marfot - A niby jak chcesz w trybie Av ustawić czas 1/100 ?
marfot - A niby jak chcesz w trybie Av ustawić czas 1/100 ?
marfot, a że tak nieśmiało się wtrącę, na Av to se aparat sam ustawia czas jaki mu wyjdzie w zależności od ilości światła dostępnego.
Tajemnico, raczej jestem za tym, o czym wspomina MariuszJ. Na zakupy czas przyjdzie...kiedyś. Dziś korzystaj z tego co masz, ale korzystaj z tego w przyzwoitych warunkach, czyli miej światło. Idź w plener, a życie stanie się ciekawsze. "ekspozycja bez tajemnic" Petersona pozwoli zrozumieć kilka ważnych aspektów, które dziś powodują, że masz "zamazane" zdjęcia.
[QUOTE=tajemnica;920266]Canon sx100is to mój poprzedni aparat cyfrowym,którego używałam przed zakupem lustrzanki.
Obecny obiektyw to Canon EF-S 18-55 mm f/3.5-5.6
Zdjęcia nie są całkiem rozmazane,są tak jakby " poruszone" co taje straszny efekt..
Jakie książki polecacie? najlepiej wybrałabym się na jakiś kurs,ale w zasięgu mojego miasta nie ma nic takiego. Jestem z Piekar Śląskich,może znacie jakieś kursy,warsztaty w tych rejonach: Bytom,katowice,chorzów?
prosze o wszelkie uwagi co i jak robić,pozdrawiam.
QUOTE]
Kurs, kursem a fotografia nie jest aż tak trudna. Wystarczy poznać podstawowe zasady fotografii a do tego wystarczy kolega który na tym się zna i pokaże co i jak ustawiać i kiedy. Nawet tym kitem bez Isa można pobawić się i zrobic przyzwoite zdjęcia.
jesli kolezanka przeczytala instrukcje, to powinna wiedziec jakie parametry odpowiadaja za glebie ostrosci a ktore za czas naswietlenia
jesli nie posiadasz statywu to uzyj krzesla stolu itp do zrobienia zdjec prubnych ustaw niskie f srednie f i wysokie
puznije sprawdz jakosc tych zdjec, tylko nie wciskaj spustu sama ustaw sobie fokus na jakims przedmiocie i uzyj samowyzwalacza
Polecam : http://fotoedukacja.edu.pl szkoła organizuje kursy fotografii cyfrowej. Myślę, że na tym kursie dowiesz się dlaczego robisz rozmazane zdjęcia i uzyskasz wiedzę odnośnie obsługi aparatu cyfrowego. Jest teoria i praktyka, więc jak to się mówi : dwa w jednym. Potem możesz się dalej dokształcać książkami. Pozdrawiam.
a ja nie polecam żadnych książek
tylko bardzo przydatną stronę naszych żółtych kolegów
http://www.szerokikadr.pl/poradnik/
uważam ze dla początkujących jest to bardzo dobry poradnik
pozdrawiam
To dołącz do klubu fanów CB...
Jak pierwszy raz w życiu moja młoda kuzynka wzięła lustrzankę do ręki to mogę Ci autorko wątku zagwarantować, że 95% było rozmazanych, a pozostałe 5% prześwietlonych.
Tryb M okazał się zbyt trudny. Jednak tryb Av okazał się niesamowity. Następnie była zabawa na Tv i na końcu robienie długich naświetleń za pomocą M.
Zrób sobie mały teścik: połóż puszkę/ołówek cokolwiek na biurku, przy zapalonym świetle. Poszukaj takiego czegoś jak ISO w aparacie, te ustaw na 800 (w razie bezpieczeństwa).
Etap pierwszy,
Będąc w Av wysuń obiektyw do 55mm przesłona ustawi się na 5.6 i spróbuj wycelować w powiedzmy puszkę.
Etap drugi
Ustaw Av, wysuń obiektyw do 55 mm i za pomocą kółka przesłonę ustaw na 8. Zrób zdjęcie.
Przeżuć zdjęcia na kompa i sprawdź różnicę
Odnośnie ISO:
1. 100 w piękny słoneczny dzień
2. 200-400 dzień pochmurny/deszczowy
3. powyżej 400 w innych warunkach
No i kolezanke przestraszyliscie![]()
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |