Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 59

Wątek: C10-22 + 24-105 czy 17-40 + 50 1.4?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez must.know Zobacz posta
    5DII jest troszkę za wolny. Gdyby połączyli go z 7D nie zastanawiał bym się nad nim jednej minuty.
    Ależ proszę bardzo, nabywaj 1ds. A, pewnie i Ty o tym nie wiedziałeś, kupując pierwszy product z napissem Canon...
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zawsze unikałem używek - poza tym mogę sprzęt puścić w koszty tak więc nie bardzo mi się one kalkulują.
    Nie ukrywam, że jednym z powodów wyboru takich zestawów jest solidność konstrukcji, jak się coś dobrego kupi to służy latami.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Ależ proszę bardzo, nabywaj 1ds. A, pewnie i Ty o tym nie wiedziałeś, kupując pierwszy product z napissem Canon...
    W poważnym stopniu przekracza możliwości mojego budżetu - poza tym ciężko by go było ukryć przed żoną. 5000K to nie 20000K
    Ostatnio edytowane przez must.know ; 16-01-2011 o 01:45 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez must.know Zobacz posta
    Nie ukrywam, że jednym z powodów wyboru takich zestawów jest solidność konstrukcji, jak się coś dobrego kupi to służy latami.
    Mam wrażenie, że żyjesz mitami, niestety. Z ręką na piersi - chciałem ocalić i to do spółki MAF-em - Twoją kasę, ale dzielnie się broniłeś Dobranoc.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Fajnie... jak przyjdzie mi do głowy zmiana samochodu zgłoszę się do ciebie po radę - na pewno skutecznie wybijesz mi ten pomysł z głowy.

Domyślnie

Kup sobie Canona 1d Mark III, jeden z użytkowników tego forum chce się pozbyć swojej sztuki za cenę 5 tysiaków (pisze, że ma przebieg około 50 tyś., więc jeszcze pewnie sporo pociągnie). Może żona nie zauważy ubytku takiej kwoty a Ty się wypośrodkujesz między cropem a FF ;-).

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Tylko za co kupie szkła :]

A, tak na poważnie, wcale nie upieram się przy 24-105 od 70 do 105 jest słabo co akurat mnie nie przeraża natomiast stabilizacja jest sprawą przydatną. + do tego zakup 10-22

Odnośnie zachwalanego 15-85 tak jak mówiłem chciałbym tej konstrukcji uniknąć, dlaczego:
    - po pierwsze optycznie jest gorsza od 17-40 przynajmniej od 24 mm + większe CA
    - po drugie nie wygląda zbyt solidnie - mam już w jednym obiektywie wysuwany tubus który wciąga paprochy
    - po trzecie filtry 72 mm akurat takowych nie posiadam a 77 i owszem
    - po czwarte nie ruszy z FF odsprzedaż obiektywu EF-s przynosi stratę.

zaletą 15-85 jest stabilizacja, szerszy zakres i na tym koniec cena jest zbliżona.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja w tej sytuacji skłaniałbym się do 24-105+10-20.

Coś już napisał Awatar mirasb
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witaj
    Nie bardzo rozumiem dylemat autora w temacie wątku.
    Przecież kupujemy obiektywy pod konkretnie zastosowanie.
    Przedstawione są dwie opcje o zupełnie innym zakresie ogniskowych zarówno na szerokim kącie jak i na tele.
    Osobiście wybrałbym wersje C17-40 +C50/1.4+C85/1.8 cenowo zrównoważy się z C10-22 +C24-105.

Pozdrawiam
    Mirek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Konkretne zastosowanie jest dość problematyczne w moim przypadku, jako, że wykonuje zdjęcia praktycznie każdego rodzaju (pomijając ślubne) dlatego nie jest mi łatwo wybrać. Przebrnąłem przez wiele podobnych wątków i wbrew pozorom nie tylko ja mam taki problem.

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Sam myślałem sporo o posiadaniu zestawu 10-22 + 24-105. Ładnie to wygląda na papierze, ale robiąc zdjęcia zestawem 10-22 + 18-250 uznałem, że za często trzeba przepinać. Najlepszą opcją dla kogoś, kto nie lubi przepinać jest 15-85. Nie rozumiem za bardzo czemu tak się przed nim bronisz pisząc, że nie jest solidnie wykonany... na pewno nie jest mniej solidny od 10-22. A optycznie spisuje się świetnie, szczególnie na gęstych matrycach, np. 7D.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów