Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Tokina 11-16 + polar + holder cokin

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar los_bananos

Domyślnie Tokina 11-16 + polar + holder cokin

Witam

Przyzwyczaiłem się do takiego zestawu:
    tamron 17-50 + polar b&w (72mm) + adapter + holder cokin + szara połówka hitech

Niedawno dokupiłem Tokinę 11-16 i pojawia się pytanie:

czy jest jakaś możliwość aby stosować na takim szerokim kącie jednoczeńśie polar i szarą połówkę w systemie cokin??

polary w wersji slim nie mają gwinta zewnętrznego (do którego mógłbym dokręcić holder cokina)

jeśli nakręcę zwykły polar (nie w wersji slim) i dołożę holder cokina i szarą połówkę to obawiam się, że będzie taki zestaw mocno winietował - mam rację?

ps. polara cokina nie chcę kupować, ze względu na słabe wyniki testów w porównaniu z polarami np. b&w

ps2 czy holder cokina w wersji slim (bez 3 slotu) będzie winietował na tokinie 11-16??

Dzięki z góry za odpowiedzi
    www.gruda.com.pl - moje wyprawy rowerowe :-D
    www.foto.gruda.com.pl - moje zdjęcia
    www.geodezja.skoczow.pl - praca...

Początki nałogu Awatar Bogdan56_Ch
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Odpowiedz sobie najpierw, czy tak często zachodzi potrzeba używania polara, raczej nie. Do zdjęć krajobrazów wystarczy połówka żeby osiągnąć odpowiednie efekty. Do większości zdjęć przy których należy stosować polara, nie założysz połówki bo nic to nie da.
    Dlatego kup tylko połówkę i to powinno wystarczyć.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Polar jest kłopotliwy na ultraszerokim kącie (niejednolicie przyciemnione niebo), gorąco polecam za to szarą połówkę do niwelowania kontrastu niebo-ziemia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Po za tym dobrze przypuszczasz: skłonność UWA do winietowania z wysokimi obsadami filtrów jest zwykle większa niż innych rodzajów obiektywów - często nie zakręcisz nic poza slimem bez drugiego gwintu.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 11-01-2011 o 01:07 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bogdan56_Ch Zobacz posta
    Odpowiedz sobie najpierw, czy tak często zachodzi potrzeba używania polara, raczej nie. Do zdjęć krajobrazów wystarczy połówka żeby osiągnąć odpowiednie efekty. Do większości zdjęć przy których należy stosować polara, nie założysz połówki bo nic to nie da.
    Dlatego kup tylko połówkę i to powinno wystarczyć.
    Jak pisałem przyzwyczaiłem sie do tego zestawu
    Nie pytam tez czy zachodzi taka potrzeba tylko czy można taki zestaw fizycznie zmontować na szerokim kącie. Też często czytałem takie opinie, że polar + połówka jest niefajna ale ja kilka ładnych zdjęć w takiej kombinacji zrobiłem, oczywiście nierzadko ze statywu bo czasy mocno się wtedy wydłużają

połówki mam i to trzy, holder też, trzeba tylko dokupić adapter na 77mm do tokiny - dlatego pytam co z polarem

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Polar jest kłopotliwy na ultraszerokim kącie (niejednolicie przyciemnione niebo), gorąco polecam za to szarą połówkę do niwelowania kontrastu niebo-ziemia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Po za tym dobrze przypuszczasz: skłonność UWA do winietowania z wysokimi obsadami filtrów jest zwykle większa niż innych rodzajów obiektywów - często nie zakręcisz nic poza slimem bez drugiego gwintu.
    Niejednolicie przyciemnione tło. Tez się nad tym zastanawiałem... Tylko, że nie widziałem tego na własne oczy (z szerokim kątem). Ale dzięki za ta opinię. Szarą połówkę też uwielbiam i na pewno będę montował do tokiny)

Zrobię tak - polówkę jak najbardziej będę używał. A z polarem się wstrzymam i najwyżej pożyczę od kogoś i sprawdzę jak działa:
    Dzięki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Przecież polary slim mają gwinty. W moim jest, co prawda mały ale przykręcić da się spokojnie ( HOYA)

Uzależniony Awatar Bartek_902
    Miasto
    DĘBLIN

Domyślnie

Ja też przy szerokim darowałem sobie polara,chociaż mam go w torbie,ale nawet nie pamietam kiedy ostatnio go nakrecałem...nierównomierne przyciemnienie nieba to najwiekszy problem polara,lepiej robić to połówką tak jak mówi kolega Mariusz
    EOS + L i kupa gratów ...

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Niejednolite przyciemnienie nieba przez polar można zniwelować właśnie połówką. A w przeciwieństwie do GND polar fantastycznie podbija kontrast na niebie i do tego eliminuje/uwydatnia refleksy np. na wodzie. A odpowiadajac na Twoje (los_bananos) pytanie - tak, da się. Zdarza mi się łączyć polar z GND na S10-20 i winiety nie ma, tyle, że polara mam w wersji slim, podobnie jak i holder Cokina (1 gniazdo na filtr).
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

W zestawie CPL Hoya Pro 1 Digital z holderem Cokina na 1 szufladkę zapiętym do C10-22 winieta jest widoczna w zakresie 10-13mm. Ten sam zestaw zapięty do C17-40 na FF winietuje w zakresie 17-20mm. Wygląda na to, że tylko najszersze kąty trzeba sobie odpuścić.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Niejednolite przyciemnienie nieba przez polar można zniwelować właśnie połówką. A w przeciwieństwie do GND polar fantastycznie podbija kontrast na niebie i do tego eliminuje/uwydatnia refleksy np. na wodzie. A odpowiadajac na Twoje (los_bananos) pytanie - tak, da się. Zdarza mi się łączyć polar z GND na S10-20 i winiety nie ma, tyle, że polara mam w wersji slim, podobnie jak i holder Cokina (1 gniazdo na filtr).
    Właśnie to chciałem wiedzieć!
    Oczywiście wiem, że holder tak jak i polar w wersji slim. Skoro u Ciebie na sigmie 10-22 nie ma winiety z takim zestawem to myśle, że na tokinie 11-16 tym bardziej nie powinno być

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    W zestawie CPL Hoya Pro 1 Digital z holderem Cokina na 1 szufladkę zapiętym do C10-22 winieta jest widoczna w zakresie 10-13mm. Ten sam zestaw zapięty do C17-40 na FF winietuje w zakresie 17-20mm. Wygląda na to, że tylko najszersze kąty trzeba sobie odpuścić.
    No i teraz juz nie rozumiem, skoro na sigmie od 10 nie ma winiety to na canonie od 10 jest? - najwyraźniej to wina polara, skoro obydwaj (obydwoje) macie holdery slim...
    A odpuszczać najszerszych kątów nie chcę, nie po to kupiłem obiektyw szerokokątny

Cytat Zamieszczone przez mlaskota Zobacz posta
    Mam tokine 12-24 i używam holdera w wersji slim, faktycznie pojawia się winieta w zakresie 12-14 ale problem ten można rozwiązać przez spiłowanie miejscach pokrywających się z rogami kadru cienkiej obwódki w holderze. W dużym stopniu rozwiązuje to problem ale winieta i tak występuje na zdjęciach choć już nie tak wyraźna.
    No i teraz to już zupełnie nie wiem. Na tokinie od 12 winieta? Chyba, że to inna konstrukcja obiektywów wpływa na winietowanie

Czy jest ktokolwiek kto używa Tokinę 11-16 z polarem w wersji slim i holderem cokina w wersji slim i jest w stanie na 100% odpowiedzieć mi na pytanie czy pojawia się winieta czy nie??

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Winieta zależy też od tego, czy holder masz ustawiony prostopadle, czy też jest przekręcony w jakąś stronę i może stąd rozbieżne wrażenia. W razie czego możesz też pozbyć się holdera i połówkę trzymać ręką
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów