jakoś mam inne wrażenia niż koledzy z góry
moim zdaniem bokeh Noktona jest znacznie gorszy, ale wyraźnie widać różnicę między 1,1 a 1,4
jakoś mam inne wrażenia niż koledzy z góry
moim zdaniem bokeh Noktona jest znacznie gorszy, ale wyraźnie widać różnicę między 1,1 a 1,4
Jeśli chodzi o bokeh z Sigmy, to jest chyba najbardziej unikalny ze wszystkich 50 jakie znam. Unikalny - nie znaczy najlepszy - bo nie każdemy się podoba, chodzi mi właśnie o najmocniej "zblurowane" tło. Zresztą warto wrócić do testu 50-tek, gdzie doskonale to widać.
O obiektywach wiem prawie wszystko
mario, uprzejma prośba, abyś nie rozpoczynał flame'a.
to chyba nie do mnie prosba tylko do kolegi novarta
to on stara sie wszedzie udowodnic swoja teorie
za wikipedia - Teoria Novata - Mario podkreca w PSsie wszelkie mozliwe suwaczki zeby leikowe zdjecia byla soczyste,kontrastowe, a fotki z eLek byly poruszone, mialy sprane kolory,zwalony WB itd
jak widac wtacil to nawet do watku o voigtlanderze i sigmie
az sie boje co wypisuje o mnie w testach tamrona czy samyanga
mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl
dla mnie ciekawszy bokeh jest z noktolux-a , podobny mam w szkle 55 mm pod M42
przy 1,4 taki jak tutaj na niektórych zdjeciach przy 1,1 podejrzewam że podniesienie ciut wyżej przysłony sporo zmienia bokeh, szkoda że nie ma też sampli z innych przysłon, i jakichś portretów bo ciekawi mnie jak sie w tym sprawują te szkiełka![]()
Do tego nie trzeba wikipedii, wystarczy prześledzić Twoje testy i porównaniaA jako, że nie należę do bezkrytycznych klakierów, którzy na sam widok zdjęcia kibla na śmieci ale wykonanego M9 padają na twarz z zachwytu tylko piszę uczciwie co myślę... wybacz
Pisałem nie raz i powtórzę - bardzo lubię Twoje zdjęcia, serio. Nie lubię jednak i nie ufam Twoim testom, czego próbkę dałeś choćby z fotomontażami w ostatnim wątku na nikoniarzach - tam napisałem co o tym myślę i nie chciałbym wracać do tematu zatem bezsensowne insynuacje o krytyce Twojej osoby, gdzie tylko się da sobie odpuść bo nie ma raczej pokrycia z rzeczywistością
Pozdrawiam Cię serdecznie, przepraszam za OT
Panowie od wyjaśniania takich rzeczy jest PW - proszę nie ciągnąć tutaj osobistych wątków.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner