Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 72

Wątek: Zakup 10D

ogest
    Guest

Domyślnie Zakup 10D

Witam!
    Zdecydowałem zakupić się w najbliższym czasie 10D. Stad moje pytanie. Czy jest sens szukać jakiejś szybkiej karty (jakiej ?). Czy aparat bedzie to wstanie wykorzystać, choćby w czasie opróżniania bufora. Jakie są róznice między standardowymi karatmi a szybkimi.

A drugie pytanie dotyczy współpracy korpusu z lampą Canon 420 EX. Jak to chodzi ? Bo np ta lampa z EOS 3 chodzi se tak. A właściwie korpus chodzi nie szczególnie. Jakby się zacinał, zdecydowanie wolniej ostrzy niż bez lampy. W zasadiz epsporo czasu minei zanim zacznie ostrzyć. A jak jest przy 10D

Bartek

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Re: Zakup 10D

Cytat Zamieszczone przez ogest
    Zdecydowałem zakupić się w najbliższym czasie 10D. Stad moje pytanie. Czy jest sens szukać jakiejś szybkiej karty (jakiej ?). Czy aparat bedzie to wstanie wykorzystać, choćby w czasie opróżniania bufora. Jakie są róznice między standardowymi karatmi a szybkimi.
    Zalezy jak czesto bedziesz korzystal z trybu zdjec seryjnych i jak bardzo bedziesz zapelnial bufor. Miesci on az 9 klatek, jesli nie uzywasz aparatu do zdjec np sportowych to spokojnie w parenascie sekund bedziesz mial z powrotem pusty bufor.
    Jaka roznica?
    Dane szacunkowe:
    karta CF transfer ok 2-3 MB/s
    Dysk Microdrive ok 3-4 MB/s
    Karta high speed 6-8 MB/s

Bufor na 9 klatek, zdjecia w RAW zajmuja wtedy ok 50-60MB calosc (jesli zapelnisz bufor jedna seria) a w max JPG ok 30-40 MB. Mozesz sobie w zaokragleniu policzyc jak szybko oprozni ci bufor... pamietaj ze podaje dane mocno zaokraglone.
    Od siebie dodam - mi Microdrive zupelnie wystarcza

A drugie pytanie dotyczy współpracy korpusu z lampą Canon 420 EX. Jak to chodzi ? Bo np ta lampa z EOS 3 chodzi se tak. A właściwie korpus chodzi nie szczególnie. Jakby się zacinał, zdecydowanie wolniej ostrzy niż bez lampy. W zasadiz epsporo czasu minei zanim zacznie ostrzyć. A jak jest przy 10D
    Chcialbym zobaczyc jak ona dziala z EOS 3... . Ja sie przesiadlem z G3 i lampa 420EX dziala o niebo lepiej - tryb zdjec seryjnych bardzo ladnie dziala, E-TTL rowniez bez problemow, wspomaganie AF doskonale - o wiele lepsze niz wbudowana lampa blyskowa (szybciej, skuteczniej, jeden doblysk i gotowe a wbudowana to sie w jakies stroboskopy bawi). I tak jakby lepiej dzialal AF z lampa niz bez niej... ustawiam sobie czesto lampe na aparacie, w aparacie tryb doswietlania AF z lampy na emits/does not fire i doswietla bardzo ladnie

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Vitez, co ty chrzanisz??? ;-) To ze karta ma taka szybkosc nie znaczy ze w aparacie dziala z full predkoscia!

pliz.. poczytaj.. potem pisz :P

http://www.robgalbraith.com/bins/mul...?cid=6007-6111

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    To ze karta ma taka szybkosc nie znaczy ze w aparacie dziala z full predkoscia!
    Oj... pech? Ale ujowy ten 10D ze nie korzysta z najszybszych CF w sposob w jaki powinien . No i te CFy przereklamowane.
    Tak wiec jak juz pisalem - mi tam 1GB microdrive zupelnie wystarcza

Edit: nie chce mi sie edytowac mojego poprzedniego postu wiec niech to moje chrzanienie zostanie :P , nobody's perfect 8)

Coś już napisał Awatar qiq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie "prędkość" karty

A czy podczas wykonywania serii zdjęć przez kilka sekund, powiedzmy 4-5s non stop, w formacie RAW, wystarczy "predkość" MicroDrive'a, czy lepsza byłaby high speed?
    Tak teraz policzyłem, że w ciągu 5s powinno wyjść 12 klatek (2,5kl/s?). Czy aparat zdąży to wszystko zapisać?
    pzdr
    Qiq
    ~~~~~~
    http://www.plonacypromyk.i365.pl
    EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
    Benbo Trekker + Manfrotto 141RC

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przeciez aparat ma ograniczenie do 9 klatek w serii.... to jak moze zrobic 12? ;-) Poza tym.. po co robic serie w RAW? ;-)

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

To znaczy, że za jednym przyciśnięciem spustu (zdjęcia seryjne) zrobi tylko 9 kaltek? A potem jakby się zablokuje i stop?
    Myślałem że to pracuje tak: leci seria do zapchania bufora, zapisuje na kartę, zwalnia się część bufora, leci następna klatka/i z matrycy do bufora, zapisuje na kartę, zwalnia miejsce na buforze, itd. Ciągle na jednym wciśnięciu spustu. Aż do zapełnienia karty.
    Jestem laikiem w cyfrówkach, więc wydaje mi się, że najlepsze jakościowo (rozdzielczość, obróka wstępna zdjęcia w aparacie, kolory, kompresja) będzie w formacie RAW, dlatego. 8)
    pzdr
    Qiq
    ~~~~~~

reuter
    Guest

Domyślnie

Jeśli zakup to gdzie? Gdzie najtaniej i najlepiej waszym zdaniem.

Czy ktoś kupował go z Adoramy? Kosztuje 1500$ jednak podejrzewam, ze przy dostawie do domu bedzie trzeba zaplacic clo plus 100$ za przesylke i cala inwestycja nie wyjdzie az tak tanio. Na NY camera 1400 euro. W Polsce, na przyklad Pstryk, kosztuje 8000zl. No niby drozej, ale jesli sie zaplaci clo za sprzet z USA, lub Niemiec? Sam nie wiem. Co radzicie? Gdzie kupic Canona 10D?

Daniel

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Popatrz tu - kilka linkow do prownian cenowych zwłaszcza w USA
    pzdr
    Qiq
    ~~~~~~

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Eee no - nie wyszło trochę. Poszukaj w www.gogle.pl z opcją 'internet światowy' a przy okazji powinno ci wyswietlic kilka linkow do porownan cenowych
    pzdr
    Qiq
    ~~~~~~

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów