Ja jestem bardzo zadowolony z usług www.fotobajka.com ( czyli labu kolegi z forum Tomasz1972). Profile do pobrania z www.kooperacjia.fotobajka.com.
Ja jestem bardzo zadowolony z usług www.fotobajka.com ( czyli labu kolegi z forum Tomasz1972). Profile do pobrania z www.kooperacjia.fotobajka.com.
Stara lub zużyta chemia co jest mało prawdopodobne objawia się na zdjęciach niebieską lub granatową czernią lub czerwienią w białych partiach zdjęcia. Profile barwne będą o kant d.. rozbić jeśli zdjęć nie będzie oglądać się w świetle białym. Inaczej zdjęcie ( kolory, odcienie ) będzie wyglądać na dworze w pochmurny lub słoneczny dzień, przy świetle energooszczędnych lub zwykłych żarówek lub jarzeniowych, które na ten przykład zabierają ze zdjęcia purpurę czyniąc je zielonym.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Prawidłowy adres: http://www.kooperacja.fotobajka.com/
Co prawda, jeszcze nie miałem przyjemności zlecenia odbitek w tym labie, ale moi znajomi bardzo chwalą sobie ten lab.
Czy profil kolorów musi być ''zaszyty'' w pliku oddanym do druku ?
przecież jeśli wyślę fotkę w adobeRGB to ją wydrukują z takim profilem jaki jest ustawiony w maszynie i przeprofilowanie nastąpi automatycznie.
A może się mylę ?
Chodzi raczej o to chyba żeby edytować zdjęcie na ich profilu maszyny wywołującej aby widzieć u siebie jak to wyjdzie u nich![]()
Tak myślałem
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Pytałem bo najpierw wysłałem pliki do druku a potem pobrałem profile . W 100% zgadza się to co na monitorze z odbitką.
Ostatnio edytowane przez 123rafalpa3 ; 18-01-2011 o 14:11 Powód: Automerged Doublepost
Plik musi być skonwertowany do profilu maszyny oraz powinna być informacja z jakim profilem należy plik traktować.
Jeśli w pliku nie będzie "zaszytego" profilu to zdjęcie będzie drukowane domyślnie.
Jak? To zależy - albo wdg. profilu maszyny, albo traktowane jako srgb i przeliczone.
Np. czerwień 255,0,0 opracowana w AdobeRGB jest poza gamutem sRGB.
Ale 255,0,0 w sRGB to 219,0,0 w AdobeRGB...a jeszcze inne koordynaty ma dla reprodukcji na maszynie.
Najważniejsze aby nastąpiła konwersja do profilu labu. Zaszycie profilu w pliku nie jest konieczne dla facetów w labie. Bardziej dla użytkownika który będzie oglądał tą fotkę na innym komputerze, który tego profilu nie posiada. Oczywiście dla świętego spokoju można go dołączyć.
http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
I cały misterny plan Job twoiu... cytując klasyka z wieży kontroli lotów![]()