Cytat Zamieszczone przez Czacha
Poza tym.. po co robic serie w RAW? ;-)
Po to samo po co robisz serie. By uchwycic decydujacy moment, np w zdjeciach sportowych, albo jak robisz kota to moze fajna poze zrobic, albo zdjecia niepozowane jakiejs osoby. Seria zawsze sie przydaje. A czy RAW czy nie to juz rzecz indywidualnego gustu.
Nie zapominaj jednak ze RAW to nie tylko mozliwosc korekcji naswietlenia. To jeszcze kilkanascie innych funckji. Ale skoro tobie niepotrzebny to pewnie nie wnikales jak wiele rzeczy bezstratnie mozna zmienic w formacie RAW (ot chociazby nastawy aparatu - white balance, saturation, sharpness, contrast, tone itd , w JPG to jest na stale zapisane, w RAW nie). Poza tym mi RAW zajmuje 2x wiecej nie 4x (oj 7 MB RAW, ok 3-3.5 MB najlepszy JPG), moze zmien ustawienie w C.Fn. ze RAW+JPG to najmniejszy a nie najwiekszy mozliwy JPG? .
A stwierdzenie ze nie masz kompresji w JPG to juz herezja . JPG ZAWSZE kompresuje stratnie, nawet jak mu jakosc ustawisz na 100% to tylko ograniczasz rozmiar kommpresji do minimum ale i tak tracisz dane. Wiec przelaczenie sie z JPG na TIFF wcale nie znaczy ze juz robisz bez kompresji. Znaczy tylko ze juz skompresowany obrazek (czyli juz ze straconymi danymi) przelaczasz na "w przyszlosci bezstratnie skompresowany" , ale juz czesc danych utraciles.

Cytat Zamieszczone przez qiq
Myślałem że to pracuje tak: leci seria do zapchania bufora, zapisuje na kartę, zwalnia się część bufora, leci następna klatka/i z matrycy do bufora, zapisuje na kartę, zwalnia miejsce na buforze
To pracuje tak: seria leci do zapchania bufora (9 klatek), gdy _zwolnisz_ przycisk migawki to zaczyna zapisywac na karte, mozesz zaczac kadrowac na nowo w tym czasie zapisuje i w wizjerze pokazuje ile zdjec mozesz jeszcze zrobic (ile zwolnil juz w buforze), gdy znowu docisnisze do polowy przycisk migawki to przestaje zapisywac na karte, czeka na twoja akcje, zaczniesz robic zdjecia (tyle zrobisz ile ci pokazuje) to znowu az do zapelnienia bufora, musisz zwolnic migawke itd.
Szybciej to w JPG wychodzi (zapisywanie z bufora na karte) niestety, ale mi to nie przeszkadza. Bardzo rzadko bede musial pelny bufor wykorzystac.

Cytat Zamieszczone przez reuter
podejrzewam, ze przy dostawie do domu bedzie trzeba zaplacic clo plus 100$ za przesylke i cala inwestycja nie wyjdzie az tak tanio
A jeszcze i clo moga ci dowalic. Sproboj Pol-usa (na allegro maja login pol-usa direct czy jakos tak) oni bez cla sprowadzaja, mi kiedys za 10D zaspiewali 6700, ciekawe ile teraz.
co do polskich sprzedajacych - moge podac kontakt do osoby co nowiutki, z gwarancja pudelkiem itp za 6600 sprzedaje. Na Allegro mozna znalezc i za 6500. Ale ten "moj" sprzedajacy to przynajmniej ma odpowiednio dobra opinie 8) (torbe i obiektywy tez od niego mam).