Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 72

Wątek: Zakup 10D

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To znaczy, że za jednym przyciśnięciem spustu (zdjęcia seryjne) zrobi tylko 9 kaltek? A potem jakby się zablokuje i stop?
    Po prostu aby wznowic serie trzeba puscic spust i potem znow go wcisnac... i jedziemy dalej... o ile aparat zdazyl zapisac ktores ze zdjec na karcie ;-) W wizjerze masz informacje o tym ile klatek mozesz jeszcze trzasnac w serii....

Jestem laikiem w cyfrówkach, więc wydaje mi się, że najlepsze jakościowo (rozdzielczość, obróka wstępna zdjęcia w aparacie, kolory, kompresja) będzie w formacie RAW, dlatego.
    Bzdura - zobacz tutaj -> http://www.dpreview.com/reviews/canoneos10d/page12.asp ... i co? widzisz jakas roznice? ;-)

RAW jest w zasadzie kolem ratunkowym dla tych ktorzy nie potrafia naswietlic dobrze danej sceny... potem moga sie wyratowac wyciagajac zdjecie przy obrobce RAW'a - z JPEGiem juz tego nie zrobisz... Kompresja mowicie? Odpal JPEG'a w fotoszopie, przelacz sie na tiffa... i juz dzialasz bez komprechy :-P

Ale pewnie zaraz doezwa sie wielbiciele RAW'a podajac same zalety tego formatu... moze i maja racje... ja jednak mam te racje gdzies ;-) Nie uzywam RAWa... jest zbyt wolny.. zarowno przy obrobce jak i podczas fotografowania.. do tego zajmuje 4x wiecej miejsca.

Jeśli zakup to gdzie?
    Jesli masz dostep do sklepow w USA to kupuj tam smialo. Ja moge polecic www.canogacamera.com .. swietnie oceniany sklep.. i tanszy niz B&H.

Jesli mozesz skoczyc za nasza zachodnia granice do Niemiec, to tez spoko.. bo bedziesz mial sprzet w niezlej cenie.. jednak sporo drozszy niz w USA.

A co do naszego pieknego kraju - www.allegro.pl .... ci sami ludzie sprzedaja aparaty na gieldzie w Warszawie w klubie Stodola... Ceny mniej wiecej taki jak u niemcow..

Jesli chodzi o cene: ja planuje zakupy u p. Wieczorka
    Zartujesz? Gosc jest cholernie drogi.. nie polecam. Poczytaj na google archiwum pl.rec.foto ... czasami gosc robi drobne przekrety.. I tak jak pisalem, cenowo jest beznadziejny. Dziala razem z gostkiem z e-oko...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha
    Poza tym.. po co robic serie w RAW? ;-)
    Po to samo po co robisz serie. By uchwycic decydujacy moment, np w zdjeciach sportowych, albo jak robisz kota to moze fajna poze zrobic, albo zdjecia niepozowane jakiejs osoby. Seria zawsze sie przydaje. A czy RAW czy nie to juz rzecz indywidualnego gustu.
    Nie zapominaj jednak ze RAW to nie tylko mozliwosc korekcji naswietlenia. To jeszcze kilkanascie innych funckji. Ale skoro tobie niepotrzebny to pewnie nie wnikales jak wiele rzeczy bezstratnie mozna zmienic w formacie RAW (ot chociazby nastawy aparatu - white balance, saturation, sharpness, contrast, tone itd , w JPG to jest na stale zapisane, w RAW nie). Poza tym mi RAW zajmuje 2x wiecej nie 4x (oj 7 MB RAW, ok 3-3.5 MB najlepszy JPG), moze zmien ustawienie w C.Fn. ze RAW+JPG to najmniejszy a nie najwiekszy mozliwy JPG? .
    A stwierdzenie ze nie masz kompresji w JPG to juz herezja . JPG ZAWSZE kompresuje stratnie, nawet jak mu jakosc ustawisz na 100% to tylko ograniczasz rozmiar kommpresji do minimum ale i tak tracisz dane. Wiec przelaczenie sie z JPG na TIFF wcale nie znaczy ze juz robisz bez kompresji. Znaczy tylko ze juz skompresowany obrazek (czyli juz ze straconymi danymi) przelaczasz na "w przyszlosci bezstratnie skompresowany" , ale juz czesc danych utraciles.

Cytat Zamieszczone przez qiq
    Myślałem że to pracuje tak: leci seria do zapchania bufora, zapisuje na kartę, zwalnia się część bufora, leci następna klatka/i z matrycy do bufora, zapisuje na kartę, zwalnia miejsce na buforze
    To pracuje tak: seria leci do zapchania bufora (9 klatek), gdy _zwolnisz_ przycisk migawki to zaczyna zapisywac na karte, mozesz zaczac kadrowac na nowo w tym czasie zapisuje i w wizjerze pokazuje ile zdjec mozesz jeszcze zrobic (ile zwolnil juz w buforze), gdy znowu docisnisze do polowy przycisk migawki to przestaje zapisywac na karte, czeka na twoja akcje, zaczniesz robic zdjecia (tyle zrobisz ile ci pokazuje) to znowu az do zapelnienia bufora, musisz zwolnic migawke itd.
    Szybciej to w JPG wychodzi (zapisywanie z bufora na karte) niestety, ale mi to nie przeszkadza. Bardzo rzadko bede musial pelny bufor wykorzystac.

Cytat Zamieszczone przez reuter
    podejrzewam, ze przy dostawie do domu bedzie trzeba zaplacic clo plus 100$ za przesylke i cala inwestycja nie wyjdzie az tak tanio
    A jeszcze i clo moga ci dowalic. Sproboj Pol-usa (na allegro maja login pol-usa direct czy jakos tak) oni bez cla sprowadzaja, mi kiedys za 10D zaspiewali 6700, ciekawe ile teraz.
    co do polskich sprzedajacych - moge podac kontakt do osoby co nowiutki, z gwarancja pudelkiem itp za 6600 sprzedaje. Na Allegro mozna znalezc i za 6500. Ale ten "moj" sprzedajacy to przynajmniej ma odpowiednio dobra opinie 8) (torbe i obiektywy tez od niego mam).

Coś już napisał Awatar qiq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    To pracuje tak: seria leci do zapchania bufora (9 klatek), gdy _zwolnisz_ przycisk migawki to zaczyna zapisywac na karte, mozesz zaczac kadrowac na nowo w tym czasie zapisuje i w
    To co ma większą wydajność, jaki korpus? 1D lub 1Ds? Jeżeli tak, to miazga z kasą
    9 klatek na raz, mało Tak przynajmniej sobie wyobrażam. Trzaskanie walki jeleni... 3 sekundy to nic! Zdąży raz machnąć uchem tylko 8)
    pzdr
    Qiq
    ~~~~~~
    http://www.plonacypromyk.i365.pl
    EOS 10D, EOS 50e+BP, 4.0-5.6/75-300usm, 4.5-5.6/38-76 (tfu!), AL-1QF, 1.8/50,
    Benbo Trekker + Manfrotto 141RC

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Po to samo po co robisz serie.
    Tylko zwroc uwage na czas zapisu serii w RAWie a czas zapisu serii JPEG'a.. tracisz cenne sekundy..

Ale skoro tobie niepotrzebny to pewnie nie wnikales jak wiele rzeczy bezstratnie mozna zmienic w formacie RAW
    Wlasnie wnikalem, testowalem, probowalem... i dopiero potem go odstawilem i nie uzywam go wcale.

Poza tym mi RAW zajmuje 2x wiecej nie 4x (oj 7 MB RAW, ok 3-3.5 MB najlepszy JPG)
    No patrz.. a umnie zdjecia maja rzadko po 3mb.. wiekszosc miesci sie w niecalych 2 Po prostu to zalezy od sceny ktora fotografujesz i uzytego ISO...

A stwierdzenie ze nie masz kompresji w JPG to juz herezja
    Oj wiem wiem.. ale kto o zdrowych zmyslach bedzie uzywal raw'a tylko dlatego ze jpeg ma strate... taka ktorej praktycznie golym okiem nie widac na odbitce. Bo co tu duzo gadac - trzeba miec zajoba zeby format A3 ogladac z odleglosci 0.5cm w poszukiwaniu pixeli ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qiq
    To pracuje tak: seria leci do zapchania bufora (9 klatek), gdy _zwolnisz_ przycisk migawki to zaczyna zapisywac na karte, mozesz zaczac kadrowac na nowo w tym czasie zapisuje i w
    To co ma większą wydajność, jaki korpus? 1D lub 1Ds? Jeżeli tak, to miazga z kasą
    9 klatek na raz, mało Tak przynajmniej sobie wyobrażam. Trzaskanie walki jeleni... 3 sekundy to nic! Zdąży raz machnąć uchem tylko 8)
    Zalezy od zapotrzebowan, mi 9 klatek spokojnie wystarcza. 1D czy 1Ds chyba niewiele lepsze. Jesli koniecznie potrzebujesz szybkosci i bufora to tylko Nikon D1H lub D2H ale to juz nie te forum

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Po to samo po co robisz serie.
    Tylko zwroc uwage na czas zapisu serii w RAWie a czas zapisu serii JPEG'a.. tracisz cenne sekundy..
    Na co cenne sekundy? Ja po pierwsze nie wykorzystuje calego bufora, po drugie zgrywa mi na tyle szybko ze nie zauwazam straty cennych sekund.. jeszcze. Ale moze za krotko uzywam 10D. W G3 mialem bufor 13 zdjec i rownie szybki zapis na karte (ten sam 1GB Microdrive) i nigdy nie mialem problemu ze strata cennych sekund. Jednak w G3 nie robilem serii w RAW bo byla to seria predkosci ok 1 zdjecia na 2 sekundy , nie wiem czemu... predkosc robienia serii w 10D jest taka sama niezaleznie czy RAW czy JPG (tylko predkosc oprozniania bufora jest rozna).

Wlasnie wnikalem, testowalem, probowalem... i dopiero potem go odstawilem i nie uzywam go wcale.
    A dla mnie jest wygodny, i to nie z powodu nieumiejetnosci naswietlania. Sprytna jest mozliwosc niedoswietlenia (by zmniejszyc czas naswietlania i by nieporuszone wyszlo) a potem doswietlic w software (bezstratnie, ale w granicach rozsadku, nie przeginam o dwie dzialki, max 1). Rownie dobre jest dopasowanie balansu bieli - zdarza sie zapomniec przestawic (wiem, wiem, **** nie fotograf kto zapomni dobrze ustawic sprzet ). Rowniez moje podejscie do minimum obrobki w PS a przy "wywolaniu" zdjecia robie to co potrzebuje (sharpness, contrast itp).
    No ale niedlugo test bojowy mnie czeka bez RAW - na kocim pokazie 170 zdjec to za malo, bede musial robic w JPG, zarowno przyspieszy mi to oproznianie bufora jak i zwiekszy pojemnosc karty ale zmusi do dokladniejszego pilnowania ustawien, na szczescie otoczenie ciagle to samo wiec jak raz nastawie to raczej nie bede zmienial (balans bieli, saturacje, ostrosc, kontrast, tone itp).

No patrz.. a umnie zdjecia maja rzadko po 3mb.. wiekszosc miesci sie w niecalych 2 Po prostu to zalezy od sceny ktora fotografujesz i uzytego ISO...
    Az takc zesto robisz zdjecia golych scian? .

Oj wiem wiem.. ale kto o zdrowych zmyslach bedzie uzywal raw'a tylko dlatego ze jpeg ma strate... taka ktorej praktycznie golym okiem nie widac na odbitce. Bo co tu duzo gadac - trzeba miec zajoba zeby format A3 ogladac z odleglosci 0.5cm w poszukiwaniu pixeli ;-)
    Tez sie zastanawiam. Ja nie dlatego uzywam RAW ze jest bezstratny zupelnie. Lubie najpierw bezstratnie ustawic podstawowe parametry zdjecia (balans, sharpnes itd to co w aparacie). Pozniej konwersja do JPG i lecimy z reszta (odszumianie, PS, crop, resize itd). Gdzies juz to pisalem - moje obawy o stratnosc JPG rozwialy sie gdy uzyskalem potwierdzenie ze nawet zawodowi dtpowcy pracuja n JPG bo strata przy najnizszym poziomie kompresji jest tak mala ze niewidoczna, a zysk miejsca ogromny

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Na co cenne sekundy? [ciach] ..predkosc robienia serii w 10D jest taka sama niezaleznie czy RAW czy JPG (tylko predkosc oprozniania bufora jest rozna).
    No i o to chodzi Narazie nie miales okazji zapchania buforu.. ale uwierz mi ze sie zdarza... i wtedy nawet robiac na JPEG'u traci sie cenne ulamki sekund na zgranie zdjec z pamieci na karte... co przy RAWie bedzie trwalo jeszcze dluuuuzej..

Focilem ostatnio rajdzik - www.pbase.com/rajdy ... uwierz mi, ze czesto i gesto bufor byl pelen ;-)

Az takc zesto robisz zdjecia golych scian?
    www.pbase.com/bgf
    www.pbase.com/bgf_2

.. naprawde malo ktore foty maja wiecej jak 2-2.5mb ;-)

.. nie ... nie robie w wiekszej kompresji ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Focilem ostatnio rajdzik - www.pbase.com/rajdy ... uwierz mi, ze czesto i gesto bufor byl pelen ;-)
    Na rajdach to rozumiem. Jednak ja kieruje sie w strone fashion/portret/ludzie a nie fotorepoertaz i sportowe. Bardzo rzadko bede zapelnial bufor. Mam nadzieje...

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wiesz.. mi tez nigdy do glowy wczesniej nie przyszlo ze bede jakis rajd fotografowal ;-) Ale nawet przy ludziach.. czasami robia takie fajne miny badz gesty ze warto im trzepnac serie... i wtedy naprawde aparat zaczyna sie dlawic.... zwlaszczy przy RAWie ;-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

i wtedy naprawde aparat zaczyna sie dlawic.... zwlaszczy przy RAWie ;-)
    Po raz kolejny podkresle ze sa to wyjatkowe sytuacje a nie codzienne uzytkowanie gdy moze ci sie zaczac dlawic. Wtedy radze cwiczenie cierpliwosci + drugi aparat na zmiane. A w ostatecznosci... Canon 1D, 1Ds, 1D Mark II, Nikon D1H, Nikon D2H :P

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów