Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: Czy da sie przerobić 40D na monochromatyczny

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kajtek_bez_Majtek Zobacz posta
    Hmm, a czy przy okazji nie trzeba by było też przerabiać firmware? W końcu aparat dalej myśli, że robi w kolorze.
    Zbieramy raw i obrabiamy go na zewnątrz, niestandardowym oprogramowaniem.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leopold Zobacz posta
    Kolor purpury Dokładniej nie napiszę, bo co bardziej kumaci mogliby mnie zidentyfikować.
    W tym, co rozważam, C40D byłby zupełnie wystarczający, więc po co strzelać z armaty do wróbla, tym bardziej że dla kogoś, kto już ma odpowiednie body, pozostaje tylko koszt konwersji.
    Pozdrawia Leopold

PS. Analog super, hiper, jak nie ma kilku tysięcy zdjęć dziennie. Potężne koszty negatywów, a w dodatku mój ulubiony Kodak 2415 dawno już przeszedł do historii. Potem trzeba to było wywołać w D19, digitalizacja skanerami też ani tania ani szybka nie jest. Jedyna zaleta analoga to autoarchiwizacja informacji.
    1. Próbowałeś robić nieprzerabianym c40d? Bo sobie tu teoretyzujemy, dyskutujemy w fajnej atmosferze, ale może się okazać, że na normalnym aparacie nie jest źle.
    2. C40d nawet przerobione może nie pożyć za długo w pracy po tysiąc i więcej zdjęć dziennie.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Ja też bym zapłacił każdą cenę, żeby tylko mieć więcej megapikseli, kosztem obniżenia światłoczułości....przecież wszyscy cierpimy na zbyt mało Mpix...:rolleyes:

Domyślnie

Są dwa istotne powody, które w niektórych zastosowaniach skłaniają do stosowania matryc monochromatycznych: 2-krotny wzrost przestrzennej zdolności rozdzielczej w każdej z osi lub ponad dwukrotny (dla zieleni) albo ponad czterokrotny (dla czerwieni i błękitów) wzrost czułości ze względu na wzrost powierzchni aktywnej oraz usuniecie filtrów IR i antyaliasowego.
    Pozdrawia Leopold

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

@leopold: czy ty pracujesz nad silnikami Warpowymi Normalnie jestem pod wrazeniem tej tajemniczości

Pozdrawiam
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów