Bo prawda jest niestety taka, że każdy zawodowiec zrobi kompaktem świetne zdjęcie, niestety nie każdy amator potrafi to uczynić sprzętem klasy semi-pro i pro.
Bo prawda jest niestety taka, że każdy zawodowiec zrobi kompaktem świetne zdjęcie, niestety nie każdy amator potrafi to uczynić sprzętem klasy semi-pro i pro.
To też tak nie do końca, są pewne granice, gdybym na w miare łatwym oesie dostał subaru impreze a hołek malucha to pomimo że poziom umiejetności kilka krotnie przemawia na jego korzyść wątpie żeby mimo wszystko miał lepszy czas ode mnie![]()
z aparatami podobnie, kwestia jakie zdjecia sie robi, ale w wiekszosci przypadkow sprzet też ma duże znaczenie .
Mam nadal kompakcik fuji , ma manualne ustawienia dobry do nauki, ale o ile kiedys potrafiłem być zadowolony z efektów uzyskanych tym aparatem, obecnie traktuje go tylko i wyłącznie do " rejestrowania obrazu " bo za każdym razem kiedy próbuje coś wiecej efekt jednak wychodzi marny ..
Wiadomo, jeśli fotografowany obiekt, plener czy co tam fotografujemy jest sam w sobie interesujący , dobre światło i kolory to coś z tego wyjdzie, ale jeśli potrzebne jest wsparcie w postaci matrycy lepszych parametrów aparatu , dobrej optyki to nic z tego nie bedzie , jednak oko przyzwyczaja sie że zdjecia które robimy generują taką a nie inną jakość obrazu, odwzorowanie szczegółów i różnica spowodowana słabszym sprzetem jest bardzo widoczna
Ja tam kupiłem 5d bo jakość cropa mnie mierziła, a nie zarabiam na fotach (przynajmniej nie dużo :P ). I kupie lepsze szkła bo widzę różnicę po prostu. Poza tym to znowu nie takie znowu drogie hobby. Porównywalne np. do windsurfingu![]()
Podtrzymam przykład z samochodem - gdybyś dostał bolid Kubicy a Kubica dostał by Tico. Myślisz, że dałbyś radę dojechać przed nim do mety. Ja myślę, że byś go nawet sam nie odpalił, ruszenie z miejsca też zajęło by chwile, rozgrzanie hamulców - następna sprawa, o opony... była by jednym słowem klapa. Oczywiście poszedłem troszkę w skrajność :].
Nie prosciej uznac, ze w aparatach podzial amatorskie/profesjonalne jest sztuczny i wynika glownie z marketingu?
To sobie wymysla producent, natomiast uzytkownik moze miec zupelnie inne kryteria. Koszt *utrzymania* amatorskiego jak i profesjonalnego sprzetu jest taki sam, wiec w czym problem?
FF:5Dmk2|T17-35/2.8-4.0|T28-75/2.8|C35/2|C50/1.4|T70-200/2.8|||crop:40D|C18-55 IS||| Metz 58 AF-1|Sunpak 4000AF|wyzwalacze Phottix |Velbon Sherpa 250R|akcesoria...
Zdjęcia: maxmodels.pl | digart.pl | flickr |
"I have a very low tolerance level for stupid bullshit" - George Carlin
Jak jeden z przedmówców napisał, podział na amatorskie i profesjonalne to wytwór producentów i to świadomy. Dla kasy oczywiście. Bo żerując na uczuciu "chciejstwa" liczą na to, że amator zamiast najdroższej amatorskiej kupi najtańszą pro by być pro w swojej świadomości. A ten naprawdę pro to i tak kupi co zechce i mu to zwisa jak przebiega podział. Dla mnie to najlepiej gdyby każdy z moich kumpli, którzy robią fotki miał po 3-4 puszki z górnej półki i stos elek. Przynajmniej byłoby od kogo pożyczyć.:-D
EOS 100D|EOS 7D + grip|EF-S 24 /2.8 STM|Sigma 30/1.4 EX DC HSM|EF 40/2.8 STM|EF 50/1.4|EF 200/2.8L II|EF-S 10-22/3.5-4.5|EF 17-40/4L|EF 24-105/4L|Sigma 120-400/4.5-5.6 DG APO OS HSM
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
fakt, to już skrajność, bo w seryjne subaru opisane przeze mnie wsiadasz i jedzie Ci sie lepiej niż każdą zwykła furą ,jeśli nie potrafisz zahamować i wejść w zakret to dopiero masz problem, a f1 to troche inna bajka, ale umówmy sie pomiedzy kompaktem a eosem jedynką nie ma aż takiej różnicy cenowej jak pomiedzy tico a bolidem f1
zaden ciemny amator raczej nie kupuje hasselblad-a za 100 tysi![]()
Chyba nikt nigdy nie twierdził że posiadanie profesjonalnego sprzętu jest warunkiem wykonywania profesjonalnych zdjęć? Wszelkie motywy z lansem to raczej sprawa drugorzędna, bo większość ludzi nie wie co oznacza czerwony pasek na obiektywie.
Dla zjadacza chleba bardziej profi będzie wyglądał 400D + grip niż 5DII z założoną L-ką.
EOS 5DII// X100 // C 70-200 IS II // C 135/2 // S 50/1.4 // C 24/1.4 // 580EX II // 430EX II// SLIK 500DX// CDN...