Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Wybór: Nissin Di866 vs. Metz 48

Domyślnie Wybór: Nissin Di866 vs. Metz 48

Witam,
    mam wielki dylemat dotyczący wyboru lampy do puszki 400D (wiem wiem, bieda, ale póki czegoś nie zarobię to nie mogę zmienić :P). Mój budżet to 800 zł. Szukam lampy do fotografowania ślubów, wydarzeń etc. - póki co nie planuję zakupu większej ilości lamp, więc wszelakie tryby zewnętrzne na razie mnie nie interesują.

Potrzebna mi lampa z dużą mocą, szybka ale przy tym niezawodna - stąd mój dylemat. Wiele już słyszałam o wyższości Nissina nad Metzem na niektórych płaszczyznach, ale słyszałam też, że jest on zawodny, często się psuje. Niby nie ma problemu z wymianami na nowy, ale co jeśli w środku ślubu padnie mi lampa? Kompletna kiła - młoda para ma skopane zdjęcia.
    Metz jest z kolei bardziej niezawodny, ale ma krótszą gwarancję i niższą moc (czy napewno? ponoć w Nissinie ta moc faktycznie nie jest jakaś ogromna?). Cena jest praktycznie ta sama. Nie przeszkadzają mi dźwięki (choć może ktoś powie, czy nie są na tyle głośne, żeby na przykład w kościele goście zwracali uwagę na to?). Większość tematów na ten temat jest sprzed 2 lat, chętnie posłucham jakichś świeższych wieści - czy problem oprogramowania dalej dokucza? Czy może nowsza dostawa jest bardziej niezawodna, nie przestaje świecić po 2 msc?

Bardzo proszę o odpowiedzi w odniesieniu do tego konkretnego przypadku
    i góry dziękuję

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

Mój Nissin raz się zepsuł, ale po naprawie gwar. działa bez problemu. Podmienili mu wtedy od razu soft. Nic się nie zawiesza, nie gubi błysków, nie przepala zdjęć. HSS działa super. Nissin odpala lampy Canona bez problemu.

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Mma metza 48 i jeszcze mnie nie zawiódł a "parę" ślubów nim zrobiłem, nie wiem o jakich dźwiękach piszesz jakoś nie zauważyłem aby nadmiernie hałasowała, co do mocy to zawsze można ją podnieść budżet masz ograniczony więc nie będę odsyłał do 58-ki, z tego co na forum pisano nissiny jednak troszkę sie psują no i w metzu sam sobie soft apgrejdujesz.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Domyślnie

soft też w nissinie można samemu

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

A to nie wiedziałem, nie wczytywałem sie dokładnie w Nissina bo jak poczytałem o awariach to sobie odpuściłem bo podobnie jak ty miałem mały budżet a na szybko potrzebowałem do ślubów a metz wygrał z canonowską 430 wiekszą mocą i wbudowanym kartonikiem.
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Domyślnie

Ja tam polecam Nissina. Sama mam swoja wersję Di866, działa od kilku co prawda dopiero tygodni, ale działa.
    Niecałe 8 stów, ile zapłaciłam w foto-tipie, to rozsądna cena jak za takiej mocy, taką lampę.

Coś już napisał

Domyślnie

może w czymś to pomoże że Metz nie ma gwarancji na palniki
    Tak że po okresie gwarancyjnym musisz płacić za każdą wymianę ( około 300 zł )
    C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Domyślnie

No to teraz mam zupełnie dylemat, bo już byłam zdecydowana na Metza... co do 300 zł to jest przesada, ale jednak. A z drugiej strony, jednak Nissin jest dużo bardziej awaryjny niż Metz. Ach, kiedyś będę miała dwie lampy i dwa korpusy...

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

Pisałeś o foceniu ślubów to raczej stawiaj na niezawodność, lampa na siebie zarobi jeśli nawet po gwarancji będziesz musiał coś zapłacić za naprawę.

Domyślnie

No to chyba wszystko wiem - dziękuję bardzo. Jak kiedyś będę kupowała drugą lampę to będzie to pewnie Nissin A co myślicie o dodatkowej gwarancji. W Euro AGD RTV można przedłużyć gwarancję na 3 lata za 80 zł - uważacie, że się to opłaca, że to potrzebne?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów