No to sobie przeczę... bo napisałem "wg mnie". Jest to moja subiektywna opinia, nikt nie musi się z nią zgadzać.
Ale kolega wyżej napisał, że Twoja subiektywna opinia przeczy się Twojej subiektywnej i tylko Twojej opinii. Tak więc ku skłonności przeczenia samemu sobie, tego typu wypowiedzi, że Twoja subiektywna opinia nie musi jest tylko Twoja i nikt nie musi się z nią zgadzać powinieneś przedstawić przed lustrem by Twoja subiektywna opinia porozmawiała o tym z Tobą.
Lustereczko prawdę Ci powie![]()
24-105 będzie bardzo dobrym wyborem na pewno będziesz zadowolony. Na twoim miejscu w ogóle bym się nie zastanawiał. Canon 24-105 w połączeniu z 10-22 będzie bardzo fajnym zestawem który daje fajne możliwości.
Nie do końca rozumiem... - jeśli coś w poprzednim poście było nie jasne to wyjaśniam:
24-105 + 70-200 jest dla mnie dobrym zestawem
bardziej uniwersalnym od np 17-40 + 70-200
dla tego, że mając podpięty 24-105 mam w opcji większy zakres ogniskowych + stabilizację. Co za tym idzie nie muszę co chwila przepinać szkła i mam większą swobodę w nastawiania czasów.
Co zaś do szerokości... to jak wiadomo ani 17-40 ani 24-105 pod cropa nie staje się szerokim kątem, dla tego jak potrzebujesz szerokości to kup 10-22, 10-20, 8-16 lub FF.
Podobnie zaś jak kolega w temacie... nie inwestuje w szkła typu ef-s bo planuje FF i biorąc ten fakt pod uwagę uważam, że nie zrobiłem źle dokonując takiego właśnie wyboru szkieł.
oczywiscie ,ze nie. chodzilo mi o to,ze gdy potrzeba troche zooma wole go w nogach a co sie tyczy sportu, popatrz na mecze pilkarskie i foto-zawodowcow jakimi stalkami tam strzelaja. Jak sie znasz na rzeczy to nie biegasz za ujeciem ,tylko dokladnie wiesz gdzie ono sie pojawi , dlatego stalki maja zastosowanie wszedzie ,ale nie u wszystkich![]()
Problemem stałki jest to, że nie zawsze skakanie z nóżki na nóżkę Cię uratuje. Ci rzekomi zawodowcy mają kilka korpusów. Mogę ręczyć, że do jednego z nich mają podpięty zoom. Fakt, są wielkie i jasne i do tego ostre stałki, ale nie przesadzajmy, że takim 300mm/2.8 obfocą cały stadion. Tutaj już wygrywa zoomik - bo pozwala na lepsze nakierowanie i ustawienie kadru.
Jednak nie będziemy wzbudzać co lepsze. Bo każdy wg swojej drogi foci. Ja np fanem stałek jestem, ale w swojej kolekcji goszczą u mnie też zoomy.![]()
Kontekst jest jasny - 24 mm to nie 29 mm.