C10-22 to EF-S więc pod FF nie bardzo. Więc kupno ze stratą.
Może powiedz jakich ogniskowych i jak często używałeś, chcesz używać.
C10-22 to EF-S więc pod FF nie bardzo. Więc kupno ze stratą.
Może powiedz jakich ogniskowych i jak często używałeś, chcesz używać.
miałem 17-55 i jak dla mnie granicy opłacalności nie przekracza. daje ogniskową taką jak 24-70 L a ma stabilizację. i jest ostyrzejszy. zmieniłem na 10-22 dla szerokości ale wybór nie był najlepszy. chyba bym sigme brał - tę od 8mm. a w 5dII co jest za woolne? tak z ciekawości pytam.
canon
Jak już to sigma 8-16 niż C10-22 + canon 24-105, ale z doświadczenia wiem że jak się ma uwa to się nie przepina na zakres C24-105...do bani to zestawienie wolał bym kupić tokinę 12-24ver2(ze wzgledu na właśnie 24/f4) + 50/1.4+canon 100/2.8 usm makro(jako krótkie tele i do makro nie koniecznie owadów) i też portretówka.
Nic bardziej nie irytuje na wycieczkach niż wymiany obiektywów jak zapniesz uwa to będziesz nim robił 80% zdjęć.
Zastanawiałem się nad takim zestawem przed wyjazdem nad morze bałtyckie...zupełnie by się nie sprawdził i byłbym 3k w plecy na eli.
Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
http://rafalfoto.y0.pl
Głównie używałem 35 mm (kompakty) z racji takiej, że już bardziej szeroko nie mogłem, miałem też 17-85 IS. Z doświadczenia wiem, że szorki zakres zawsze jest potrzebny z pośrednim nigdy nie miałem problemu. Teraz potrzebne mi jakieś uzupełnienie mam 70-200więć myślę o czymś co mniej więcej pokryło by lukę w ogniskowych a też znacząco nie odbiegało jakościowo. Mam stare 18-55 (na wszelki wypadek) ale nie lubie go stosować.
10-22 fakt nie jest pod FF ale w ostateczności mogę pożyczyć od żony 350D i będzie niezły zestaw.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sigma 8/16 super... ale trochę mnie przeraża, że jesto to szkoło dla doświadczonych użytkowników - trochę z tym polarem/połówką nie za dobrze - tym niemniej biorę je pod uwagę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurcze może faktycznie lepiej zacząć od UWA jak będzie czegoś brakować to będę wiedział czego (a może nie będzie) - tylko, że z kolei do C10-22/S8-16 przydała by się jakaś lampka, bo wbudowana sobie z tym nie poradzi.
Ostatnio edytowane przez must.know ; 16-01-2011 o 11:19 Powód: Automerged Doublepost
Może i będzie kosztował 10K ale jeszcze go nie ma na rynku, więc nad ewentualnym zakupem będę się zastanawiał dopiero za rok - to wystarczający okres czasu by odłożyć kasę - a na ten moment chcę skompletować szkła.
Przecież Ci nic nie wybijam z głowy. Próbuję zebrać Twoje wymagania, a że wychodzi po przyłożeniu wszystkich warunków zbiór pusty...
Chyba czegoś nie wiem.
Moja wiedza do tej pory była taka, że z perspektywy fanboya 17-40 można uznać, że na gęstym cropie w zakresie 18-40 trzy obiektywy: 17-40, 18-55IS i 15-85 są porównywalne optycznie.
Póki więc siedzisz w cropie i brakuje Ci dołu, sensowniej jest nabyć 18-55IS, z którym będziesz miał tylko jeden problem - jak się zepsuje, nie wiadomo czy wrzucić go do pojemnika z napisem "plastik" czy tego z "szkło".
Żeby nie było - 17-40 to świetny obiektyw. Oczywiście - w zastosowaniu, do którego jest dedykowany.
Jeżeli nie dostajesz po nim grzyba, przeproś się z nim, bo będziesz musiał mocno sobie racjonalizować kupno 17-40 do 7d.
Im szerzej tym obiektywy pełnoklatkowe bardziej tracą urok po dokręceniu do cropa. Nie mówiąc już o wymaganiach co do rozdzielczości, które stawiane są przed nimi z pixelem 4.3 µm.
Ale nawet ten Twój 70-200 przestaje być super fajnym zakresem tele o bardzo uniwersalnym zastosowaniu, którym jest na pełnej klatce i staje się bardziej "ptasiarzem".
Moja rada jest prosta i zgodna z Wielką Sugestią Tezmarka, którą powinno się wkleić na początku każdego wątku "co kupić", a którą w skrócie można przedstawić następująco: wchodzisz w Canona, naucz się powiedzieć stop w odpowiednim momencie albo wyskakuj z kasy i gaci.
Kupiłeś bardzo dobry aparat. Dokup do niego dobre szkła, które DO NIEGO zrobili, zgodnie ze swoimi potrzebami.
Entuzjastyczny Neofita
Wszystko zależy od zdjęć jakie robisz. JA ci napisałem co wybrałem mając 7D i ten sam dylemat. 24-105 + UWA + jasny standard. I nie mam problemów z przepinaniem ale najrzadziej używam UWA. Ale rzeczywiście chyba sam nie bardzo wiesz co chcesz. Może naprawdę zmień 7D na 5D i wtedy w każdym zakresie będziesz miał jakąś eLę do wyboru a 24-105 zrobi się idealnym kitem?
EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM
Kup najpierw 24-105L.Jeśli bardzo będzie Ci brakować szerokości, to zamiast dokupować UWA za 2-3kpln sprzedaj 7D i kup 5DmkII.
Myślę, że dzięki Wam znalazłem optymalne wyjście - kupie 24-105 + 5dmkI.