Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Wytrzymałość aparatu

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swnw Zobacz posta
    Dawniej to były aparaty wytrzymałe. Sam mam Prakticę z lat osiemdziesiątych i działa. Start B z mojej kolekcji to początek też tych samych lat - działa. Widziałem też egzemplarze z lat sześćdziesiątych, a nawet przedwojenne też działające.
    To oczywiście prawda, ale porównanie nienajlepsze. Takim Startem ile robiło się zdjęć? Rolka miała 12 klatek, nie licząc zawodowców (którzy raczej nie używali Startów, choć oczywiście byli i tacy) to 4 - 5 rolek na miesiąc? NIe sądzę aby amator, nawet zapalony, robił więcej. Te filmy trzeba było jeszcze wywołać, porobić z nich odbitki. No i większość takich aparatów od dwudziestu lat używana jest okazjonalnie. Ponadto Start czy PSix miały bardzo prostą konstrukcję, nie licząc upadków z piątego piętra itp większość uszkodzeń dało się szybko i tanio naprawić. A padające naciągi migawki czy zablokowane przyciski to w takich aparatach była normalka
    W tamtych czasach fotografią zajmowało się dużo mniej ludzi, była ona bardziej elitarna. Producenci z kolei starali się udowodnić, że ich sprzęt to zakup na lata i była to prawda.
    A i owszem, ale też ten sprzęt był relatywnie dużo droższy.
    Teraz rocznie mamy kilkadziesiąt modeli, a dwuletni aparat zaczyna budzić podejrzenia, że nie jest już "up to date". Takie czasy .
    Z marketingowego punktu widzenia na pewno. Ale pojawienie się nowego modelu w żaden sposób nie umniejsza własności użytkowych dotychczasowego.

A wracając do starych cyfranek to ja mam wciąż sprawnego 300D, kupionego w pierwszej połowie 2005 r. Aparat ma przebiegu jakieś 30k i wciąż służy - żona ma go sobie do robienia zdjęć dzieciom. Myślałem nawet żeby wymienić jej na coś bardziej damskiego (400D np.) ale jakoś się przyzwyczaiła do pełnowymiarowej puchy z gripem :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Zablokowany
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez diplo Zobacz posta
    @N00bek - bo wiesz co, 350D to baaardzo dobry aparat, pomimo swoich wad.
    czemu przedłużasz słowa? Czyżbym miał być głuchy czy jakiś niedowidzący ?

Sam mam/miałem 300d gdzieś w kartonach w piwnicy. Jak nabywałem go, to płacąc 1100zł miał nabite 60 tysięcy. Ja zrobiłem okazjonalnie przez 2 lata 45 tysięcy. Podczas przeprowadzki wylądował sobie do kartonu. Potem nie mogłem go znaleźć i kupiłem 50D, w końcu po sprzątaniu piwnicy się znalazł, ale niestety ma pęknięte szybki i coś lusterko się nie domyka. Do naprawy poleci o ile jeszcze to naprawią, ale na sprzedaż nigdy!. łezka się w oku kręci jakbym miał go oddać

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez N00bek Zobacz posta
    czemu przedłużasz słowa? Czyżbym miał być głuchy czy jakiś niedowidzący ?

Sam mam/miałem 300d gdzieś w kartonach w piwnicy. Jak nabywałem go, to płacąc 1100zł miał nabite 60 tysięcy. Ja zrobiłem okazjonalnie przez 2 lata 45 tysięcy. Podczas przeprowadzki wylądował sobie do kartonu. Potem nie mogłem go znaleźć i kupiłem 50D, w końcu po sprzątaniu piwnicy się znalazł, ale niestety ma pęknięte szybki i coś lusterko się nie domyka. Do naprawy poleci o ile jeszcze to naprawią, ale na sprzedaż nigdy!. łezka się w oku kręci jakbym miał go oddać
    Ja zdecydowanie trwierdzę, że pierwsze cyfrowe canony (sam kupiłem jeszcze w stanach w 2003 roku canona 10d) są lepiej wykonane niz np. moj nowy 5d.
    Stary 10d do dziś strzela aż miło, mimo że przeżył totalny prysznic pod Niagarą, pustynną burzę i kilka upadków (na szczęście nie na beton...)
    Nigdy nie był czyszczony, co jakiś czas tylko gumką na specjalnie skonsutrouwanym patyczku czyszczę samodzielnie matrycę i elementy wewnątrz - ale totalnie na bezczelnego

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allen79 Zobacz posta
    Ja zdecydowanie trwierdzę, że pierwsze cyfrowe canony (sam kupiłem jeszcze w stanach w 2003 roku canona 10d) są lepiej wykonane niz np. moj nowy 5d.
    Stary 10d do dziś strzela aż miło, mimo że przeżył totalny prysznic pod Niagarą, pustynną burzę i kilka upadków (na szczęście nie na beton...)
    Nigdy nie był czyszczony, co jakiś czas tylko gumką na specjalnie skonsutrouwanym patyczku czyszczę samodzielnie matrycę i elementy wewnątrz - ale totalnie na bezczelnego
    Teraz to jest wyścig na megapixele. Spece od marketingu się za robienie obiektywów biorą

Nie przekłada się to niestety na jakość wykonania. Ot co myślę na ten temat!!:razz:

Pzdr

Dopiero zaczyna Awatar Adamszum

Domyślnie

Zależy jakie body i jak o nie dbasz, jak nie uszkodzone mechanicznie to tylko zależy od wytrzymałości migawki
    Canon EOS 1D Mark III l Canon 24-70 f/2,8 l Canon 70-200 f/2,8 SI l Canon 50 f/1,2 l Canon 580 EX II, Canon 300/2,8 IS L

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamszum Zobacz posta
    Zależy jakie body i jak o nie dbasz, jak nie uszkodzone mechanicznie to tylko zależy od wytrzymałości migawki
    Migawka to jeszcze nie koniec aparatu - można wymienić

Dopiero zaczyna Awatar N0 Skill

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ch4rli3 Zobacz posta
    Teraz to jest wyścig na megapixele.
    Zdecydowanie to jest prawda. Miałem kompakta Canon'a A430 i Sony Cyber Shot DSC-S930. Stary poczciwy Canon robił o niebo lepsze zdjęcia. Obecnie posiadam Canon'a 300D[ jestem jego trzecim właścicielem i ma ponoć ok. 16.5 strzałów ] i póki w nim się coś nie zepsuje to go za nic na świecie nie wymienię.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Oczywiście 16.5 tys. strzałów
    Ostatnio edytowane przez N0 Skill ; 20-01-2011 o 22:19 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Aparaty to aparaty, mi szczena opadla jak w praktycznie nowym 100L zaczela sie odklejac tabliczka z napisem "canon 100 macro", czy cos w ten desen.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Francja / Polska

Domyślnie

dzisiaj produkcja jest taka masowka,ze strach zainwestowac w takie aparaty jak np.C5DII,czy N700D ktore w porownaniu do mojej leciwej 20-stki,juz w sklepie strasza delkatna guma i wszystkimi zaslepkami. Inna sprawa jest osobiste obchodzenie sie i to zawsze bedzie mialo dominujacy wplyw na sprzet. Moja 20-stka ma ok.60 tysiecy zdjec i wyglada jak nowa a jak wyczyszcze matryca,zdjecia rowniez wzorowe
    Zawodowiec zajedzie kazdy sprzet i nie ma na to mocnych,ale amator bedzie sie cieszyl dlugie lata,wiec nie przejmowalbym sie

Coś już napisał Awatar 1982wojtek

Domyślnie

zasada jest prosta - jak dbasz to masz
    wszystko znaczy NIC!!!

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów