Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: 450d - początki problem

Uzależniony

Domyślnie

marfot - A niby jak chcesz w trybie Av ustawić czas 1/100 ?

Początki nałogu

Domyślnie

marfot, a że tak nieśmiało się wtrącę, na Av to se aparat sam ustawia czas jaki mu wyjdzie w zależności od ilości światła dostępnego.
    Tajemnico, raczej jestem za tym, o czym wspomina MariuszJ. Na zakupy czas przyjdzie...kiedyś. Dziś korzystaj z tego co masz, ale korzystaj z tego w przyzwoitych warunkach, czyli miej światło. Idź w plener, a życie stanie się ciekawsze. "ekspozycja bez tajemnic" Petersona pozwoli zrozumieć kilka ważnych aspektów, które dziś powodują, że masz "zamazane" zdjęcia.

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

[QUOTE=tajemnica;920266]Canon sx100is to mój poprzedni aparat cyfrowym,którego używałam przed zakupem lustrzanki.
    Obecny obiektyw to Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6
    Zdjęcia nie są całkiem rozmazane,są tak jakby " poruszone" co taje straszny efekt..
    Jakie książki polecacie? najlepiej wybrałabym się na jakiś kurs,ale w zasięgu mojego miasta nie ma nic takiego. Jestem z Piekar Śląskich,może znacie jakieś kursy,warsztaty w tych rejonach: Bytom,katowice,chorzów?
    prosze o wszelkie uwagi co i jak robić,pozdrawiam.

QUOTE]

Kurs, kursem a fotografia nie jest aż tak trudna. Wystarczy poznać podstawowe zasady fotografii a do tego wystarczy kolega który na tym się zna i pokaże co i jak ustawiać i kiedy. Nawet tym kitem bez Isa można pobawić się i zrobic przyzwoite zdjęcia.

Coś już napisał

Domyślnie

jesli kolezanka przeczytala instrukcje, to powinna wiedziec jakie parametry odpowiadaja za glebie ostrosci a ktore za czas naswietlenia
    jesli nie posiadasz statywu to uzyj krzesla stolu itp do zrobienia zdjec prubnych ustaw niskie f srednie f i wysokie
    puznije sprawdz jakosc tych zdjec, tylko nie wciskaj spustu sama ustaw sobie fokus na jakims przedmiocie i uzyj samowyzwalacza

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Mikołów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tajemnica Zobacz posta
    Jestem z Piekar Śląskich,może znacie jakieś kursy,warsztaty w tych rejonach: Bytom,katowice,chorzów?
    Polecam : http://fotoedukacja.edu.pl szkoła organizuje kursy fotografii cyfrowej. Myślę, że na tym kursie dowiesz się dlaczego robisz rozmazane zdjęcia i uzyskasz wiedzę odnośnie obsługi aparatu cyfrowego. Jest teoria i praktyka, więc jak to się mówi : dwa w jednym. Potem możesz się dalej dokształcać książkami. Pozdrawiam.

Coś już napisał Awatar rsuhy
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a ja nie polecam żadnych książek
    tylko bardzo przydatną stronę naszych żółtych kolegów

http://www.szerokikadr.pl/poradnik/

uważam ze dla początkujących jest to bardzo dobry poradnik

pozdrawiam

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Kocham to forum...

poruszone zdjęcia - kup stałkę, Tamrona Nieśmiertelnego, pełną klatkę, kup kup kup
    To dołącz do klubu fanów CB...

Jak pierwszy raz w życiu moja młoda kuzynka wzięła lustrzankę do ręki to mogę Ci autorko wątku zagwarantować, że 95% było rozmazanych, a pozostałe 5% prześwietlonych.

Tryb M okazał się zbyt trudny. Jednak tryb Av okazał się niesamowity. Następnie była zabawa na Tv i na końcu robienie długich naświetleń za pomocą M.

Zrób sobie mały teścik: połóż puszkę/ołówek cokolwiek na biurku, przy zapalonym świetle. Poszukaj takiego czegoś jak ISO w aparacie, te ustaw na 800 (w razie bezpieczeństwa).
    Etap pierwszy,
    Będąc w Av wysuń obiektyw do 55mm przesłona ustawi się na 5.6 i spróbuj wycelować w powiedzmy puszkę.

Etap drugi
    Ustaw Av, wysuń obiektyw do 55 mm i za pomocą kółka przesłonę ustaw na 8. Zrób zdjęcie.

Przeżuć zdjęcia na kompa i sprawdź różnicę

Odnośnie ISO:
    1. 100 w piękny słoneczny dzień
    2. 200-400 dzień pochmurny/deszczowy
    3. powyżej 400 w innych warunkach

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No i kolezanke przestraszyliscie
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów