Zawsze unikałem używek - poza tym mogę sprzęt puścić w koszty tak więc nie bardzo mi się one kalkulują.
Nie ukrywam, że jednym z powodów wyboru takich zestawów jest solidność konstrukcji, jak się coś dobrego kupi to służy latami.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W poważnym stopniu przekracza możliwości mojego budżetu - poza tym ciężko by go było ukryć przed żoną. 5000K to nie 20000K
Ostatnio edytowane przez must.know ; 16-01-2011 o 01:45 Powód: Automerged Doublepost
Fajnie... jak przyjdzie mi do głowy zmiana samochodu zgłoszę się do ciebie po radę - na pewno skutecznie wybijesz mi ten pomysł z głowy.
Kup sobie Canona 1d Mark III, jeden z użytkowników tego forum chce się pozbyć swojej sztuki za cenę 5 tysiaków (pisze, że ma przebieg około 50 tyś., więc jeszcze pewnie sporo pociągnie). Może żona nie zauważy ubytku takiej kwoty a Ty się wypośrodkujesz między cropem a FF ;-).
Tylko za co kupie szkła :]
A, tak na poważnie, wcale nie upieram się przy 24-105 od 70 do 105 jest słabo co akurat mnie nie przeraża natomiast stabilizacja jest sprawą przydatną. + do tego zakup 10-22
Odnośnie zachwalanego 15-85 tak jak mówiłem chciałbym tej konstrukcji uniknąć, dlaczego:
- po pierwsze optycznie jest gorsza od 17-40 przynajmniej od 24 mm + większe CA
- po drugie nie wygląda zbyt solidnie - mam już w jednym obiektywie wysuwany tubus który wciąga paprochy
- po trzecie filtry 72 mm akurat takowych nie posiadam a 77 i owszem
- po czwarte nie ruszy z FF odsprzedaż obiektywu EF-s przynosi stratę.
zaletą 15-85 jest stabilizacja, szerszy zakres i na tym koniec cena jest zbliżona.
Ja w tej sytuacji skłaniałbym się do 24-105+10-20.
Witaj
Nie bardzo rozumiem dylemat autora w temacie wątku.
Przecież kupujemy obiektywy pod konkretnie zastosowanie.
Przedstawione są dwie opcje o zupełnie innym zakresie ogniskowych zarówno na szerokim kącie jak i na tele.
Osobiście wybrałbym wersje C17-40 +C50/1.4+C85/1.8 cenowo zrównoważy się z C10-22 +C24-105.
Pozdrawiam
Mirek
Konkretne zastosowanie jest dość problematyczne w moim przypadku, jako, że wykonuje zdjęcia praktycznie każdego rodzaju (pomijając ślubne) dlatego nie jest mi łatwo wybrać. Przebrnąłem przez wiele podobnych wątków i wbrew pozorom nie tylko ja mam taki problem.
Sam myślałem sporo o posiadaniu zestawu 10-22 + 24-105. Ładnie to wygląda na papierze, ale robiąc zdjęcia zestawem 10-22 + 18-250 uznałem, że za często trzeba przepinać. Najlepszą opcją dla kogoś, kto nie lubi przepinać jest 15-85. Nie rozumiem za bardzo czemu tak się przed nim bronisz pisząc, że nie jest solidnie wykonany... na pewno nie jest mniej solidny od 10-22. A optycznie spisuje się świetnie, szczególnie na gęstych matrycach, np. 7D.
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria