Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 151

Wątek: Profesjonalny sprzęt w rekach fotoamatorów

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Podtrzymam przykład z samochodem - gdybyś dostał bolid Kubicy a Kubica dostał by Tico. Myślisz, że dałbyś radę dojechać przed nim do mety. Ja myślę, że byś go nawet sam nie odpalił, ruszenie z miejsca też zajęło by chwile, rozgrzanie hamulców - następna sprawa, o opony... była by jednym słowem klapa. Oczywiście poszedłem troszkę w skrajność :].
    A ja go pociągnę dalej. Kiedyś wymusiłem pierwszeństwo. Auto na głównej było daleko, jeżdżę samochodem względnie żwawym i przyzwoicie prowadzącym się, spoko, zero zagrożenia. Okazało się, że auto na głównej to audi r8 i zbliżało się z prędkością światła. Gość mnie wyprzedził, chwile jechaliśmy jeden za drugim z podobną prędkością. Tam gdzie stabilność mojego samochodu pozostawiała sporo do życzenia, r8 zachowywało się jak na parkingu pod hipermarketem. I nie dlatego, że za kierownicą siedział Kubica, choć może kierowca był dobry (tego nie wiem), ale dlatego że wraz z mocą dostajesz stabilność, precyzję prowadzenia, hamulce...
    Taka np. Sierra Cosworth słynęła z bardzo kiepskich hamulców, po kilku kilometrach zabawy czuć jak się palą. Ale te hamulce mimo wszystko zjadają na śniadanie to, co ma zamontowane przeciętny samochód przeciętnego Kowalskiego.
    Tak samo jest ze sprzętem. Wraz z napisem "pro" dostajemy możliwości i pewność. Nie pewność, że zaczniemy robić dobre zdjęcia, ale pewność że to nie sprzęt będzie czynnikiem, który zawiedzie. W większości amatorskich zastosowań spokojnie wystarcza 1000d z dual kitem, 50/1,8 i jakąś tanią lampką. Jak chcemy, aby AF był szybszy, fps większe, ergonomia sensowniejsza, czy pancerna obudowa, to se za to płacimy. Będzie mniej sytuacji, kiedy to sprzęt powie "bardziej nie mogę". I nie ma moim zdaniem w tym, nic złego.
    Tak jak napisał Akustyk, da się jeździć skodą, najwyżej zachowa większy dystans, większą rezerwę, ileś razy zrezygnuje z wyprzedzania. Można też, pozostając wiernym marce, kupić RSa, będzie drożej, ale możliwości daje większe. I to nie tylko prędkość maksymalną.

Domyślnie

ksx- pięknie podsumowałeś ten bezsensowny temat

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To ja jeszcze dodam, że akumulator do profesjonalnego aparatu kosztuje 600zł a akumulator w tej samej technologii i zbudowany z tych samych ogniw ale z przeznaczeniem na rynek modelarski kosztuje 90zł co i tak jest dużo. No to już teraz wiecie po co producenci wprowadzają podział na profi i nieprofi. Profi te 600zł wyda bo taki wydatek to go w cycki szczypie a nie ma czasu na zastanawianie się czy te 600zł to racjonalna cena bo w tym czasie zrobi kilka zdjęć i zarobi więcej. Profesjonalistów można doić, mają kasę i zapłacą

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Różnie to bywa. Miałem remont w domu, m.in. postawiliśmy kominek. Fachowiec przyjechał ze sprzętem (szlifierki, wiertarka itp) za 50 zł z supermarketu. Pytam go, dlaczego nie używa czegoś lepszego? On na to, że wcześniej uzywał Bosha czy Makitę. Ale przy jego pracy (obróbka kamienia) profesjonalny sprzęt wytrzymywał rok, a potem padał, naprawy były nieopłacalne. Teraz kupuje chłam - wystarcza mu na 3-4 tygodnie - ale bez stresu wyrzuca, kupuje nowy i lepiej mu się to opłaca....
    Gdybym miał komuś płacić za zdjęcia, to osobiście wolę, aby robił je ktoś znający się na fotografii i posługujący amatorskim body z kitem, niż baran z workiem L-ek, jadący na zielonym programie DSa.
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    Różnie to bywa. Miałem remont w domu, m.in. postawiliśmy kominek. Fachowiec przyjechał ze sprzętem (szlifierki, wiertarka itp) za 50 zł z supermarketu. Pytam go, dlaczego nie używa czegoś lepszego? On na to, że wcześniej uzywał Bosha czy Makitę. Ale przy jego pracy (obróbka kamienia) profesjonalny sprzęt wytrzymywał rok, a potem padał, naprawy były nieopłacalne. Teraz kupuje chłam - wystarcza mu na 3-4 tygodnie - ale bez stresu wyrzuca, kupuje nowy i lepiej mu się to opłaca....
    Gdybym miał komuś płacić za zdjęcia, to osobiście wolę, aby robił je ktoś znający się na fotografii i posługujący amatorskim body z kitem, niż baran z workiem L-ek, jadący na zielonym programie DSa.
    Tylko facet od kominka dziś fleksa spali, jutro kupi i skończy pracę. Na ślubie już nie ma takiego lajciku, bo jutro to nie kończysz pracy, tylko jej szukasz. W innych dziedzinach też nie jest lżej. Polecam lekturę McNally'ego "z pamiętnika lampy błyskowej". Bardzo fajnie opisuje w jakich warunkach pracuje zawodowiec za pieniądze.
    Zielony w deesie to już przemilczę

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Lekka nadwyżka technicznej jakości zdjęcia nie zaszkodzi a zapewnia ją jednak ciut lepszy sprzęt. Trafiła mi się taka eskalacja: robię zdjęcia do folderu - docelowo 10x15cm, 300 dpi - temat nie do powtórnego focenia. Niektóre się spodobały - pójdą do kalendarza 30x45cm, 300 dpi. Okazuje się, że najlepsze mają być powiększone do 120x100 cm. Inne trafiły na plansze na targi lub konferencje. Można powiedzieć że do tych małych zdjęć zasadziłem się za grubo ale dzięki temu byłem w stanie zrobić resztę.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Domyślnie

A ja myślę że to zwykła zazdrość nazywać lanserem kogoś kto sprzętu używa zwłaszcza jeśli używa go dla przyjemności. Marzę o tym aby każdy miał piątkę z elą i nikt nie zwracał by wtedy na mnie uwagi

Bywalec
    Miasto
    Ząbki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ksx Zobacz posta
    Na ślubie już nie ma takiego lajciku, bo jutro to nie kończysz pracy, tylko jej szukasz.
    A oczywiście. Pewnie, że lepiej mieć lepszy (przynajmniej bardziej niezawodny) sprzet niż gorszy. A z przekory zapytam, który fotograf ślubny będzie lepiej przygotowany do pracy:ten mający 1 lepszy aparat za 10 tys zł, czy ten mający 2 słabsze po 4 tysiące?:wink:
    Pentax |Canon | Metz | Benro | szukajka

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rbucz Zobacz posta
    A oczywiście. Pewnie, że lepiej mieć lepszy (przynajmniej bardziej niezawodny) sprzet niż gorszy. A z przekory zapytam, który fotograf ślubny będzie lepiej przygotowany do pracy:ten mający 1 lepszy aparat za 10 tys zł, czy ten mający 2 słabsze po 4 tysiące?:wink:
    A z przekory, to te amatorskie z kitem po cztery koła kupował?
    Ale już bez przekory, jak te dwa po cztery to jedna używana piątka i jedno nowe 50d w ramach backupa, to oczywiście lepiej niż jedno 5dmk2. Ale jak te dwie skorupy po cztery tysiące to 1dmk2, które mają po tryliard klatek na sumieniu, to już niekoniecznie. Widzisz, sprawa nie jest taka prosta, aby to ograniczać do dwóch zdań. Generalnie powszechnie wiadomo, że lepiej mieć sprzęt niezawodny i dający możliwości. I to zarówno jak jesteś zawodowcem, jak i amatorem.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Za wikipedią:

"Zazdrość to uczucie, odczuwane w sytuacji frustracji, gdy znany jest obiekt zaspokajający potrzebę i osoba posiadająca ten obiekt. Uważana zazwyczaj za uczucie negatywne, choć w łagodnej formie może być np. bodźcem do pozytywnej konkurencji i realizacji własnych aspiracji.

Chorobliwa zazdrość wiąże się z ... agresją.

W chrześcijaństwie jest jednym z siedmiu grzechów głównych."

Strona 6 z 16 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów