Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 151

Wątek: Profesjonalny sprzęt w rekach fotoamatorów

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...podobnie np. nowy 70-200/2.8, ktory bym chetnie pouzywal, ale nie kupie ze zwyklej przyzwoitosci...
    Sory że się wtrącam, ale naprawdę jestem bardzo ciekawy o jaki rodzaj przyzwoitości chodzi?
    Czy chodzi o to, że murzyniątka w afryce głodują i źle byś się czuł z takim sprzętem... czy też żona używa na zmarszczki kremu ze średniej półki, to Ty byś wolał jej na lepszy krem dać, niż sobie na obiektyw... czy też po prostu czujesz się niegodny wziąć go do rąk świadom niedoskonałości swojego warsztatu... czy jeszcze o coś innego chodzi?
    Bo jakby mnie było stać i jakbym chciał taki mieć... to cóż miałoby mnie powstrzymywać przed zaspokojeniem tego chciejstwa ?
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

...stac to mnie na np. na 1Ds, ale nie wydalbym na niego pieniedzy z tej prostej przyczyny, ze to nie jest sprzet na potrzeby amatorskie. i dla takiego uzytkownika jak ja jest po prostu za drogi/za dobry.
    No to albo Cię stać albo jest za drogi???
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Bo jakby mnie było stać i jakbym chciał taki mieć... to cóż miałoby mnie powstrzymywać przed zaspokojeniem tego chciejstwa ?
    a ja tak po prostu nie mam. rozgraniczam chciejstwo od realnych potrzeb i wole nadmiar pieniedzy trzymac na lokatach a konto chocby domu na emeryture, wzglednie oszczednosci pod katem studiow mojego dziecka. chocby ww. 1Ds mi sie podoba, ale 5D mkI w zupelnosci do moich potrzeb wystarcza.

Cytat Zamieszczone przez SdoubleU Zobacz posta
    No to albo Cię stać albo jest za drogi???
    ujmijmy to tak: nie czuje wewnetrznego imperatywu wydawania na hobby wszystkiego co zarabiam. i nie widze zadnej sprzecznosci w fakcie, ze uwazam cos za drogie, choc mam na to pieniadze. sa rozne cele, na ktore mozna przeznaczac pieniadze
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

rozgraniczam chciejstwo od realnych potrzeb...
    ujmijmy to tak: nie czuje wewnetrznego imperatywu wydawania na hobby wszystkiego co zarabiam. i nie widze zadnej sprzecznosci w fakcie, ze uwazam cos za drogie, choc mam na to pieniadze. sa rozne cele, na ktore mozna przeznaczac pieniadze
    OK, teraz rozumiem.
    Sam w zasadzie mógłbym się pod tym podpisać
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Początki nałogu Awatar SdoubleU
    Miasto
    Poznań, Poland

Domyślnie

No jasne, ze na hobby nie należy wydawać wszystkich zarobionych pieniędzy i każdy ma pewne ograniczenia - stąd konieczność wyborów i przeznaczanie środków na różne cele.
    Ale czy możesz sobie wyobrazić sytuację, że ten 1DS czy jeszcze inne cacko - jakie tylko jesteś w stanie sobie wymarzyć, to dla kogoś o bardziej zasobnym portfelu kwestia wyboru pomiędzy spełnieniem swojej zachcianki sprzętowej czy spędzeniem weekendu w jakimś fajnym miejscu.
    A ten wyjazd i tak będzie, tylko może kilka tygodni później bo jak kupi się nową zabawkę to jest ochota ją wypróbować
    SdoubleU
    ---------------------------
    Canon :-D

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.... wole nadmiar pieniedzy trzymac na lokatach a konto chocby domu na emeryture, wzglednie oszczednosci pod katem studiow mojego dziecka. ....
    Idąc tokiem Twojego rozumowania. Masz za mało pieniędzy, żeby na tym zarobić, więc śmieszy mnie Twoje oszczędzanie gównianych groszy na emeryturę, której możesz nie dożyć.

Przyjemnie Ci? Zapewne "niezabardzo". Ja tylko odwróciłem argumenty. Kim u licha jesteś, żeby oceniać kogokolwiek z tekstami "za drogie w stosunku do umiejętności". Bogiem? Ahrtystą przez duże W? I co Cię obchodzi co jadam na śniadanie? Jeśli mam kaprys posiadać 1Ds mk120 albo innego Hasselblada ale jeżdzić maluchem albo, gorzej, chodzić piechotą to ani Tobie ani nikomu innemu nic do tego.

Żyłem wystarczająco długo w systemie, kóry lepiej wiedział czego mi trzeba i fundował ORWO Color, żeby ostro krzyczeć na teksty "za drogie w stosunku do umiejętności". Wrrrrrrr....

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu

Domyślnie

kryteria mam jedne do siebie i do innych. stac to mnie na np. na 1Ds, ale nie wydalbym na niego pieniedzy z tej prostej przyczyny, ze to nie jest sprzet na potrzeby amatorskie. i dla takiego uzytkownika jak ja jest po prostu za drogi/za dobry. podobnie np. nowy 70-200/2.8, ktory bym chetnie pouzywal, ale nie kupie ze zwyklej przyzwoitosci - to nie sa pieniadze na amatorska kieszen.
    Tak z czystej ciekawości, a używany 70-200/2,8 jest tez za dobry? Czy już tylko za drogi na amatorską kieszeń?
    natomiast nieodmiennie, prawda jest, ze umiejetnosci fotograficzne znacznej wiekszosci uzytkownikow takiego forum jak to sa mierne. nie jest moja sprawa zagladac komus do plecaka i oceniac czy czegos tam potrzebuje czy nie, ale po prostu dysproporcja miedzy mozliwosciami a faktycznymi wynikami jest wielka - i tyle chcialem powiedziec...
    Natomiast nieodmiennie ludzie kupują sprzęt, którego możliwości sięgają znacznie, znacznie dalej niż umiejętności operatora. No i co z tego? Z samochodami jest identycznie. Sprzedajesz Fabię i przesiadasz się na trabanta? Bo nie sądzę, abyś był w stanie ją w 100% wykorzystać.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Przyjemnie Ci? Zapewne "niezabardzo". Ja tylko odwróciłem argumenty. Kim u licha jesteś, żeby oceniać kogokolwiek z tekstami "za drogie w stosunku do umiejętności".
    zacznijmu od tego, ze przede wszystkim bylo napisane "za dobre" i to nie bylo przypadkowo. chyba, ze naprawde sie chcesz klocic, ze to forum zalewaja wypasione dziela sztuki.

uczepiles sie jednego slowa jak rzep psiej **** i wciskasz mi wlasna interpretacje.

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Bogiem? Ahrtystą przez duże W? I co Cię obchodzi co jadam na śniadanie? Jeśli mam kaprys posiadać 1Ds mk120 albo innego Hasselblada ale jeżdzić maluchem albo, gorzej, chodzić piechotą to ani Tobie ani nikomu innemu nic do tego.

Żyłem wystarczająco długo w systemie, kóry lepiej wiedział czego mi trzeba i fundował ORWO Color, żeby ostro krzyczeć na teksty "za drogie w stosunku do umiejętności". Wrrrrrrr....
    umowmy sie, ze mam swoje prawo do opinii. bo to byla tylko opinia. a jak ktos sobie z tym nie potrafi mentalnie poradzic i musi je torpedowac, to sorry.
    w zadnym momencie nikomu nie dyktowalem co powinien i bede zobowiazany, jesli w stosunku do mnie tez nie bedzie takiego dyktatorstwa, co mi wolno a nie myslec.

bez odbioru. nie mam checi uczestniczyc dalej w takiej zenujacej dyskusji i dowodzeniu, ze nie jestem p* wielbladem...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Tak z czystej ciekawości, a używany 70-200/2,8 jest tez za dobry? Czy już tylko za drogi na amatorską kieszeń?
    twoja kieszen, twoja ocena.

ja na swoja kieszen uwazam obiektyw w cenie 1000 EUR za drogi do zastosowan amatorskich. a czy to znaczy za drogi w konkretnym przypadku, to juz kwestia konkretnej kieszeni i konkretnej checi.

Natomiast nieodmiennie ludzie kupują sprzęt, którego możliwości sięgają znacznie, znacznie dalej niż umiejętności operatora.
    oczywiscie. czym niejako potwierdzasz dokladnie to, od czego zaczela sie awantura: "sporo osob, ktore maja za dobry (drogi) sprzet w stosunku do swoich umiejetnosci (ba... lekko z 50% tego forum to dotyczy )". dokladnie tak jest, ze sprzet jest czesto ponad miare.

tylko, ze ja tam nigdzie explicite nie napisalem, ze tego komus zabraniam, czy uwazam za jakies moralnie naganne. to byla po prostu obserwacja.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 22-01-2011 o 01:11 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

... no i nowa awantura...

Tak z czystej ciekawości, a używany 70-200/2,8 jest tez za dobry? Czy już tylko za drogi na amatorską kieszeń?[...]
    Jest dobry i cena nie tak zwala z nóg - akurat w kwestii 70-200-setek pozycjonowanie cenowe jest dość adekwatne, co nie oznacza, że te o większych możliwościach są tanie.

[...]Natomiast nieodmiennie ludzie kupują sprzęt, którego możliwości sięgają znacznie, znacznie dalej niż umiejętności operatora.[...]
    Tak już powinno być; trzeba dać sobie bonus na rozwój/potrzeby.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dawno temu jeden mistrz foto rzekl: "jesli twoje zdjecia nie sa wystarczajaco dobre, to znaczy ze masz za slaby obiektyw" ... A moze to jakos inaczej bylo;p
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Strona 15 z 16 PierwszyPierwszy ... 513141516 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów