Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Perspektywa, ogniskowa, wizjer

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Perspektywa, ogniskowa, wizjer

Witam,

niech mi ktoś wytłumaczy następującą kwestię:

często patrzę na fotografowaną scenę jednym okiem przez wizjer i jednocześnie drugim okiem "nieuzbojonym". Jest to wygodne zwłaszcza przy poruszających się obiektach. W aparatach xxD miałem taką samą perpektywę na oko i przez wizjer przy ogniskowej około 50mm. W analogowym 30v oraz nowym 1DmkIV perspektywa jest zbieżna dla 70mm.
    Czym jest to uwarunkowane?

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wielkością matrycy APSC 1.6x mniejszą niż klatki w analogach.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Bywalec Awatar duperel
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

no więc dlaczego analog FF ma taką samą perspektywę jak 1D z cropem 1.3?

Początki nałogu

Domyślnie

Perspektywa jest zbieżna zawsze. Im bliżej jesteś od sceny, tym ta zbieżność bardziej widoczna. Im szerzej patrzysz, tym bardziej widać. aps-c i 50mm-kąt widzenia jak dla 80 na FF. Ale taki kąt widzi matryca. Wizjer w xxd nie pokrywa 100% kadru (no w 7d chyba pokrywa, ale reszta puszek już nie). To od kąta odejmij jeszcze te brakujące 5%-pewnie coś koło 85-90mm. A teraz przyrównaj to do 50mm na FF-nie wiem jakie jest krycie kadru wizjerem w 30v, aps-h 65mm-ale wizjer pokrywa całość. Będą pewne sceny, gdzie te milimetry zrobią różnicę w wizjerze, mniejszą już w gotowym zdjęciu.

Uprawnienia umieszczania postów