Cytat Zamieszczone przez must.know Zobacz posta
Tak poza tym wszystkim, uświadomiłem sobie, że największym problemem 7D jest właśnie brak pełnej klatki - co wcześniej jakoś mi umykało.
Brak pełnej klatki nie jest wadą samą w sobie - można by ją było skompensować odpowiednim zestawem szkieł, w odpowiedniej cenie.

Na pocieszenie można powiedzieć, że i N-konkurencja, w czasie antypełnoklatkowej kampanii nie dorobiła się dla cropa dedykowanych szkieł odpowiedniej jakości (N35/1.8DX jest wyjątkiem potwierdzającym regułę).

7d jest aparatem niemal idealnym - póki nie zaczniemy dostrzegać tego, że często nie ma do niego co dokręcić, żeby uzyskać to co z pełnej klatki wychodzi z obiektywnie niewgniatających w glebę obiektywów, jak 24-105, ba! często i tych za grosze, pamiętających jeszcze analogowe czasy. Wielki jak cegła pixel 5d, nawet trochę mniejszy w 5dmk2 + wybacza dużo, nie warcząc przy tym obleśnym szumem.

A cropowcy stoją jak te gołe d..y w jeżynach, ze swoimi 17-55/2.8... co nie zmienia absolutnie faktu, że każdy kadr wyprodukowany przez Adso canonowskim cropem pokazuje gdzie jest miejsce wszystkich ślubniaków z ich piątkami...

Jeżeli mogę coś dodać w kwestii 5d vs 5dmk2 - jeżeli nie myślisz o filmowaniu, moim zdaniem kompletnie nie warto.