Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 46

Wątek: Czy warto kupić 10d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    10D nie bardzo według mnie, głównie dlatego że nie da się tam podpiąć szkieł AF-S.
    Napisz jeszcze jaki masz budżet na całość sprzętu foto.

Zastanawiałeś się nad innymi markami sprzętu? Za podobną kwotę można kupić Nikona d70s i Minoltę Dynax 7D, to także sprzęt wart rozważenia.
    Tak jak pisałem ogólnie 1000 zł = aparat + obiektyw jak na razie nawet kitowy.
    Brałem pod uwagę również inne marki.
    Sony - jakoś mnie nie przekonują chociaż w tanie obiektywy można byłoby się zaopatrzyć
    Nikon - do tej firmy podchodzę z rezerwą, takie numery jak brak silnika AF w korpusie w niektórych modelach niezbyt budują u mnie zaufanie do tej firmy. Poza tym obiektywy wydają się być dosyć drogie.
    Minolta czyli praktycznie Sony - czyli też nie wiem
    Pentax - jest dosyć mało tego sprzętu na aukcjach, ale w tym przypadku byłbym skłonny kupić nawet sprzęt pokroju k100 (jakoś czuć tu solidność)

Tak więc praktycznie Canon i Pentax wchodzą w grę jak dla mnie.

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

canon też nie ma silnika af w korpusie, w żadnym

Domyślnie

Rzeczywiście, dopiero teraz to doczytałem. Dzięki gavin. To teraz już całkiem nie wiem. Muszę wszystko powoli sobie spisać i szukać okazji. Generalnie jedno mi radzicie - nie kupować 10d bo 10.000 zdjęć to praktycznie niemożliwe.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    A jakie znaczenie ma ta informacja dla niezorientowanego ?
    To tak samo jakbyś napisał, że dieslem na benzynie nigdzie nie zajedziesz?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilkolak1980 Zobacz posta
    Tak jak pisałem ogólnie 1000 zł = aparat + obiektyw jak na razie nawet kitowy.
    Ok, to już mniej więcej wiem na czym stoimy.

Minolta czyli praktycznie Sony - czyli też nie wiem
    To nie tak. Wczesne modele Sony to praktycznie Minolta, a nie na odwrót. Zresztą z uwagi na wizjer i cenę w grę wchodzi co najwyżej Dynax 7D, bardzo fajny sprzęt jeśli chodzi o ergonomię, ale nie bez wad, trzeba uważać przy zakupie żeby kupić model bez FF/BF i po naprawie Errora 58. Da się go za to kupić w okolicy 600-700zł. Kit 18-70 kosztuje jakieś 100zł, ale jest dość kiepski, choć na 6MPix matrycy da sobie radę.

Lepiej oprogramowana, choć gorsza ergonomicznie jest Dynax 5D. Sam używałem jej długo i z powodzeniem.

Pentax - jest dosyć mało tego sprzętu na aukcjach, ale w tym przypadku byłbym skłonny kupić nawet sprzęt pokroju k100 (jakoś czuć tu solidność)
    Za 1000zł da się kupić K10D z kitem. Kity Pentaxa mają bardzo dobrą opinię, a K10D to solidny kawał sprzętu. Do tego w przeciwieństwie do Sony jest na co zmieniać w razie czego sprzęt (K20, K-7, K-5), widać że w każdym modelu są zmiany na lepsze.
    Wady systemu to brak FF (nie każdemu potrzebne) i ograniczona szklarnia.

Sprawdź czy K100 wspierają szkła z silnikiem, nie pamiętam które korpusy zaczęły, ale żebyś się potem w razie czego nie zdziwił.

Tak więc praktycznie Canon i Pentax wchodzą w grę jak dla mnie.
    Canon ekonomicznie to warto szukać korpusów nowszych od 300D, bo jak masz nie mieć możliwości podpięcia EF-S to może się okazać że szybko Ci się różnica "zwróci" w cenie szkieł.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirasb Zobacz posta
    Witaj
    C10D z przebiegiem 10.000 na pierwszej migawce to mało prawdopodobne.
    Mirek
    Ale może jest już po wymianie migawki, wtedy to realne. Ja swoja dziesiątkę kupiłem właśnie zaraz po wymianie migawki (oczywiście dostałem na to papiery z Żytniej) i zrobiłem kilkanaście tysięcy zdjęć.

Cytat Zamieszczone przez gavin Zobacz posta
    Rzeczywiście, dopiero teraz to doczytałem. Dzięki gavin. To teraz już całkiem nie wiem.
    Częściowa informacja jest czasem gorsza od całkowitego jej braku.
    Canon faktycznie w żadnym korpusie nie ma silnika AF, ale takie było założenie tego systemu od samego początku. Silnik był zawsze w obiektywie, pomijając kilka specjalistycznych obiektywów każdy obiektyw do Canona EOS ma swój silnik. Nie ma więc niebezpieczeństwa, że w jakiejś kombinacji nie będziesz miał AF, tak jak to bywa w Nikonie, kiedy do prostego korpusu bez silnika podepniesz starszy obiektyw bez silnika.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Ja już trochę lustrzanek przerobiłem w swoim czasie .
    Miałem też i 10D ale jakoś wyjątkowo mi nie przypadł do gustu .

Przede wszystkim czas reakcji . Odpalenie trwa ze 3 sekundy .
    Po drugie co ciekawe nie przyjmuje obiektywów EF-S - czyli aparat kupimy tanio , ale ze szkłami to już gorzej . Zwykłego kita za 300pln już sie nie podepnie .
    Obrazek z niego też mi nie podchodził .
    No i mało pikselków . A ja trochę kadruje foty . A tu miałem za małe pole do popisu .

Jedyny plus jaki w nim znalazłem to migawka najbardziej cicha ze wszystkich luster jakie miałem .
    Sprzedałem po jakiś 10 dniach użytkowania .
    Ja bym polecał minimum 20D lub coś trzycyfrowe , ale na nich sie znam najmniej .

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Szukaj 20d - powinieneś spokojnie się zmieścić w 1000-1100 z KIT'em (a może nawet udałoby ci się z Kitem IS)

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A jakie znaczenie ma ta informacja dla niezorientowanego ?
    To tak samo jakbyś napisał, że dieslem na benzynie nigdzie nie zajedziesz?
    takie,że:

Nikon - do tej firmy podchodzę z rezerwą, takie numery jak brak silnika AF w korpusie w niektórych modelach niezbyt budują u mnie zaufanie do tej firmy.

nie można brać jako wyznacznik zaufania do firmy obecność silnika af w korpusie

@Kolekcjoner

To tak jakbym napisał że to że jakiś producent nie robi silnika diesel nie może powodować tego że jego silniki benzynowe są kiepskie

Domyślnie

Dobra, pora na wnioski. Na pewno nie kupię Canon 10d. Po pewnym przemyślunku myślę, że z tym wizjerem trochę przesadziłem. Kiedyś spojrzałem przez wizjer Olympusa E-ileśtamsetek i to mnie przeraziło, ale patrząc przez k100d już było lepiej. Inna sprawa solidność aparatu. Jako że mam zamiar fotografować przyrodę wydaje mi się, że błoto, kurz itp mogą trochę nabrudzić w aparacie, więc szczelność jest pożądana. Kolejna sprawa. Mi się dosyć mocno trzęsą ręce więc przydałaby mi się stabilizacja (chociaż nie wiem czy ona w takim przypadku pomaga). Robiąc zdjęcia Zenitem jakoś mi to nie przeszkadzało, ale to może dzięki temu że Zenit jest ciężkim aparatem, więc może nie jest aż to takie konieczne. Bardzo zachęciliście mnie do Canon 20d. Wygląda on na aparat już bardziej profesjonalny, a ja mam w planach robić zdjęcia ambitniejsze niż "schab z kapustą na talerzu, a obok kompot". Na Pentax k10d również będę polował. Dzięki za porady. Przepraszam za chaotyczny styl pisania.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów