Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: 24-105/f4 IS czy warto?

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon
    po przymknięciu robi się znacznie lepiej. Możesz to potwierdzić?
    potwierdzam. i w ciemno walę: większość obiektywów zoom po przymknięciu do f8 robi się ostrzejsza niż na pełnej dziurze. zdjęcia przy f4 chyba gdzieś tu pokazywałem. mirhon, wszystko zależy od tego co chcesz tym robić. ja ten obiektyw traktuje jak zoom. zoom na spacer. zoom z oczekiwaniami jakościowymi. może jakiś reportaż. w pomieszczeniach robię z lampą i przymykam go - robienie zdjęć w pomieszczeniach z f4 i światłem zastanym to tylko statyka i tu IS się*przydaje. można wyćwiczyć wariant z monopodem. jeżeli dodasz monopod i IS to pewnie dojdziesz do 1s. to już wyciągnie trochę światła ze słabo oświetlonego pomieszczenia. robiłem tym obiektywem trochę zdjęć w słabo oświetlonym pomieszczeniu na wywiadach i bez lampy jest porażka. dla pocieszenia dodam, że 50 przy f1.4 też miał ciężko. no i trzeba było lampę wyciągnąć...
    gra i buczy bebop

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bebop

moim zdaniem 24-105L jest na pełnej dziurze najostrzejsze. zobacz na rysunek detali.

najprościej - kup stałkę i tamrona 28-70. dla utrudnienia dodam, że ja z 24-105L jestem bardzo zadowolony. przyjemny zakres i rysunek. nie jest to stałka, ale na spacer i do reportażu się nadaje.
    Witam serdecznie
    Mam 24-105 od niedawna - za wiele jeszcze nie miałem okazji nim robić zdjęć. Generalnie jestem bardzo zadowlony z tego obiektywu.
    Przede wszystkim - od strony odczuć wizualno-wzrokowych- juz na pierwszy rzut oka szkło robi wrażenie bardzo solidnego. Jest bardzo przyjemne w dotyku, pierścienie chodzą bardzo precyzyjne, wręcz rewelacyjnie.No i - mnie przynajmniej - odpowiada bardzo kolor tego obiektywu (jest cały czarny). AF z USM chodzi wręcz niesłyszalnie - jak dla mnie genialnie.Tyle jeżeli chodzi o odczucia wizualno-dotykowo-słuchowe.
    Jezeli chodzi o jakośc szkła to:
    1. ma piękny bokeh
    2. to co podkreśla bebop nie rozmydla przy tzw pełnej dziurze
    3. to co również podkreśla bebop - bardzo ładnie rysuje
    Bardzo istotnym dla mnie elementem i zaletą jest IS tego obiektywu.
    Robiłem ostatnio zdjęcia na koncercie w filharmonii - tak do końca to nie wiem czy legalnie :wink: - a więc mały półcień , ISO 800itd. a przy okazji i czasy odpowiednio duże (typu 1/13) i zdjęcia są ostre, nieporuszone z piękną plastyką, praktycznie z niewielkimi szumami.Ja kupując to szkło chciałem przede wszystkim sobie trochę pomóc - nie chce mi się wozic ze sobą (szczególnie na jakies wakacyjne wypady) tony sprzętu.Niedawno był o tym był watek na grupie gdzie mocno dopytywałem bebopa o ten obiektyw:grin: .Ten obiektyw też - jako chyba jedyny aktualnie z obiektywów Canona serii L - ma taki zakres który może praktycznie dać komfort robienia zdjęć na jednym obiektywie przez cały czas.

pozdrawiam
    Kostek
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    Robiłem ostatnio zdjęcia na koncercie w filharmonii - tak do końca to nie wiem czy legalnie :wink: - a więc mały półcień , ISO 800itd. a przy okazji i czasy odpowiednio duże (typu 1/13) i zdjęcia są ostre, nieporuszone z piękną plastyką, praktycznie z niewielkimi szumami.
    To moze pokazesz kilka na forum :rolleyes:

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

ale po co? są testy w sieci. tutaj się zdjęć nie pokazuje ;-)
    gra i buczy bebop

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Costus
    czasy odpowiednio duże (typu 1/13) i zdjęcia są ostre, nieporuszone
    A znasz roznice pomiedzy zdjeciem ostrym a nieporuszonym? Bo to wbrew pozorom zdecydowanie nie to samo.

Bywalec Awatar Costus
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    A znasz roznice pomiedzy zdjeciem ostrym a nieporuszonym? Bo to wbrew pozorom zdecydowanie nie to samo.
    Przecież nie napisałem ostrenieporuszone ;-)
    ...kto w sercu nosi zieloną gałązkę, może być pewny,
    że wcześniej czy później siądzie na niej ptak śpiewający...

Smile 24-105/f4 IS czy warto?

Zastanawiałem się czy wartoz zainwestować w to szkiełko jako w miarę uniwersalny spacer zoom. Te testy ostudziły moje zapały:
    http://www.acapixus.dk/photography/24_to_105/index.htm
    Z tego co widzę 28-135 radzi sobie całkiem przyzwoicie w zestawieniu z tą L i teraz sam nie wiem co lepsze L czy 28-135 + zaoszczędzona kasa za którą można kupić jakąś fajną stałkę...(lampa też by się przydała).
    L jest na pewno lepiej zbudowana, ma nowszej generacji IS ale optycznie spodziewałem się większej różnicy...
    skoro nie widzisz ewidentnej róznicy to faktycznie niepotrzebny ci ten obiektyw

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darekp
    skoro nie widzisz ewidentnej róznicy to faktycznie niepotrzebny ci ten obiektyw
    Gdzie jest ta ewidentna różnica (optyczna)?
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie

przecież napisałem: ostrość i rysunek detali. podałem Ci nawet link na którym sample to pokazują. jeżeli tego nie widzisz, to kup najtańszy obiektyw - będzie robił tak samo dobre zdjęcia. albo inaczej: nie zauważysz różnicy.
    gra i buczy bebop

Domyślnie 24-105/f4 IS czy warto?

ty faktycznie mie kupuj tego szkła, skoro nie widzisz róznicy

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów