Witam,
mam wielki dylemat dotyczący wyboru lampy do puszki 400D (wiem wiem, bieda, ale póki czegoś nie zarobię to nie mogę zmienić :P). Mój budżet to 800 zł. Szukam lampy do fotografowania ślubów, wydarzeń etc. - póki co nie planuję zakupu większej ilości lamp, więc wszelakie tryby zewnętrzne na razie mnie nie interesują.

Potrzebna mi lampa z dużą mocą, szybka ale przy tym niezawodna - stąd mój dylemat. Wiele już słyszałam o wyższości Nissina nad Metzem na niektórych płaszczyznach, ale słyszałam też, że jest on zawodny, często się psuje. Niby nie ma problemu z wymianami na nowy, ale co jeśli w środku ślubu padnie mi lampa? Kompletna kiła - młoda para ma skopane zdjęcia.
Metz jest z kolei bardziej niezawodny, ale ma krótszą gwarancję i niższą moc (czy napewno? ponoć w Nissinie ta moc faktycznie nie jest jakaś ogromna?). Cena jest praktycznie ta sama. Nie przeszkadzają mi dźwięki (choć może ktoś powie, czy nie są na tyle głośne, żeby na przykład w kościele goście zwracali uwagę na to?). Większość tematów na ten temat jest sprzed 2 lat, chętnie posłucham jakichś świeższych wieści - czy problem oprogramowania dalej dokucza? Czy może nowsza dostawa jest bardziej niezawodna, nie przestaje świecić po 2 msc?

Bardzo proszę o odpowiedzi w odniesieniu do tego konkretnego przypadku
i góry dziękuję