Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: 450d - początki problem

Unhappy 450d - początki problem

Witam,interesuje się fotografią amatorsko. Przez dwa lata używałam aparatu cyfrowego Canon sx100is i zdjęcia wychodziły stopniowo coraz lepiej.
    Postanowiłam zakupić coś z wyższej półki by wypróbować nowych możliwości.
    Zakupiłam Canona 450d + kit na początek. No i pojawił się problem.
    Nie chce być tu od razu wyśmiana,bo jestem w tym początkująca i nie wiem jak to wszystko ogarnąć,więc proszę o wyrozumiałość.Mój problem jest następujący: Kocham portrety i w tym kierunku chciałabym rozwijać się nadal,jednak nie wiem od czego zacząć.Powiem krótko: kiedy chcę zrobić zdjęcie wybieram różnego rodzaju ustawienia iso,przesłony itp,jednak zdjęcia wychodzą rozmazane.. nie rozumiem co robie źle jak dobrać ustawienia tak,aby portret był czysty,ostry a tło za osobą fotografowaną było rozmazane? wiem ze to głupie pytania ale dla mnie to nowość. Wkurza mnie też tryb auto,bo zdjęcia można robić tylko z lampą błyskową..
    Wiem że powinnam kupić statyw itp,ale praca bez statywu byłaby dla mnie ciekawsza bo mogłabym uchwycic ciekawie osoby,a nie prosto i klasycznie. Ale kiedy poruszam lekko aparatem to zdjęcia są juz rozmazane.. mam nadzieje ze mnie rozumiecie..
    Aha..przeczytałam 190 stron instrukcji obsługi do niego ale nie wyjaśnia to mojego problemu.. prosze o pomoc,pozdrawiam.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

najpierw kup książki, potem trochę lektury i ćwiczenia, ćwiczenia, ćwiczenia.
    nie ma sensu wyjaśniać Ci co powinnaś ustawić bo nie zrozumiesz dlaczego powinnaś to ustawić, bez poznania podstaw się nie obejdzie.

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Kit to chyba nie najlepszy pomysl do portretu ladnego z ladnym bokhenem.
    Rozumiem ze zdjecie wychodzi ci calkowicie rozmazane, Czy ten kit ma IS? SX100IS jak nazwa wskazuje ma IS , bo jesli niema iSa ten KIT to pozostaje dobierac czas naswietlania taki zeby zdjecia wychodzily ostre "z reki", no ale tu mamy kwestie przeslony i bokhenu........mysle ze niestety do portretu to jakis jasny portretowy , jakies 85mm naprzyklad. Co do AUTO i zdjec bez lampy to przestaw sobie na P wtedy lampe mozesz sobie wybrac manualnie lub nie. Pozatym lampa wbudowana do portretu to tez tak nie bardzo.
    450D moze byc ale duzo zalezy od zastosowanego obiektywu niestety, kit nie jest najlepszym pomyslem.
    Napisz co to za obiektyw, to podstawa, a dalej pewnie cos poradzimy.

Domyślnie

Canon sx100is to mój poprzedni aparat cyfrowym,którego używałam przed zakupem lustrzanki.
    Obecny obiektyw to Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6
    Zdjęcia nie są całkiem rozmazane,są tak jakby " poruszone" co taje straszny efekt..
    Jakie książki polecacie? najlepiej wybrałabym się na jakiś kurs,ale w zasięgu mojego miasta nie ma nic takiego. Jestem z Piekar Śląskich,może znacie jakieś kursy,warsztaty w tych rejonach: Bytom,katowice,chorzów?
    prosze o wszelkie uwagi co i jak robić,pozdrawiam.

Bardzo proszę o stosowanie się do regulaminu forum (pkt. 6.).
    Pozdrawiam
    K.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 15-01-2011 o 17:49

Dopiero zaczyna Awatar Deeno
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jeśli to nie jest jakiś 'składany' zestaw, to można założyć, że kit ma IS bo od 450D już miały.
    Na rozmowy o bokeh i obiektywach do portretów przyjdzie czas, skoro na razie zdjęcia są nieostre i brakuje podstaw
    Tak więc jak już kolega wcześniej pisał, trzeba trochę doczytać.
    Ewentualnie pokazać jakieś przykładowe zdjęcia.
    450D

Początki nałogu Awatar Heilsberg
    Miasto
    Lidzbark Warmiński

Domyślnie

Nie wiem jak wygląda ten kompakt, o którym piszesz ale czy przypadkiem z przyzwyczajenia nie robisz tych portretów trzymając aparatu przed sobą i używając Liveview a nie wizjera? Bo to by tłumaczyło, czemu Ci się aparat porusza w trakcie fotografowania.
    EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Czyli obiektyw bez IS i w dodatku troche ciemny , a biorac pod uwage zaleznosci miedzy przeslona (zeby uzyskac ladny bokhen) a czasem naswietlania nic dziwnego ze AUTO lub Ty ustawiacie dlugi czas naswietlania. I tym sposobem sa poruszone.

Co do ksiazek to nie polece, moze ktos inny, ale najlepsza to jest praktyka, pstrykanie i obserwowanie co sie zmienia w zaleznosci od ustawien aparatu , no ale tu juz proponuje M, i zmiana parametrow recznie.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie strasz dziewczyny trybem M, bo jak widać jeszcze automatu nie ogarnia

Co do kursów i książek - na forum jest masa linków.
    450D

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Hm, nauka to chyba tylko na MANUALU, a na AUTO przelaczac poto zeby sie przekonac co automatyka psuje i dlaczego

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Skoro zdjęcia są poruszone i autorka nie wie dlaczego, to jak widać pojęcie czasu nie jest dostatecznie znane/rozumiane - więc najpierw trzeba je poznać i dopiero przełączać na M, jak już się będzie wiedziało po co

Hipoteza z robieniem przez liveview tez jest dobra. Tylko w 450D w trybie auto chyba się nie da włączyć liveview
    450D

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów