony Awatar italy

Domyślnie

takie informacje uzyskalem po lekturze ok 2 miesiecznej roznych for internetowych nawet tych obcojezycznych. tez taka teze zakladam jaka Ty opisujesz, ale jednak mysle ze cos jest nie tak skoro wiekszosc uzytkownikow ktorzy zakupili tansza wersje w bialym pudelku nie byla i nie sa zadowoleni czesto dopiero zakup 2-3 obiektywu dopiero konczyl sie sukcesemdla tych osob. tu opieram sie tylko i wylacznie na opiniach innych, dlatego czytam slucham i chce wyciagnac wnioski przed zakupem.
    po 2 ok miesiaca temu spotkalem sie przegladajac siec i szukajac tego obiektywu, oferte sklepu ineternetowego...nie pamietam teraz strony ale poszkam i wkleje... oferty Canon 5D plus CANON EF 24-105/4 L IS USM -KIT
    wlasnie z tym slowem KIT
    i to dalo mi wtedy do myslenia
    zreszta kazdy znas jesli szuka obiektywu juz z tej wyzeszej polki chce dokonac wlasciwego wyboru. aa po to sa fora zeby poczytac i madrzejszym byc przed niz po
    pozdrawiam

Początki nałogu Awatar korona-pl
    Miasto
    Kraków, PL

Domyślnie

bardzo czesto sa one z wadami optyki
    Poczytaj...
    http://www.canon.pl/For_Home/Product...ouncement.aspx
    pozdrawiam
    Jacek

nie karmię troli...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

takie informacje uzyskalem po lekturze ok 2 miesiecznej roznych for internetowych
    Wiesz jakby poważnie brać pod uwagę to co ludzie piszą na forach to nie przesadzę jak napiszę, że 99% sprzętu jest do wyrzucenia ;-).

Na poważnie mój też jest z kita i jest idealny - więc coś nie bardzo ta Twoja zasada :cool:.

Mała prośba - piszesz bardzo niechlujnie proszę przestrzegać pkt. 6. regulaminu forum.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar italy

Domyślnie

bardzo przepraszam za ....niechlujne jak to ujol Kolekconer pismiennictwo, raczej sie nie poprawie ale bede sie staral, jezyk poski nie jest moim j ojczystym wtej chwili, przebywam poza Polska juz ponad 20 lat wiec pisownia czasami sprawia mi klopoty wiec jeszcze raz prosze o wybaczenie braku stylistyki, gramatyki,oraz literowek

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

takie informacje uzyskalem po lekturze ok 2 miesiecznej roznych for internetowych nawet tych obcojezycznych. tez taka teze zakladam jaka Ty opisujesz, ale jednak mysle ze cos jest nie tak skoro wiekszosc uzytkownikow ktorzy zakupili tansza wersje w bialym pudelku nie byla i nie sa zadowoleni czesto dopiero zakup 2-3 obiektywu dopiero konczyl sie sukcesemdla tych osob.
    ludzie to lykna kazda bzdure jaka sie pusci w eter... i jeszcze sobie dorobia ideologie i beda bronic jak odkrytej przez siebie samego teorii wzglednosci...

roznica miedzy wersja Bulk a Box to opakowanie. ale jak ktos chce wierzyc w magiczne wlasciwosci ladniejszego pudelka... no to przeciez nie zabraniam...

ja kupilem Bulka, bo mi bylo szkoda placic za pudelko. pierwszy z brzegu egzemplarz. jest sakramencko ostry. ale widac nie jestem wiekszosc...

tu opieram sie tylko i wylacznie na opiniach innych, dlatego czytam slucham i chce wyciagnac wnioski przed zakupem.
    po 2 ok miesiaca temu spotkalem sie przegladajac siec i szukajac tego obiektywu, oferte sklepu ineternetowego...nie pamietam teraz strony ale poszkam i wkleje... oferty Canon 5D plus CANON EF 24-105/4 L IS USM -KIT
    wlasnie z tym slowem KIT
    "kit" albo "bulk" to oznaczenie obiektywu dostarczonego do sklepu w bialym pudelku, jako przeznaczonego przede wszystkim do sprzedazy zestawow aparat + obiektyw. ale nie ma ograniczenia, ze nie mozna sprzedawac obiektywu w takiej wersji jako samodzielnego produktu, dlatego sklepy chetnie zamawiaja wersje Bulk, jako tansze. ale oczywiscie zawsze znajda sie i tacy, ktorzy sobie dorobia ideologie do wydawania wiekszej ilosci pieniedzy...
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

COLOR="Red"]Mała prośba - piszesz bardzo niechlujnie proszę przestrzegać pkt. 6. regulaminu forum.[/COLOR]
    Radzę posłuchać kolegi @Kolekcjoner. Po przeczytaniu Twojego tekstu, mam uczucie jakby Cie ktoś za język trzymał. Przed zamieszczeniem czego kolwiek radze przeczytać swoje wypociny po kilka razy. By to czytający mógł zrozumieć, co takiego miałeś na myśli.

Jeśli chodzi o moją 24-105, według Twoich omylnych danych jest ona z wadliwej serii, a flary nie dostrzegłem. Kupowałem w fj jako boxowa wersje i jest jak najbardziej ok
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

nie ma szans na takie coś..
    miałem 24-105 jako jeden z pierwszych w Polsce.. jakieś 2 tygodnie po tym jak pojawił się w ogóle w sprzedaży.. na samym początku były owszem egzemplarze z wadą fabryczną - ale było ich tylko około 1000 sztuk w ogóle.. ja miałem już z serii która nie miała tej wady (to były chyba jakieś refleksy w specyficznych warunkach o ile pamiętam).. trafić teraz na taki obiektyw to niemożliwe..
    obiektyw który miałem był właśnie od kompletu z 5d - czyli KIT - działa u kolegi do tej pory bez żadnych problemów. na pewno nie ma różnicy oprócz pudełka - a tańsze są dlatego że są z kompletów wyciągane.. Pierwsze zestawy były w normalnych pudełkach, teraz są w białych - tak żeby mieściły się w "zbiorczym" opakowaniu
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów