Witajcie,
jestem świeżo po zakupie body 450d, a jak wiadomo samym body rewelacyjne zdjęcia nie wychodzą. Dlatego też chciałbym prosić o poradę, jaki używany obiektyw wybrać do ok. 700-800zł? Pomijam 50/1,8 bo ten obiektyw kupię tak czy inaczej. Zastosowania ciężko jednoznacznie określić. Przesiadam się z kompakta, więc początkowo użytek ogólnyGłównie foto na zewnątrz, w dzień, ale i wnętrza będą się zdarzały. Lubię makro, stąd podana Sigma 17-70.
Poniżej zamieszczam kilka propozycji:
C18-55 IS - ok. 200zł (na początek, dopóki nie określę się czego potrzebuję)
C18-135 IS - ok. 700zł (jak wyżej, ale już z dużo ciekawszym zakresem)
Sigma 17-70 DC Macro - ok. 700-800zł (ma "tryb macro", ale brak is choć jakość zdjęć całkiem niezła)
Sigma/Tamron 18-200 - ok. 700zł (to jako alternatywa, bo zakres super, choć 135 by mi wystarczył jak sądzę).
Myślałem jeszcze o zestawie C18-55 IS + C55-250 IS, przy czym drugi obiektyw w późniejszym czasie.
Innym pomysłem był do wtóru z KITem 18-55 jakiś tani tele od tamrona/sigmy z pseudo-macro, bo jak mówiłem makro lubię i chciałbym też i takie zdjęcia czasem ustrzelić.
Chyba że zaproponujecie mi inne rozwiązanie? Ja osobiście się skłaniam ku 18-135 (najbardziej uniwersalny i najwygodniejszy), albo 18-55 i poczekać aż się wyrobi "technika" i dokupić coś lepszego.
Proszę o pomoc, bo jestem w kropce
Pozdrawiam!