Zobacz wyniki ankiety: Kursy dotyczące jakiego oprogramowania interesują Cię najbardziej?

Głosujących
11. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Wątek: Kursy video i tutoriale: Lightroom, Photoshop CS6

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Kilka kursów video do obejrzenia: Ps, Lr...

Jak obrobić zdjęcie

Tym razem chciałbym zaproponować Case study - analizę konkretnych ujęć, wraz z zaproponowanym schematem obróbki zdjęcia. Nie będę się przesadnie zagłębiać w teorię, natomiast w praktyczny sposób Zobaczysz jak uzyskać konkretny efekt.

Prezentowane będą różne zdjęcia, różne sposoby obróbki, może nie zawsze efekt końcowy będzie Ci się podobał, jednakże de gustibus non disputandum est - gusty nie podlegają dyskusji - ideą tego działu jest pokazać Ci różne rozwiązania i triki stosowane przy obróbce zdjęć.

Jeśli Zechcesz przesłać mi swoje zdjęcie(a), z ewentualnymi propozycjami odnośnie obróbki, bardzo chętnie zajmę się Twoimi fotografiami. Odeślę Ci również poprawione zdjęcia w maksymalnej jakości.

Pierwszy film z serii dostępny pod adresem:
    Jak obrobić zdjęcie

Zdjęcie zostało wykonane na wsi, po żniwach, w sierpniowe popołudnie. Zaciekawił mnie ciekawy rysunek chmur na niebie, choć kolorystycznie było mocno "tak sobie". Jako efekt końcowy chciałem pokazać posępne obłoki zapodające załamanie pogody, w odniesieniu do prób zakończenia prac na roli przed burzą.

Wszelkie uwagi zawsze mile widziane.

Pozdr.
    B.

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Jak obrobić... rozmycie soft focus

Jak obrobić... rozmycie soft focus

Pewnego poranka wczesną jesienią wybrałem się fotografować krakowskie Planty. Ponieważ natura darowała mi dodatkowo delikatne zamglenia, postanowiłem pokazać ową delikatność na zdjęciu, w zestawieniu z żywymi kolorami od żółtych przez pomarańczowe do czerwono-zielonych.

Wbrew pozorom, przygotowanie takiego zdjęcia nie było trudne. Wszystko zostało zrobione przy pomocy programu Adobe Photoshop Lightroom. Po ogólnej korekcie charakterystyki tonalnej w panelu Basic, obniżyłem znacznie kontrast lokalny, a także zmodyfikowałem jasność i nasycenie wybranych kanałów kolorów (żółcie, pomarańcze, zielenie) za pomocą panelu HSL. I to w zasadzie byłoby na tyle...

Zobacz: Jak obrobić... rozmycie soft focus

Każdą z lekcji Możesz także skomentować za pomocą formularza znajdującego się poniżej filmu (nie trzeba się rejestrować). Mile widziane również komentarze tutaj - wiele Waszych propozycji zastosowałem w praktyce, za wszystkie bardzo dziękuję.

Przypominam, jeśli Zechcesz przesłać mi swoje zdjęcie(a), z ewentualnymi propozycjami odnośnie obróbki, bardzo chętnie zajmę się Twoimi fotografiami. Odeślę Ci również poprawione zdjęcia w maksymalnej jakości.
    Więcej informacji na: Jak obrobić zdjęcie - warsztaty fotograficzne

Wszelkie uwagi zawsze mile widziane.

Pozdr.
    B.

Bywalec Awatar brzoza
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Ankieta

Cześć

Pozwoliłem sobie dodać ankietę do tego wątku: jakimi kursami i tutorialami Bylibyście najbardziej zainteresowani? Staram się trzymać równowagę, ale np. jeśli zdecydowanie bardziej będą oczekiwane materiały dotyczące np. Lightroom'a, postaram się dopasować się do Waszych oczekiwań.

Z racji moich kompetencji w grę wchodzi oprogramowanie Adobe: Lightroom, Photoshop CS6 oraz Elements.

Oczywiście chętnie poznam wszelkie konstruktywne uwagi krytyczne. Dzięki, pomoże mi to, a i tutoriale powinny być dzięki temu lepsze

Pozdr.
    B.
    Ostatnio edytowane przez brzoza ; 25-09-2012 o 13:10

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów