Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
Bo prawda jest niestety taka, że każdy zawodowiec zrobi kompaktem świetne zdjęcie, niestety nie każdy amator potrafi to uczynić sprzętem klasy semi-pro i pro.
To też tak nie do końca, są pewne granice, gdybym na w miare łatwym oesie dostał subaru impreze a hołek malucha to pomimo że poziom umiejetności kilka krotnie przemawia na jego korzyść wątpie żeby mimo wszystko miał lepszy czas ode mnie

z aparatami podobnie, kwestia jakie zdjecia sie robi, ale w wiekszosci przypadkow sprzet też ma duże znaczenie .

Mam nadal kompakcik fuji , ma manualne ustawienia dobry do nauki, ale o ile kiedys potrafiłem być zadowolony z efektów uzyskanych tym aparatem, obecnie traktuje go tylko i wyłącznie do " rejestrowania obrazu " bo za każdym razem kiedy próbuje coś wiecej efekt jednak wychodzi marny ..
Wiadomo, jeśli fotografowany obiekt, plener czy co tam fotografujemy jest sam w sobie interesujący , dobre światło i kolory to coś z tego wyjdzie, ale jeśli potrzebne jest wsparcie w postaci matrycy lepszych parametrów aparatu , dobrej optyki to nic z tego nie bedzie , jednak oko przyzwyczaja sie że zdjecia które robimy generują taką a nie inną jakość obrazu, odwzorowanie szczegółów i różnica spowodowana słabszym sprzetem jest bardzo widoczna