Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 151

Wątek: Profesjonalny sprzęt w rekach fotoamatorów

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ciboq Zobacz posta
    ok moze i mnie ponioslo co do kompozycji ale stwierdzenia ze profesjonalista kompaktem zrobi lepsze zdjecie niz amator profesjonalnym sprzetem to po prosu smiech na sali
    nie widze w tym nic smiesznego.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

ok moze i mnie ponioslo co do kompozycji ale stwierdzenia ze profesjonalista kompaktem zrobi lepsze zdjecie niz amator profesjonalnym sprzetem to po prosu smiech na sali
    Nie jestem profesjonalistą, ale kilka udanych zdjęć wykonałem.
    Przed tygodniem, kolega wziął do ręki moje 5DII+plecak ze szkłami (W zasadzie trudno mówić o profesjonaliźmie - 5DII nalezy do segmentu semi-profi)
    Na imprezie ze znajomymi robiliśmy obaj zdjęcia. Ja z racji uprzejmości wobec kolegi, robiłem swoją komórą
    No i niestety, kolegi zdjęcia są bez wyjątku do wyrzucenia mimo, że nie był to jego "pierwszy raz". Z moich, komórkowych dało sie coś wybrać.
    Nie widzę tu nic śmiesznego...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zaznaczam, że kryterium dyskwalifikującym były kardynalne błędy techniczne.
    Ostatnio edytowane przez dinderi ; 17-01-2011 o 01:28 Powód: Automerged Doublepost
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Zaryzykuję stwierdzenie, że większość osób wypowiadająca się w wątku miałaby drobne problemy z obsługą profesjonalnego sprzętu jak i kadrowaniem przy jego pomocy lub ustawieniem parametrów naświetlania. A co dopiero amator, który nawet zapewne nie zdaje sobie sprawy z istnienia takiego sprzętu.
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Coś już napisał

Domyślnie

ok kazdy ma swoje racje i niech tak zostanie ...

hmm odbiegajac od tematu tak mi teraz przyszlo do glowy ...
    jesli ludzi uzywajacych dobrego sprzetu i robiacych dobre zdjecia wrzucimy do worka - profesjonalisci
    ludzi ktorzy uzywaja dobrego sprzetu i robia marne zdjecia wrzucimy do worka - amatorzy
    ludzi ktorzy uzywaja slabego sprzetu i robia marne zdjecia tez worek - amatorzy

to jak okreslic ludzi ktorzy uzywaja slabego sprzetu i zdjecia robia dobre

ale rozkminka chyba mi sie juz spac chce

Coś już napisał Awatar SergioM
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

droższy sprzęt daje leprze szanse na dobre zdjęcie amatorowi
    dobra wiedza daje leprze szanse na dobre zdjęcie nie ważne jakim aparatem
    EOS 5DmkII | EOS 600 | EF 28 f/1.8 USM | EF 50 f/1.4 USM | EF 135 f/2.0 L USM
    PowerShot S95 | AE-1p | Canonet QL19 GIII
    SergioM

Coś już napisał Awatar tapirek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Zaryzykuję stwierdzenie, że większość osób wypowiadająca się w wątku miałaby drobne problemy z obsługą profesjonalnego sprzętu jak i kadrowaniem przy jego pomocy lub ustawieniem parametrów naświetlania. A co dopiero amator, który nawet zapewne nie zdaje sobie sprawy z istnienia takiego sprzętu.
    A czym rózni się ustawienie ekspozycji i "cyknięcie" zdjęcia w profesjonalnym 1Ds od takiego xxxD? Jak ktoś jest w stanie poprawnie odczytać drabinkę ekspozycji (z czym wbrew pozorom większość amatorów sobie radzi) i kadrować patrząc na matówkę, to profi sprzęt nie przysporzy mu więcej problemów niż taki entry-level.

Z tym o czym piszesz to problemy może mieć laik a nie amator. Wydaje mi się, że te dwie kategorie są w tym wątku mylone nagminnie - amator to nie zawsze jest ktoś, kto się na fotografii nie zna - czasem jest to ktoś, kto traktuje fotografię jako hobby i od pro rózni go to, że na niej nie zarabia.
    ~~~
    Canon EOS 5DII + 35/50/85 / Canon EOS 650 + kilka m42
    http://niewolnicyhistogramu.blogspot.com

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

A ja mam jeszcze taką teorię, że w praktyce rozwój umiejętności postępuje wraz z rozwojem sprzętowym. To idzie równolegle... jest radośc pstrykania, są efekty - pojawia się upgrade sprzętu. Natomiast otoczenie postrzega to tak: zdjęcia robi coraz lepsze, bo ma coraz droższy aparat.
    Skrajne przypadki, że całkowite beztalencie kupi sprzęt za 10 tys. tylko dla lansu oraz że ktoś inny naprawdę dobry używa sprzętu za kilkaset złotych odrzucam, bo statystycznie to margines.

A czy amator poradzi sobie z profesjonalnym sprzetem i od razu zrobi lepsze zdjęcia niż robił własnym amatorskim? Moim zdaniem nie. Przecież danego aparatu/obiektywu trzeba się nauczyć - wyczuć. Ileż to ludzi tutaj kiedy przesiadło się z kompakta na lustrzankę było niezadowolonych z pierwszych zdjęć? Ktoś kto miał do tej pory tylko kita 18-55 jak dostanie w ręce stałkę 50 f/1.2 nie zrobi od razu genialnego zdjęcia z małą GO. Czy ktoś kto pstrykał tylko lampą wbudowaną od razu będzie umiał poprawnie użyć lampy zewnętrznej, od pierwszego błysku?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Uzależniony Awatar arrow

Domyślnie

choć zdarzają sie tez przypadki ze przed zleceniem wypytywani jesteśmy na jakim sprzęcie pracujemy co wpływa tez na to czy dane zlecenie otrzymamy czy tez nie
    Canon FF

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

stwierdzenia ze profesjonalista kompaktem zrobi lepsze zdjecie niz amator profesjonalnym sprzetem to po prosu smiech na sali
    Mylisz się. Oczywiście, że zrobi. Profesjonalista wykorzysta twórczo nawet ograniczenia słabszego sprzętu, np. uwypukli szum robiąc cz-b zdjęcie czy wykorzysta świadomie akurat dużą GO. Wykorzysta lepiej zastane światło lub umiejętnie doda zewnętrzne oświetlenie - co podniesie jakość zdjęcia, zrobionego dowolnym sprzętem.
    Amator w tym czasie będzie się uczył guzikologii zaawansowanego sprzętu... i podniecał kolejnymi funkcjami, o których nie ma pojęcia.

Sztuki kompozycji, znalezienia ciekawego kadru, pomysłu na zdjęcia nie da się kupić w pudełku z droższym aparatem/obiektywem. Co nie znaczy, zę droższy, lepszy w czymkolwiek przeszkadza. Ale jeszcze potrzebny jest fotograf...
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie no... ustalmy jedna rzecz:

amator - z fr. "amateur", czyli milosnik piekna. to ktos kto fotografie uprawia dla przyjemnosci nie czerpiac z tego materialnych korzysci, a przynajmniej nie w stopniu zapewniajacym jakies utrzymanie
    profesjonalista - od lac. professio, czyli zawod, praca. ktos, kto wykonuje zdjecia w celach zarobkowych i jest to jego glowne zrodlo utrzymania.

to czy ktos robi te rzeczy dla pieniedzy czy przyjemnosci nie jest rownowazne temu, czy robi to dobrze czy zle. sa znakomici pod wzgledem umiejetnosci amatorscy landszafciarze i mierni pod wzgledem umiejetnosci kotleciarze - de facto w obu kategoriach fotografii to sa ogromne wiekszosci uprawiajacych.

i teraz: aparat profesjonalny, to produkt stworzony pod potrzeby i budzet okreslonej grupy profesjonalistow, czyli tych uzywajacych sprzetu zawodowo. aparat amatorski jest pod potrzeby/budzet amatorow. koniec i kropka.

do tego wszystkiego mowi sie tez o kategorii tzw. entuzjastow, czyli kogos, kto nie zaleznie od dochodow z fotografii jest po prostu workiem pieniedzy na sprzet foto, ale tez czesto krytycznym pod wzgledem tego co mu sie podsuwa.

umiejetnosci obslugi galkologii czy jeszcze dalej idac patrzenia i przetwarzania informacji to jest zupelnie osobna kwestia, niezalezna od tego, czy robi sie zdjecia dochodowo czy nie. a juz mowiac o galkologii - to znacznie czesciej mlodzi amatorzy-onanisci sa bardziej biegli z galkologii niz niejeden pro. zwlaszcza ci plci brzydkiej, ktorzy maja za duzo kasy i/lub wolnego czasu na odczuwanie kryzysu wieku sredniego
    www albo tez flickr

Strona 9 z 16 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów